Emisija za selo

Emisija za selo

Svake nedjelje u 8,05 sati počinje jedna od najdugovječnijih emisija Hrvatskoga radija-Emisija za selo i poljoprivredu koja ove godine obilježava 72. obljetnicu. Dva sata zanimljivih reportaža iz cijele Hrvatske, javljanja s terena, savjeti i zanimljivosti uvijek su rado slušani sadržaji ove emisije

Dva sata zanimljivih reportaža iz svih dijelova Hrvatske, javljanja s terena, savjeti i zanimljivosti uvijek su rado slušani sadržaji ove emisije. "Selo", kako zovemo našu emisiju, svakog drugog tjedna ili češće emitira se iz Slavonije, a danas su mu urednici Mirta Milas (Osijek), Martin Vuković (Zagreb) i Džana Banić (Pula).

Posljednje emisije

HRT – Radio Osijek — Nedjelja, 03.01.2021 08:05

Emisija 03.01.2021.

Središnja tema današnje emisije su štete od serije potresa, a ponajprije od razornog potresa od 6, 2 Richteru koje je u utorak pogodio Banovinu. Na žalost, u toj su katastrofi izgubljeni ljudski životi, a materijalna je šteta golema. Kako pomoći poljoprivrednicima na tom području doznat ćemo u današnjoj emisiji u kojoj ćete čuti reportaže s terena. Uključit ćemo u emisiju sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, predsjednicu Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru Marijanu Petir i druge sugovornike.

HRT – Radio Osijek — Nedjelja, 06.12.2020 08:05

Emisija 06.12.2020.

U Osijeku otvoreni Laboratoriji za fizikalno-kemijske i senzorne analize vina. Ubrzat će to stavljanje vina na tržište, s obzirom na to da se u regiji Slavonija i Hrvatsko Podunavlje proizvodi čak 44 % od ukupnih količina vina u Hrvatskoj.

HRT – Radio Osijek — Nedjelja, 15.11.2020 08:05

Emisija 15.11.2020.

Sjemenska je proizvodnja u Hrvatskoj kvalitetna i u uzlaznom je trendu, dok su uz rasadničarstvo vezani problemi koji se dominantno odnose na proizvodnju voća-istaknuto je to na 13. virtualnom kongresu oplemenjivača, sjemenara i rasadničara na kojem su zagrebačkom BC institutu i osječkom Poljoprivrednom institutu dodijeljena priznanja "Zlatno sjeme". U Ministarstvu poljoprivrede najavili police osiguranja i za štete od divljači na poljoprivrednim usjevima! Kako se s korona krizom nose istarski vinogradari i vinari? Posjetili smo najveći maslinik u Istri s novom kušaonicom ulja koja je vodič Flos Olei uvrstio među 20 najboljih na svijetu. Urod maslina u Dalmaciji ove je godine zbog nepovoljnih vremenskih prilika znatno manji, no ne i u masliniku Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u Kaštel Štafiliću. Mladi Filip Prša iz naselja Kutovi, nedaleko Orahovice na svojim njivama sije kikiriki.

HRT – Radio Osijek — Nedjelja, 18.10.2020 08:05

Emisija 18.10.2020.

U povodu Svjetskog dana hrane u Osijeku održan panel „Od polja do stola - kako ojačati prehrambeni sustav i učiniti ga otpornim na izazove današnjice”. Hrvatska poljoprivredna komora pozvala trgovačke lance da domaće proizvode na policama posebno označe u odnosu na uvoznu robu sumnjivog podrijetla. Počela je berba maslina - u Zadarskoj županiji mnogi očekuju bolje urode nego lani. Optimalni su rokovi za sjetvu pšenice, a još nije posijan ni ječam! Baranjski voćari ovogodišnju berbu jabuka neće pamtiti po dobrom. Za razliku od njih, baranjski proizvođači začinske mljevene začinske paprike zadovoljni su urodom i kvalitetom, a kupci ne pitaju za cijenu. Zbog epidemioloških mjera otkazan 21. Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu – tu će titulu prošlogodišnja pobjednica Svetlana Bastalić nositi i u ovoj godini.