Hranom do zdravlja

Hranom do zdravlja

Foto: FreeDigitalPhotos

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je u ciklusu emisija za Radio Rijeku govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman.

Suvremeni se čovjek sa svojim strahom od bolesti bori na različite načine: terapijama vitamina, preparatima za izgaranje masnoća i detoksikaciju tijela sumnjive kvalitete, dijetama i drugim načinima. No ima i onih koji su odavno shvatili da pravilna ishrana i kretanje mogu povećati kvalitetu života.

Kako se zdravo hraniti, koje namirnice će naš organizam učiniti "sretnim"? O tome je za Radio Rijeku u ciklusu emisija "Hranom do zdravlja" govorio naš poznati kuhar, gastronom, veliki poznavatelj tajni kulinarstva, stručnjak za suvremene i tradicionalne kulinarske trendove Damir Perman. U nastavku pročitajte neke od recepata koje je podijelio s našim slušateljima!

Posljednje emisije

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 16.10.2016 10:15

Hranom do zdravlja: ŠLJIVA

Danas pričamo o šljivama, a evo i recepata: JANJETINA U PIKANTNOM UMAKU 800 gr od buta narežite na kocke, posolite, popaprite, dodajte pola žličice ribane korice limuna, žličicu naribanog đumbira, 50 gr narezanih suhih šljiva, 1 manju narezanu ljutu papričicu i žličicu usitnjenog kardamoma. Dodajte 2 žlice ulja i sve dobro izmiješajte. Tako pripremljenu janjetinu ostavite pokrivenu na sobnoj temperaturi oko sat vremena. Na 40 ml ulja popecite mariniranu janjetinu, pa je nastavite peći podlijevajući je vodom dok ne omekša. Pred kraj dodajte 150 g sjeckane rajčice u koju umutite žličicu kukuruznog brašna, dodajte još malo vode i kuhajte još dvadesetak minuta. Poslužite sa svježe kuhanom palentom i pospite svježe sjeckanim peršinom. ODRESCI TUNE U PAŠTICADA STILU 4 odreska tune po 200 g, operite, osušite i s jedne strane uvaljajte u oštro brašno, pa popecite na 40 ml maslinovog ulja. U istoj posudi, u kojoj ste pekli tunu, pecite 100 g sitno sjeckanog luka, 120 g sitno ribane mrkve i celera, 40 g protisnutog češnjaka, 400 g sjeckane rajčice, 100 g otkoštanih zelenih maslina, 12 sitno rezanih suhih šljiva , 3 klinčića i 10-tak kapara. Podlijte vodom i s 200 ml roze vina i pirjajte poklopljeno na laganoj vatri 30-40 minuta. Umak, nakon pirjanja pasirajte, pa u njega položite odreske tune i dodajte još 100 ml roze vina. Posolite, popaprite i kuhajte na laganoj vatri još 15-20 min. obilato pospite sitno sjeckanim svježim peršinom i poslužite s kuhanim njokima i prokulicama s nekoliko kapi maslinova ulja.

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 09.10.2016 10:15

Hranom do zdravlja: SRDELA

Salata srdela, mandarina i koromača 400 g mandarine ogulite i natrgajte na četvrtine po dvije kriške zajedno koje potom narežite na oko centimetar debljine 300 g koromača narežite na tanke trakice, a 50 g mladog luka na kolutiće. Za pripremu salatnog preljeva pomiješajte sok od jednog manjeg limuna , 80 ml maslinova ulja, žličicu gorušice, sol i papar. Promiješanu mandarinu, koromač i luk stavite kao podlogu a preko njih posložite 300 g filetiranih srdela ohlađenih a prethodno kuhanih u mlijeku s par listića kadulje. Sve prelijte salatnim preljevom i svježe sjeckanim peršinom. Sardele s limunom i rajčicom iz pećnice Srdela 1000g pripremite za pečenje tako da im očistite ljuskice, a potom ih filetirate. Operite ih pod mlazom vode i osušite na upijajućem papiru. U nauljenu tepsiju stavite red filetiranih srdela, posolite, paprite, posipajte kosanim peršinom i mažuranom, zatim red limuna narezanog na tanke kolutove, red rajčica narezanih na ploške, pa ponovno red srdela,začini, red limuna i rajčica, a na kraju završite srdelama. Sve prelijte mješavinom 100 ml maslinova ulja, protisnutog češnjaka, sjeckanog peršina i mažurana. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta. Poslužite sa kuhanim krumpirom i koromačem poprskanim limunovim sokom i maslinovim uljem. Ako umivate nepce sa žlahtinom bolje ćete uživati u ovim jednostavnim zalogajima.

