Emisija za selo

Emisija za selo

Svake nedjelje u 8,05 sati počinje jedna od najdugovječnijih emisija Hrvatskoga radija-Emisija za selo i poljoprivredu koja ove godine obilježava 72. obljetnicu. Dva sata zanimljivih reportaža iz cijele Hrvatske, javljanja s terena, savjeti i zanimljivosti uvijek su rado slušani sadržaji ove emisije

Dva sata zanimljivih reportaža iz svih dijelova Hrvatske, javljanja s terena, savjeti i zanimljivosti uvijek su rado slušani sadržaji ove emisije. "Selo", kako zovemo našu emisiju, svakog drugog tjedna ili češće emitira se iz Slavonije, a danas su mu urednici Mirta Milas (Osijek), Martin Vuković (Zagreb) i Džana Banić (Pula).

Posljednje emisije

HRT – Radio Osijek — Nedjelja, 18.10.2020 08:05

Emisija 18.10.2020.

U povodu Svjetskog dana hrane u Osijeku održan panel „Od polja do stola - kako ojačati prehrambeni sustav i učiniti ga otpornim na izazove današnjice”. Hrvatska poljoprivredna komora pozvala trgovačke lance da domaće proizvode na policama posebno označe u odnosu na uvoznu robu sumnjivog podrijetla. Počela je berba maslina - u Zadarskoj županiji mnogi očekuju bolje urode nego lani. Optimalni su rokovi za sjetvu pšenice, a još nije posijan ni ječam! Baranjski voćari ovogodišnju berbu jabuka neće pamtiti po dobrom. Za razliku od njih, baranjski proizvođači začinske mljevene začinske paprike zadovoljni su urodom i kvalitetom, a kupci ne pitaju za cijenu. Zbog epidemioloških mjera otkazan 21. Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu – tu će titulu prošlogodišnja pobjednica Svetlana Bastalić nositi i u ovoj godini.

HRT – Radio Osijek — Nedjelja, 27.09.2020 08:05

Emisija 27.09.2020.

Iako u svinjogojskoj proizvodnji nismo samodostatni ne možemo se boriti s dampinškim cijenama, poručuju uzgajivači osvrćući se na uvoz njemačke svinjetine koja će, kažu, završiti na hrvatskom tržištu. Traže intervenciju državei sastanak u Ministarstvu poljoprivrede kako bi se taj sektor. Naši su gosti predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske Goran Jančo i predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac. U tijeku je kampanja šećerne repe. Očekuju se visoki prinosi i dobra digestija koja će odrediti i otkupnu cijenu.

HRT – Radio Osijek — Nedjelja, 06.09.2020 08:05

Emisija 06.09.2020.

Kako se s korona krizom nose vlasnici seoskih kuća za odmor koji u svojoj ponudi imaju i domaću hranu? Počela je berba grožđa - vinogradari su zadovoljni urodom i kvalitetom, no brinu ih zalihe svježih vina, čija je prodaja usporena. Punom parom odvija se i žetva suncokreta, čija je otkupna cijena 10 posto veća nego lani. Kruške su ove godine izvrsno rodile.

HRT – Radio Osijek — Nedjelja, 02.08.2020 08:05

Emisija 02.08.2020.

S koronom u poslovanju uspješno se bore i mladi poljoprivrednici: uzgajivač industrijske konoplje Zvonimir Kalić iz Vrpolja, stočar iz Beketinaca Ivan Gašić te voćar Dinko Romić iz Osijeka. Oni će biti gosti Emisije za selo i poljoprivredu 2. kolovoza koja se emitira na 1. programu HRA i na Radio Osijeku. Povest ćemo vas i na sajmište u Kanfanar gdje je održana jubilarna trideseta smotra istarskog goveda.