Hrvatski radio

Drugi program

Radio Battle: Filippo Solibello

14.01.2016.

14:00

Autor: Monika Lelas Halambek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Filippo Solibello uoči početka projekta Radio Battle poručuje kako cijeni Hrvatsku i ekipu HR2. 'Vjerujem u vas', ističe i dodaje kako će susret protiv prošlogodišnjih pobjednika iz Latvije biti zahtjevan, ali da se čuda događaju.

Filippo Solibello je ugledno ime talijanskoga etera, voditelj javnog servisa RAI DUE, dobitnik niza priznanja radijske industrije i moderator međunarodnog projekta RadioBattle. Ležeran i posve susretljiv, Filippo je s nama razmijenio razmišljanja o evropskom radijskom glazbenom natjecanju u kojemu ove godine sudjeluje ekipa HR2.

Radio Battle je globalna radijska glazbena igra koja se istovremeno emitira iz tri različita radijska studija u tri različita grada. Za vrijeme trajanja jednosatnog showa, ekipe igrom suprotstavljenih svjetskih radijskih stanica nastoje osvojiti publiku odabranom listom pjesama i umijećem njezine radijske prezentacije. Radijski show se emitira na engleskom jeziku.

Čija je ideja bila osmisliti Radio Battle?

- To je bila moja ideja… Prošle godine su me urednici zamolili da osmislim nešto kako bi proslavili rođenje radija u Italiji. I ja sam smislio RadioBattle. Tada sa, pomislio kako bih u to mogap uključiti sve svoje kolege s radijskih stanica u Europi i evo nas sad tu.

Natjecanje se ove godine održava po drugi puta, a – u odnosu na prvu godinu emitiranja – udvostručio se broj zemalja sudionica i njih sada ima šesnaest. Za trajanja prošlogodišnjeg finalnog showa s hashtagovima zemalja sudionica tweetalo se 100 tisuća puta. Pobjednik ciklusa bila je ekipa s javnog radijskog servisa iz Latvije. A Hrvatska svoje prvo predstavljanje ima 31. siječnja upravo u borbi protiv latvijskog radija PieciLV. Protivnik je zahtjevan. Mislite li da bismo mogli pobijediti najjači tim od prošle godine?

- Vi možete sve. Vjerujem u vas, vjerujem u Hrvatsku. To mi je omiljena zemlja na Jadranskom moru, bio sam kod vas ranijih godina. Mislim da će vas vaša publika podržati i dati vam snagu. Latvija je jak konkurent, ali uvijek kažem da je RadioBattle natjecanje gdje se čuda događaju... Zašto se to ne bi dogodilo baš u vašem Battleu?

Znam da ćete se boriti do zadnje pjesme. Nije važno ako je jedan tim prošlogodišnji pobjednik... Jedino je važna glazba koju ćete puštati i vaša publika koja mora biti uz vas. Znam da su Hrvati jako temperamentna nacija, vrlo su topli, tako će biti i u Battleu. Ja vjerujem u vas.

Koji je najbolji savjet za natjecatelje? Postoji li?

- Da, budite iskreni. Budite to što jeste. Svirajte svoju glazbu, vjerujte u svoj odabir, vjerujte u svoj radio i publika će biti uz vas.

Kao čovjek koji je život posvetio radiju i profesionalac koji iza sebe ima mnoštvo nagrada, možete li nam reći što je posebno u tom mediju? Zašto volite radio?

- Ovo je jako teško pitanje. Rekao bih da je razlog zašto volim radio više od ostalih medija taj što radio nije lažan, ne možeš lažirati emociju koja se osjeti u tvom glasu i tonu. Radio je nešto stvarno i nešto u što ljudi vjeruju. Drugačiji je od televizije i interneta, on je opipljiv. Radio je drugačiji, radio je nešto što dolazi iz srca i zato ga volim.

Predshow RadioBattlea održava se danas, a prva emisija koju će emitirati Drugi program bit će u našemu eteru ovoga ponedjeljka, 18. siječnja, od 17 do 18 sati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.