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 03.07.2016 10:15

Hranom do zdravlja: ČOKOLADA

ČOKOLADA Teleći medaljoni s čoko umakom Telećeg filea 600 g narežite na 12 medaljona pa lagano posolite i stavite u posudu. Potom dodajte 1 žličicu naribane limunove korice, 10 listića svježe metvice, 2 češnja češnjaka narezan na četvrtine i prelijte sa 40 ml maslinova ulja. Sve dobro izmiješajte, pokrijte celofanskom folijom pa ostavite stajati oko sat vremena. Na 30 g maslaca popecite marinirane medaljone sa svake strane 3-4 minute, a zatim im dodajte 20 g maslaca i pokrivene pustite na toplom. Čokolade za kuhanje 60 g prelomite na veće komade i otopite na pari. Pjenjačom postupno umiješajte 100 ml slatkog vrhnja , pola žličice đumbira, papar, sitno narezane pola manje čili papričice, 2 žlice limunova soka, 2 žlice umaka od pečenja kojeg ste ocijedili od pečenih medaljona i 1 žličicu narezane metvice . Umak miješajte na pari 1-2 minute pa ga stavite na toplo. Kao prilog skuhajte 250 g riže, pa u toplu, umiješajte 20 g maslaca i očišćenih i tostiranih 80 g kikirikija. Uz teleće medaljone poslužite rižu s kikirikijem i topli umak od čokolade. Topla čokolada za dvoje U 400 ml punomasnog mlijeka dodajte 2 vrećice vanilin šećera, 2 žličice smeđeg šećera, štapić cimeta i manju čili papričicu. Zagrijte do vrenja. Dodajte 150 g čokolade za kuhanje izlomljenu na komadiće i miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne rastopi. Maknite s vatre, nakon desetak minuta procijedite, pa čokoladni napitak ponovno zagrijte do vrenja. Napitku dodajte 1 žličicu amaretta pa ga poslužite sa tučenim slatkim vrhnjem i strugotinama čokolade.

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 19.06.2016 10:15

Hranom do zdravlja: MAHUNE

MAHUNE Salata od zelenih mahuna Uzmite 600 g mahuna, očistite, narežite, potom operite i kuhajte u posoljenoj vodi oko 15 minuta, dok ne omekšaju. Ocijedite ih, isperite pod mlazom hladne vode i ohladite. Kuhanim mahunama dodajte 200 g rotkvica narezanih na kolutiće i 200 g baby rajčica rezanih na polovice. Napravite salatni preljev od 50 ml maslinova ulja , 1 žlice usitnjenog kopra , 50 g mladog luka izrezanog na kolutiće, soka od jednog manjeg limuna i soli. Sve sastojke zajedno dobro promiješajte prelijte mahune, rotkvice i rajčicu i poslužite kao samostalni obrok a može i kao dodatak ribi ili mesu. Mahune s rajčicama U široj posudi na 40 ml maslinovog ulja pirjajte 100 g nasjeckanog crvenog luka dok ne omekša. Potom dodajte 600 g očišćenih i opranih prepolovljenih mahuna, 2-3 češnja češnjaka i pokriveno pirjajte bez dodavanja vode na laganoj vatri 5 do 10 minuta. Mahune povremeno protresite. Zrelih crvenih rajčica 600 g, očistite od sjemenki i narežite na male kockice širine 2-3 cm te dodajte mahunama. Posolite i kuhajte još 15-ak minuta dok mahune potpuno ne omekšaju. Prilikom posluživanja posipajte svježe sjeckanim peršinom.

