EteRIČna mjesečina

EteRIČna mjesečina

Tijekom tri ljetna mjeseca, u terminima emisije Kad se smijah tad i bijah, nedjeljom u 10,15 te utorkom u 22,30 sati, objavljujemo poetske recitale i radio drame snimljene u studiju Hrvatskog radija Radio Splita.

Posljednje emisije

HRT – Radio Split — Nedjelja, 18.08.2019 10:10

EteRIČna mjesečina - Siniša Kekez

U Eteričnoj mjesečini slušamo stihove splitskog pjesnika Siniše Kekeza. Rođen je 1966. u Splitu, gdje živi i radi kao novinar u Slobodnoj Dalmaciji. Hrvatski jezik i južnoslavenske filologije upisao je u Zadru, a diplomirao u Zagrebu. Pjesme je objavljivao u dva zbornika splitskog Rječilišta, u više časopisa te na Trećem programu Hrvatskog radija. 2016. godine objavio je zbirku poezije "Splita mi je puna kita" s pjesmama koje ne bježe od svakodnevice, samoispitivanja, ljubavi pa i humora. Stihove čita Tomislav Rališ.

HRT – Radio Split — Nedjelja, 11.08.2019 10:10

EteRIČna mjesečina - Hrvoje Marko Peruzović

Slušamo pjesme akademskog slikara Hrvoja Marka Peruzovića, koji je objavio nagrađenu zbirku stihova na društvenim mrežama "Nekoga moramo voljeti (kako na webu, tako i na zemlji)".

HRT – Radio Split — Nedjelja, 04.08.2019 10:15

EteRIČna mjesečina - Siniša Brajčić

U Eteričnoj mjesečini družimo se s viškom književnom riječju koju će nam oživjeti glumac Siniša Brajčić, jedan od osnivača Viške kazališne družine, koji je osvajao više nagrada na kazališnim festivalima, osobito za svoju etnomonodramu "Viško veja". Objavio je dva izdanja knjige "Viška trilogija" u kojoj su mu tiskane drame "Viško veja", "Dežgracija" i "Fumažije trijumfa". Siniša Brajčić je na radio postaji Nautik Radio objavio serijal "Viške rici" s čitanjem tekstova viških književnika, iz kojega danas odabiremo dva zrnca – tekstove Mate Lukšića Gicija i Siniše Brajčića:

HRT – Radio Split — Utorak, 30.07.2019 22:30

EteRIČna mjesečina - Ulični svirač violine

Repriziramo emisiju u kojoj nam Ivica Ursić duhovnu priču koja nas propituje jesmo li izgubili osjećaj za ljepotu, a sve to na slučaju najboljeg violinista Joshue Bella, kojega kao uličnog svirača gotovo nitko nije primijetio u svagdašnjoj žurbi putnika metroa u Washingtonu!

HRT – Radio Split — Nedjelja, 28.07.2019 10:10

EteRIČna mjesečina - Ivica Ursić

U Eteričnoj mjesečini gost nam je Ivica Ursić, koji nam donosi duhovnu priču koja nas propituje jesmo li izgubili osjećaj za ljepotu? Jesmo li u stanju proći pored nečeg lijepog i to uopće ne primijetiti? Je li nam lijepo samo ono što nam drugi serviraju kao nešto lijepo? Članak "Biseri prije doručka" na temu violinskog virtuoza Joshue Bella u ulozi uličnog svirača napisao je Jim Winegardner u izdanju The Washington Posta i izazvao veliko zanimanje, pa neće ni nas ostaviti ravnodušnim.

