Ars acustica

Ars acustica

Emisija Ars Acustica na Trećem programu Hrvatskoga radija od 1995. godine propituje inovativne pristupe glazbenim i dramskim formama i bavi se eksperimentiranjem zvukom .

Naglasak je u emitiranju i promociji izvornih umjetničkih djela ostvarenih u produkciji Dramskog programa i skladanih za radijski medij a kojima je osnovni pokretač zvuk u umjetničkoj formi (zvučni pejzaži, zvučne instalacije, „sound art“, elektroakustička glazba, radio poezija, nove dramske forme...).

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Subota, 23.10.2021 23:30

Palma Ars Acustica : Milana Milošević: SUMA PU I, Tomaž Grom: TECHNO

U četvrtoj emisiji posvećenoj natjecanju Palma Ars Acustica 2021. koje je proljetos održano online u organizaciji skupine za Ars Acusticu pri Euroradiju slušat ćemo djela dvaju autora koji su predstavljali RTV Slovenije i RTV Srbije. Milana Milošević autorica je skladbe SUMA PU I - zvučni eksperiment u kojem je kemijska formula kolektivne svijesti Nikole Tesle predstavljena glazbeno, a kontrabasist Tomaž Grom kao polazište za svoje radiofonsko djelo TECHNO odabrao je istoimenu poemu slovenske pjesnikinje Ane Pepelnik.

HRT – HR 3 — Subota, 16.10.2021 23:30

Palma Ars Acustica 3. dio: Savannah Agger: Habitat

Emisija je posvećena ovogodišnjem natjecanju Palma Ars Acustica čije je osmo izdanje održano u svibnju u organizaciji skupine za Ars Acusticu pri Euroradiju. Švedska skladateljica i performerica Savannah Agger autorica je radiofonskog djela Habitat.

HRT – HR 3 — Subota, 09.10.2021 23:30

Palma Ars Acustica 2.dio: Olga Kokcharova: The Ebbinghaus Curve of Forgetting

U večerašnjoj emisiji predstavljamo još jedno od djela koje se plasiralo u finale ovogodišnjeg natjecanja Palma Ars Acustica koje je u svibnju, drugu godinu zaredom, održano online. Kao i dosadašnjih godina natjecanje se odvijalo u sklopu sastanka urednika i autora europskih radijskih postaja, članova skupine za Ars Acusticu pri Europskoj radiofonskoj uniji. Slušat ćemo djelo "Ebbinghausova krivulja zaboravljanja" autorice Olge Kokcharove koje je predstavljalo Švicarski radio.

HRT – HR 3 — Subota, 02.10.2021 23:30

Nikica Klobučar, Srđan Nogić: Što je unutra?

Torbica je jedan od neizostavnih svakodnevnih predmeta koje koristimo. Najčešće ju kao modni i praktični dodatak uz sebe imaju žene ali i mnogim muškarcima postale su u posljednje vrijeme neizostavni dio svakodnevnog života. Torbica je i statusni simbol, ali i objekt u koji spremamo i prenosimo predmete i sitnice bez kojih ne možemo zamisliti svoj "normalan" život. Što se nalazi u tim modernim malim putnim škrinjama i koji su sve predmeti i dodaci postali sastavni dio nas istražili su autori Nikica Klobučar i Srđan Nogić te o tome napravili ovu dokumentarno zvučnu eksperimentalnu kompoziciju....

Najave
Nataša Ozmec: Mi/ Skica za portret ljudskog bića

Nataša Ozmec: Mi/ Skica za portret ljudskog bića

Subota, 30.10.2021. 23:30 - 23:52

Tekst Human / Mi nastao je kao skica za slikovnu knjigu o ljudskome biću ukorijenjenom u prirodu i svemir. Razlažući naše tijelo, a zatim i naša osjetila, osjećaje i misli ...

Sve najave