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 05.06.2016 10:15

Hranom do zdravlja: Limun

Limun Inćuni u limunu s koromačem i narančom Očistite 500 g inćun, izvadite im kosti pa filete inćuna marinirajte u limunovom soku od dva limuna, 50 ml vermouta, soli i nekoliko kocki leda. Marinirajte 40-50 minuta Jedan veći tanko narezani koromač i jedan veći crveni luk stavite u vodu sa ledom da postane krokantan. Ogulite 2 naranče pa koru tanko izrežite julienne i dodajte koromaču i luku, a kriške naranče oslobodite kožice. Salatu sastavite tako da prvo stavite pomiješani koromači i luk, a preko toga inćune i kriške naranče, pa iznad još jednom tako. Uzmite jednu žlicu soka od limuna, jednu žlicu bijelog vinskog octa, jednu žlicu vermuta, i dvije žlice narančina soka, malo soli, par kapi tabasca i dvije žlice maslinova ulja. Sve promiješajte za dresing pa njime prelijte inćune, koromač i luk. Od jogurta, kopra, majčine dušice, par kapi limunova soka napravite umak koji poslužite zasebno u maloj posudici. Dobar tek uz čašu žlahtine. Jednostavni kolač s limunom Maslac 180 g pjenasto izmiješajte, dodajte180 g šećera, 10 g vanilin šećera, ribanu limunovu koricu od jednog limuna i 3 žumanca. Miješajte dok smjesa ne bude pjenasta. Od 3 bjelanjka istucite čvrst snijeg. Brašno180 g pomiješajte s 1 vrećicom praška za pecivo pa ga naizmjence sa snijegom umiješajte u smjesu od žumanaca. U namašćen duguljasti kalup rasporedite pripremljenu smjesu i stavite peći na temperaturu od 200°C oko 30 minuta. Za limunsku glazuru uzmite 200 g šećera u prahu i sok od 2 limuna zajedno miješajte električnom miješalicom oko 15 minuta, dok ne dobijete jednoličnu masu. Pečeni kolač ohladite i prelijte glazurom. Kad se glazura stvrdne, kolač narežite na ploške.

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 29.05.2016 10:15

Hranom do zdravlja: SMUĐ

Smuđ Marinirani smuđ sa rikolom, rajčicom i sirom ribancem Čistog filea smuđa 500 g narežite na veće kockice, stavite u zdjelu i poprskajte limunovim sokom od jednog limuna Dodajte sol, promiješajte i pustite stajati na hladnom mjestu 1 sat. U tavi zagrijte 50 ml maslinova ulja, dodajte kockice ribe i pecite da se lagano popeku (oko 5 minuta) pa maknite s vatre i ostavite da se ohlade. U 100 g rikole dodajte 120 g cherry rajčica narezanih na polovice, 60 g listića parmezana, 25 ml aceta balsamica, 20 ml maslinova ulja i prstohvat soli. Umiješajte pripremljenu ribu, pospite grubo mljevenim paprom i poslužite. Smuđ sa tave 4 Fileta smuđa oko 600 g uvaljajte u glatko brašno. U tavi na srednjoj vatri zagrijte 60 g maslaca. Smuđ popecite tako da koža najprije bude okrenuta prema gore. Popecite sa svake strane nekoliko minuta i položite ribu na tanjure za serviranje. U tavu dodajte 80 g maslaca, 120 g sitno nasjeckanog luka i na jačoj vatri pirjajte do svijetlosmeđe boje. Dodajte sok jednog većeg limuna, sol i 20 g svježe sjeckanog peršina. Prelijte preko ribe na tanjuru i poslužite s kuhanim krumpirom i špinatom u listu.