HRT – Radio Split — Nedjelja, 21.07.2019 10:10

EteRIČna mjesečina - Domagoj Rogulj

U današnjoj Eteričnoj mjesečini slušamo stihove Domagoja Rogulja, koji je rođen u Splitu, gdje je završio osnovnu školu i Petu gimnaziju. U Zagrebu je završio studij novinarstva, a u Brightonu u Velikoj Britaniji jednogodišnji magisterij europskih studija. Pohađao je i akademski program švedskog jezika i skandinavistike na Filozofskom fakultetu u Zagreba. Radio je u Stockholmu, kada nastaju i prve pjesme. Od kraja 2016. živi i radi u Londonu. Preveo je i nekoliko knjiga iz područja menadžmenta, odnosa s javnošću i europskih studija. Objavljuje u više časopisa i na društvenim mrežama, neki su mu tekstovi nagrađeni. U veljači 2019. objavio je prvu zbirku pjesama „Palma na sjevernoj polarnici“ u izdanju splitske nakladničke kuće Redak. Roguljeve pjesme predstavljaju svojevrsni poetski dnevnik putovanja prepoznatljivim krajolicima skandinavskih, sjevernoeuropskih i drugih stranih zemalja. Pritom se uvijek paralelno odvija i unutarnje putovanje - potraga za vlastitim identitetom u kojoj se pjesnički subjekt uvijek vraća zavičaju, rodnom gradu, otoku, Mediteranu, kao početnoj i završnoj emocionalnoj adresi – piše u pogovoru knjizi Nada Topić. Stihove čita Mejrema Reuter.

HRT – Radio Split — Nedjelja, 14.07.2019 10:10

EteRIČna mjesečina - Ivan Babić

Slušamo novi ciklus pjesama "Umjetno disanje" zagrebačkom pjesnika i prevoditelja Ivana Babića, o čijem pjesništvu piše Davor Šalat... .

HRT – Radio Split — Nedjelja, 07.07.2019 10:10

EteRIČna mjesečina - Ivan Raos

6. srpnja održavaju se 26. Raosovi dani u Medovu Docu. Tim povodom prisjećamo se djela tog plodnog pisca koji je preminuo 8. srpnja 1987. godine. Izabrane stranice iz autobiografskog romana "Vječno nasmijano nebo" Ivana Raosa kazuje nam glumac splitskog HNK-a Trpimir Jurkić.

HRT – Radio Split — Nedjelja, 30.06.2019 10:10

EteRIČna mjesečina - Marin Petković

U Eteričnoj mjesečini slušamo poeziju Marina Petkovića, studenta Pravnog fakulteta u Splitu. Marin Petković rođen je u Splitu 15. kolovoza 1999. godine. Svoju prvu knjigu „Libar od kamena i melodije ljubavi“ objavio je kao maturant Prve jezične gimnazije u Splitu. Priprema drugu zbirku, a 2018. bio je "Splitski pupoljak".

HRT – Radio Split — Nedjelja, 23.06.2019 10:10

EteRIČna mjesečina - Mejrema Reuter

Svestrana umjetnica Mejrema Reuter kazuje nam svoje putopisne zapise nastale tijekom njezina boravka u Libiji....

HRT – Radio Split — Nedjelja, 16.06.2019 10:10

EteRIČna mjesečina - Damir Trogrlić Was

U prvoj ovoljetnoj emisiji "Eterične mjesečine" predstavljamo splitskog pjesnika Damira Trogrlića Wasa...

HRT – Radio Split — Nedjelja, 02.09.2018 10:15

EteRIČna mjesečina - ULKU 'Vlaho Bukovac' 1

I ovog ljeta pripremili smo novih deset emisija sa stihovima članova Umjetničke likovne književne unije 'Vlaho Bukovac' iz Splita. U prvoj predstavljemo prvih četvero: Čedna Radinović Lukić, Slavica Čizmić, Ante Nejašmić i Darija Matošić, čije pjesništvo predstavlja Jagoda Kecman.

Komentari

Najave
EteRIČna mjesečina - Petar Gudelj

EteRIČna mjesečina - Petar Gudelj

Nedjelja, 25.08.2019. 10:10 - 10:50

Slušat ćemo dio pjesničke večeri "Mitsko Podosoje" koja je održana 8. kolovoza 2019. na Karajinu guvnu u Podosoju, rodnom mjestu našeg najvećeg živućeg pjesnika Petra Gudelja (29. rujna 1933.). Njegove ...

EteRIČna mjesečina - Miljenka Koštro
Nedjelja, 01.09.2019. 10:10 - 10:50

Sve najave