Hrvatski radio

Drugi program

Psima treba omogućiti da pronađu sigurno mjesto

16.12.2021.

17:22

Autor: Lana Frančić

Dodo na snijegu

Dodo na snijegu

Foto: Lana Frančić / Hrvatski radio

Bliži se Božić, bliži se Nova godina. Pomalo nas je gotovo sve već obuzeo blagdanski duh. Stiglo je, po mnogima, najljepše doba godine. No, s tim razdobljem dolazi i ono što većini stvara veliki stres, pogotovo našim četveronožnim prijateljima, a to je pucanje.

Iako je upotreba pirotehničkih sredstava dozvoljena građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, nerijetko detonacije možemo čuti i prije i nakon dozvoljenog razdoblja. Tim povodom u emisiji Bombonijera ugostili smo dr.vet.med. Sonju Jendrašić iz Veterinarske ambulante „Kastor i Dar“.

Prvo što bi trebali napraviti jest, osigurati im neko zaštićeno mjesto, ne ih ostaviti u dvorištu niti igdje vani, već ih povesti sa sobom u stan i omogućiti im da si nađu svoje sigurno mjesto!

dr. Sonja Jendrašić

- Nekim psima je to dovoljno, a neki psi žele biti uz vlasnika. To je vrlo individualno, i tu će svaki pas odabrati svoje. Ono što znam da psi vole je naći u sredini stana neku tamnu prostoriju u koju ne dolazi svjetlost izvana, koja nije velika i gdje će se oni sigurno osjećati najsigurnije, dodala je.


Na pitanje mogu li se, prvenstveno, psima koji jako teško podnose pucnjavu dati kakva medicinska sredstva za smirenje, odgovara:


- Postoje sredstva poput feromonskih pripravaka koji potiču osjećaj sreće do CBD ulja, a u najgoroj varijanti, ako je pas uistinu pod velikim stresom mogu se primijeniti i antidepresivi, naravno sve navedeno isključivo na preporuku veterinara. Ova sredstva pomažu kako kod kojih pasa i naravno ovisno o količini stresa. Ono što mogu reći jest da dok je stupanj pucanja mali i osrednji mogu pomoći, no kad dođe do jakog i intenzivnog pucanja sva ta sredstva mogu izazvati suprotan, još gori učinak kod psa, navela je. 

Pitali smo dr. Jendrašić i jeli kućni ljubimac preporučljiv poklon djeci za Božić. „Ni u kojem slučaju!“ – bila je jasna.


- Osim u slučaju ako si roditelji sami žele kućnog ljubimca, onda se to može prezentirati kao poklon djeci. Treba razumjeti da se dijete do 10 godina apsolutno ne može adekvatno brinuti o životinji. Isključivo ako je cijela obitelj za to da se nabavi pas, onda se Božić može iskoristiti kao zgodna prilika za takav poklon, dodala je.


Zimsko je razdoblje kada su kolnici i pločnici posipani solju. Industrijska sol koja se koristi za posipavanje, zbog raznih aditiva koji su u nju dodani, kod pasa zna stvoriti rane i oštećenja kože na šapama. Dr. Sonja Jendrašić savjetovala je i kako spriječiti takva stanja, baš kao i što učiniti ako psima od hladnoće popuca koža na njušci. Otkrila nam je jesu li kaputići i kabanice samo modni dodaci u zimski vrijeme, te kako spriječiti da se psi nakon igre u snijegu ne pretvore u trčeće snježne grude, što je poznato svim vlasnicima dugodlakih ljubimaca, i ako se to dogodi kako ih sa što manje posljedica nakon snježne zabave otopiti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Bombonijera

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na 2. programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.

Poslušajte u Slušaonici