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 22.05.2016 10:15

Hranom do zdravlja: Ružmarin

Ružmarin Marinirane sardele na gradele Sardela očistite, operite i dobro posušite. Uzmite finu morsku sol pa pospite ribe iznutra i izvana. Ribe složite u odgovarajuću posudu, prelijte maslinovim uljem i pokrijte peršinovim i ružmarinovim grančicama. Tako marinirane ribe ostavite neko vrijeme dok ne pripremite gradele. Dobro ugrijte gradele pa ribe vadite iz marinade i stavljajte ih peći. Tijekom pečenja ribe premazujte grančicom ružmarina koju prije močite u ulje. Ribe pecite sa svake strane nekoliko minuta, što će, naravno, ovisiti o njihovoj veličini i težini. Uz tako pripremljene ribe, možete poslužiti razne svježe salate ili kuhano povrće kao što su blitva, krumpir i slično, no kod vina nema dileme, svakako paše ohlađena čaša žlahtine. Otočke dagnje s bobom Na 70 ml maslinovog ulja pirjajte 120 g nasjeckanog luka skalonje, dodajte 4 protisnuta češnja češnjaka, a zatim 120 g prepolovljenih cherry rajčica, grančicu svježeg ružmarina i 1 list suhog lovora. Kratko pirjajte, dodajte 1200 g očišćenih dagnji i ulijte 200 ml žlahtine. Poklopljeno pirjajte dok se školjke ne otvore. Dodajte 600 g kuhanog i ocijeđenog boba u mošnjama i lagano popaprite. Na laganoj vatri kuhajte nekoliko minuta, poslužite uz svježe kuhanu palentu pa posipajte svježe sjeckanim peršinom.

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 15.05.2016 10:15

Hranom do zdravlja: Čišćenje organizma

Čišćenje organizma Smoothie od malina, banane i breskve Uzmite jednu manju bananu 120 g , 1 veću breskvu cca 150 g očistite i miksajte u blenderu, kad je usitnjeno dodajte 90 g svježih ili zamrznutih malina i nastavite kratko miksati. U čaši pomiješajte smoothie sa kockama leda i 40 g rezanih malina pa poslužite u višoj čaši sa dugom žlicom po želji uz malo mineralne vode. Jagode s kiselom jabukom Uzmite 300 g jagoda i 150 g kiselih očišćenih jabuke bez kore i sjemenki. Usitnite ih u blenderu uz dodatak 10 ml sirupa vanilije a ako nemate onda 1-2 vrećice vanilin šećera. Usipajte blendano voće u čaše u koje prethodno stavite usitnjeni led i nekoliko tankih fetica rezane jagode. Povrtna juha s cous cousom za 4 obroka U 1000 ml kipuće vodu stavite kuhati 50 g sitno nasjeckanog mladog luka, 100 g mrkve i 100 g korabice narezane na male kockice, 100 g usitnjenih mahuna i malu vezicu peršina te kuhajte oko 10 minuta. Potom dodajte 1 žlicu cous cousa i kuhajte dok povrće ne omekša još oko desetak minuta. Kad je juha kuhana, skinite je s vatre i izvadite vezicu peršina. Na kraju posolite, dodajte žlicu maslinova ulja i nekoliko kapi limunova soka. Guštajte…

