Hrvatski radio

Drugi program

U slastičarstvu vaga je Biblija

29.12.2021.

13:58

Autor: Lana Frančić

Mirjana Špoljar

Mirjana Špoljar

Foto: Lana Frančić / HRT

Naša cijenjena slastičarka Mirjana Špoljar koja ima titulu trostruke državne prvakinje, u ovo blagdansko vrijeme govorila je o slasticama. Što preporučuje za novogodišnju noć, što je ključno u izradi kolača te koje su najčešće greške u izradi istih.

Nakon završene srednje Ugostiteljsko-hotelijersko turističke škole u Zagrebu, smjer slastičar, od koje je u početku umalo odustala, nastavila je nadograđivati znanje prvo uz domaće majstore struke, a potom i svjetske. Proputovala je velik dio svijeta, i gdje god je bila iskoristila je priliku da zaviri u kuhinje lokalnih šefova. Tako je imala prilike vidjeti kako slastice nastaju u Tokiju, Miamiju, Dubaiju, Istanbulu, Londonu, Singapuru, itd... Na kraju se odlučila na velik potez i pokrenula vlastiti projekt, slastičarsku školu Sweet Lab.


"Na novogodišnjem stolu nezaobilazne su mađarice, kao i moderni kolači od čokolade npr. povezani s konjakom uz dodatak krokanta od lješnjaka", otkriva nam Mirjana Špoljar. "Naravno napravite ono što vama odgovara. Ako imate malu djecu nećete stavit alkohol, ali ako je za društvo odraslih stavite malo alkohola, poput likera od naranče, čime ćete obogatiti taj kolač", dodala je. U pripremi slanih jela donekle su dopuštene improvizacije, no to sa slasticama nije slučaj, izuzetno je važno držati se recepta. "Ja volim reći da je u slastičarstvu vaga Biblija. Nema od oka, nema na žlicu, nema na šalicu. U slastičarstvu se znaju mjere i to se mora poštovati. Može se malo odstupati, npr. ako je riječ o Pavlovoj torti može se staviti neko drugo šumsko voće, ili možete u kremu ubaciti čokoladu, ali ako ćete bitno mijenjati recept, ta slastica više ne može imati identično ime. Ako u zagorske štrukle ubacite kupine, to nisu više zagorski štrukli! Može se kemijati, ali pitanje je hoće li vam uspjeti", jasna je bila Mirjana Špoljar.

Put Mirjane Špoljar, kako sama napominje, bio je trnovit. "U obitelji sam bila najmlađa, i meni su kolači uvijek bili trauma, brdo suđa, brdo plastičnih zdjelica... Nikada nisam ni sanjala da ću biti na kraju slastičarka. Čak mi je i profesorica na prvoj godini slastičarstva rekla - Molim te ispiši se, od tebe nikada neće biti ništa! No, tata je na kraju zaslužan za ovu moju profesiju, gurao me u tom smjeru i znao mi reći da će mi pomoći mama i sestra koja je također uspješna slastičarka. Kasnije je veliku ulogu odigrao i moj suprug. On me usmjerio prema svjetskim kuhinjama, Americi, Aziji, gdje sam se usavršavala, nema gdje me nije bilo. Počela sam od najniže stepenice, i danas, nakon 28 godina radnog staža, mogu reći da imam svoju slastičarsku akademiju. Mislim da je to zaista velik uspjeh." 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Bombonijera

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na 2. programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.

Poslušajte u Slušaonici