Hrvatski radio

Drugi program

Velebitske povijesne ceste

22.12.2021.

13:01

Autor: Tea Rožman Svedrović

Dabarska cesta, Velebit

Dabarska cesta, Velebit

Foto: Tea Rožman Svedrović / HRT

Velebit je uistinu čaroban u kojem god smjeru pogledate i iz kojeg god smjera dolazili. Putovi, ceste, vrhovi, kukovi, pogledi, koji jednom kad ih doživite nećete tako lako zaboraviti.

Bilo da pješačite, vozite bicikl ili jednostavno prolazite motornim vozilom, doživjeti čari velebitskih povijesnih cesta nešto je što ne biste trebali propustiti. 

Sigurno su vam poznate Majstorska cesta, Dabarska cesta, Terezijana, stara Karolinska cesta, i mnoge druge, koje su još od antičkih vremena imale važnost povezivanja. Graditelji tih cesta iznimno su ih stručno gradili te je velika većina uz poneku konstrukciju u upotrebi i dan danas. Iz tog razloga odlučili smo podsjetiti barem na one najpoznatije i najatraktivnije.

Biser Velebita po mnogima je Majstorska cesta. Cesta koja vodi preko Velebita trasom Sv. Rok – Mali Alan – Obrovac kako bi se skratio put prema Dalmaciji. Nekad ključna za trgovački i poštanski promet, danas se ubraja među najljepše ceste Hrvatske i sve je posjećenija turistička atrakcija.

Na njenom se putu nalaze i Tulove grede - krški fenomen kojega čine okomite vapnenačke grede, kukovi i tornjevi, s čijega ćete vrha doživjeti jedan od najljepših velebitskih pogleda a sve na visini od 1120 metara.

Ljubiteljima Karla Maya jako dobro poznata lokacija, jer je upravo podno Tulovih greda sniman jedan dio filmova o Winneotouu.


Kada je izgrađena, Majstorska cesta predstavljala je prema nekim zapisima, najsuvremeniju cestu u ovom dijelu Europe, no kako je građena u kratkom vremenskom periodu a uzimajući u obzir surovost terena, jasno je da su radnici morali odraditi lavovski posao, da je bilo teško pa su se graditelji morali dosjetiti kako ih motivirati da ipak odrade posao. 

Prva i najstarija prometnica preko Velebita bila je stara Karolinska cesta od Oštarija do Karlobaga, građena u prvoj polovici 18. stoljeća. Imala je veliku važnost za Karlobag jer je njome prvi put omogućen prijevoz tereta kolima do ove pomorske luke i iz nje, no prestala se koristiti nakon dovršenja Terezijanske ceste. 

Česte su dvojbe koja je cesta najljepša, i kada bismo sastavili ljestvicu najatraktivnijih na vrhu bi se našle Majstorska i Dabarska. Iako pomalo zaboravljena Dabarska cesta također je pogodna i za bicikliste koje često tamo možete sresti. Idilična cesta spaja Štirovaču i Sušanj, a prolazeći njome naići ćete na zapanjuuće formacije stijena, tunele u njima, kukove, predivne vidike. Svakako jedan od ljepših dijelova Velebita. Spomenimo i Jozefinsku cestu izgrađenu krajem 18. stoljeća a spajala je Karlovac preko Kapele, Brinja i Vratnika sve do Senja. Josip II po kojem je cesta i nazvana uvidio je važnost spajanja Senja sa zaleđem i gradnju povjerio Vinku Struppiju, no i ona je imala velikih nagiba koji su na pojedinim dijelovima iznosili čak do 30posto. Iako to i nije bilo od tolike važnosti jer se u to doba prijenos robe vršio konjima i mulama.

I ako budete u prilici umjesto po našoj modernoj autocesti ići preko Velebita prođite našim povijesnim cestama i nemojte žaliti vremena. 


Opširnije poslušajte razgovore s našim gostima iz Parka prirode Velebit Mariom Šabanom i Ivanom Svetić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Bombonijera

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na 2. programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.

Poslušajte u Slušaonici