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 08.05.2016 10:15

Hranom do zdravlja: Ananas

Ananas ima sočno žuto, slatko i aromatično meso, potiče s Kariba, a otkrio ga je Kolumbo 1493. godine. U Europi je bio iznimno cijenjen, skup i rezerviran samo za kraljevske dvore. Naziv mu potječe od indijske riječi "anana" što znači "odlično voće". NEOBIČNA PIZZA Od 250 g glatkog brašna ,1 jaja, 100 g maslaca, soli i 80 ml slatkog vrhnja umijesite prhko tijesto. Ostavite ga stajati na hladnome mjestu oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite namirnice za nadjev. Purećeg filea 250 g narežite na rezance,začinite sa soli i paprom i kratko popecite na 30 ml maslinova ulja. 200 g svježeg očišćenog ananasa narežite na manje komadiće - kocke. Prhko tijesto razvaljajte u krug promjera 26 cm, izbodite vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta. Polupečeno tijesto izvadite iz pećnice i prelijte sa 300 ml umaka za pizzu koji napravite od sjeckanih pelata, prstohvata origana, 4-5 listića svježeg bosiljka soli i 20 ml maslinova ulja. Potom po pizzi posložite prethodno popečeno meso, ananas i 150 g mozzarelle narezane na kocke pa nastavite peći na 230°C još 10 – 12 minuta. Prije posluživanja po pizzi rasporedite listiće rukole. NABUJAK OD ANANASA I MRKVE 4 žumanca i 60 g smeđeg šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte limunov sok i koricu od 1 limuna, pola žličice cimeta, prstohvat klinčića u prahu, 20 ml ruma, 200 g naribane mrkve, 200 g oljuštenih ribanih badema, 100 g oštrog brašna, pola vrećice praška za pecivo, 200 g svježeg nasjeckanog ananasa i sve dobro izmiješajte. Potom lagano umiješajte snijeg od 4 bjelanjka i 60 g šećera . Pripremljenu smjesu stavite u namašćen i pobrašnjen lim (vel. 32×20 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 170- 180˚ C oko sat vremena. Pečeni nabujak po vrhu tanko premažite marmeladom od breskve i posipajte sa 50 g tostiranih listića badema.

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 01.05.2016 10:15

Hranom do zdravlja: Palamida

Palamida je morska riba iz porodice skušovki, rasprostranjena je duž čitave obale Jadrana, a učestalija je u južnim dijelovima. Palamide žive u jatima, hrani se najviše sardelama i manjim skušama. PALAMIDA S TJESTENINOM NA SALATU 300 g sušenih fuža skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite i ohladite. 400 g čistog odreska palamide narežite na deblje rezance. Na 30 ml maslinova ulja popecite rezanu ribu, još toplu pospite žlicom svježeg sjeckanog timijana i origana, posolite, poparite, i pokapajte sokom od pola limuna. Ostavite da se ohladi. Tjestenini dodajte na 250 g četvrtine narezane cherry rajčice, 80 g mladog luka rezanog na ploške, 100 g kuhanog kukuruza, 120 g grobničkog sira. Umiješajte palamidu zajedno s uljem od pečenja a možete dodati još žlicu do dvije maslinova ulja i lagano promiješajte. Čaša žlahtine svakako će ugodno složiti s ovom salatom. PALAMIDA S GRILLA 4 odreska palamide oko 800 g nakapajte limunovim sokom jednog manjeg limuna, posolite, i popaprite bijelim paprom. Rešetke roštilja dobro zagrijte, namažite uljem, a zatim stavite pripremljene odreske. Pecite sa svake strane oko 4 minute, a kad okrenete prvi put na odrezak stavite vršak ružmarina da samo malo dobije miris. U mužaru pripremite pesto. U mužar dodajte 60 ml maslinova ulja, 60 g naribanog parmezana, 2 narezana češnja češnjaka, žlicu pinjola, žlica sjeckanog peršina, i 8-10 listića bosiljka pa sve zajedno miješajući gnječite. Pečene i tople riblje odreske prelijte pripremljenom mješavinom pesta pa poslužite uz pečene tikvice, blitvu sa krumpirom i Vrbničku žlahtinu sa Škujice.

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 24.04.2016 10:15

Hranom do zdravlja: Koraba

Koraba spada u porodicu kupusnjača, otporna je dvogodišnja biljka koja se najčešće uzgaja kao jednogodišnja. Sliči repi i može biti bijele, ljubičaste ili zelene boje s tamnozelenim listovima. SALATA OD KORABICE S VOĆEM Korabice oko120-150 ogulite, narežite na tanke ploške, a zatim na rezance. 300 g naranče ogulite nožem pa potom nožem između kožica naranče odvojite kriške a preostali dio sok ocijedite u zdjelicu za dresing , 40 g suhe smokve narežite na komadiće, a 50 g zelene salate kristalke na rezance. Za dresing uzmite 30 ml maslinova ulja pomiješajte s ocijeđenim sokom od naranče Narezanu korabu, naranču, smokvu i zelenu salatu prelijte pripremljenim preljevom i promiješajte. Poslužite posuto grubo sjeckanim orasima. LAZANJE S KORABICOM 800 g korabice i 400 g mrkve ogulite i narežite na tanke ploške. Na 30 ml maslinova ulja pirjajte 200 g poriluka rezanog na ploške potom dodajte korabu i mrkvu lagano posolite, podlijte vodom i pirjajte dok povrće ne bude napola kuhano. Rastopite 50 g maslaca dodajte 50 g brašna, kratko popecite, a zatim ulijte 600 ml toplog mlijeka i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta uz stalno miješanje pjenjačom. Dodajte soli, bijeli papar, naribani muškatni oraščić. Kad se malo prohladi u pripremljeni umak beschamel dodajte 200 ml vrhnja, žutanjka i 50 g naribanog parmezana i žlicu nasjeckanog začinskog bilja / bosiljka, timijana, kadulje i promiješajte da dobijete umak Morny. Pripremite oko 500 g listova za lazanje sa špinatom, 300 g mozzarelle narežite na ploške. Vatrostalnu posudu premažite sa 20 g rastopljenog maslaca i nekoliko žlica morny umaka. U vatrostalnu posudu slažite listove lazanja, potom nadjev od povrća zatim ponovno umak morny, ploške mozzarelle , prstohvat do dva sira ribanca i 5-6 cherry rajčica rezanih po pola.. Ponovno stavite sloj lazanja, i ponovite postupak….Završite slojem lazanja koje prelijte umakom, rasporedite nekoliko rezanih cherry rajčica i pospite sa 30 g naribanog parmezana. Lazanje pecite u pećnici zagrijanoj na 170 - 180°C oko 30 minuta. Lazanje malo ohladite, narežite na manje ili veće kocke i poslužite uz ribani parmezan i naravno čašu žlahtine….guštajte

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 17.04.2016 10:15

Hranom do zdravlja: Cous Cous

Cous-Cous je proizvod od pšenice, tj. žitna kaša podrijetlom s Bliskog Istoka, dobivena miješanjem ljepka od tvrde pšenice i vode, na pari. COUS COUS SALATA Pilećeg filea 400 g narežite na kocke i kratko popecite na 40 ml ulja. Tavu s mesom maknite s vatre, pospite s 2 žličice curryjem, dodajte malo soli i nekoliko kapi tabasca, podlijte s malo vode i pirjajte oko 15 minuta pa pustite da se ohladi u tavi. U 500 ml kipuće posoljene vode dodajte 100 g cous cousa i uz postepeno miješanje oko 4-5 minuta pustite da nabubri, a potom kuhajte 3-4 minute. Pripremljenom ohlađenom cous-cousu dodajte svježe naribanog 100 g korijena celera i 100 g mrkve, 50 g mladog luka narezanog na trakice,150 g cherry rajčica narezanih na četvrtine i ohlađenu piletinu Napravite dresing od 30 ml maslinova ulja, 2 žličice soka limete i bijelog papra, dodajte salati pa lagano izmiješajte, još po potrebi posolite i pospite grubo mljevenim lješnjacima. TIPLI COUS COUS S PILETINOM Pirjajte 100 g sitno sjeckanog luka na 30 ml ulja pa kad malo omekša dodajte 400 g pilećiih prsa rezanih na veće kocke. Pirjajte oko petnaestak minuta dok piletine bude do pola pirjana pa dodajte 400 g tikvica rezanih na kocke i pirjajte uz lagano podlijevanje dok i tikvice ne budu gotove na pola oko desetak minuta potom lagano posolite, dodajte prstohvat ljute paprike, dvije žličice kurkume i jednu žličicu kardamoma. Ubacite i 200 g cherry rajčica rezanih na pola i pirjajte još desetak minuta. 100 g cous cousa usipajte u 350 ml kipuće pileće juhe i lagano uz miješanje kuhajte desetak minuta dok cous cous na nabubri i upije juhu. Poslužite cous cous sa piletinom u umaku, obilno posipano kosanim peršinom i dobro ohlađenom žlahtinom

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 10.04.2016 10:15

Hranom do zdravlja: Kiwi

Kiwi je smaragdni užitak jedinstvenog okusa koji daje dramatični tropski dašak u ove proljetne dane. Podrijetlom je iz Kine, gdje ga zovu Yang Tao, odakle su ga misionari, početkom 20. stoljeća prenijeli na novi Zeland, a zatim se proširio na cijeli svijet. Pileća prsa s umakom od kivija 4 kom pilećih prsa bez kosti oko 800 g posolite, stavite u lim za pečenje i premažite sa 30 ml ulja. Pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 30 minuta dok meso ne bude pečeno i lijepe boje. Za to vrijeme 200 g kivija ogulite i izmiješajte u električnoj sjeckalici da dobijete pire. Dodajte 50 ml vrhnjea za kuhanje, 2 žličice Worchestershire umaka, začine - ½ žličice mješavine začina (prstohvat mljevenog anisa, kima, cimeta, komorača i klinčića) pa promiješajte. Pečeno meso pospite žlicom tostiranih pinjola i poslužite s umakom od kivija. Jednostavni kolač s kivijem Kivija 400 g ogulite i narežite na ploške. Žumanjke od 4 jaja odvojite od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto izmiješajte sa 120 g šećera i 10 g vanilin šećera. Žumanjcima dodajte još 50 ml ulja, pola žličice cimet u prahu, prstohvat klinčića u prahu, 100 g mljevenih badema, 120 g oštrog brašna pomiješajte s 1 vrećicom praška za pecivo, 50 ml vrhnja za kuhanje,, 20 ml ruma i na kraju snijeg od bjelanjaka. Pleh za pečenje (veličine 20×30 cm) obložite papirom za pečenje. Na to izlijte pola količine pripremljene biskvitne smjese, stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 5 minuta. Biskvit izvadite iz pećnice i po površini položite pola količine narezanih ploški kivija. Vratite ga u pećnicu i kolač nastavite peći oko 10 minuta. Zatim biskvit ponovo izvadite iz pećnice, po površini kolača izlijte preostalu smjesu biskvita, rasporedite preostale ploške kivija i kolač nastavite peći još 20–25 minuta da dobije lijepu zlatno žutu boju. Kolač s kivijem ohladite, narežite na ploške, pospite šećerom u prahu i poslužite

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 03.04.2016 10:15

Hranom do zdravlja: Vino

Vino je alkoholno piće svojstvene arome i boje, dobiveno procesom fermentacije soka, najčešće od grožđa, pod utjecajem kvasnice, u uvjetima bez prisutnosti kisika pri temperaturi od oko 30 stupnjeva C uz 25% šećera. Sadržaj alkohola u većini vina je umjeren ( 10-15 volumnih postotaka) i do određenih granica pokriven je pozitivnim utjecajem ostalih sastojaka vina. Iznimno je dobro kao napitak za vrijeme jela, a značajna je komponenta mediteranske prehrane. Kruške u tijestu s crvenim vinom 10 kruški pažljivo ogulite tako da im peteljke ostanu. Vode 500 ml, 500 ml bijelog vina, 10 g vanilin šećera, limunove korice od četvrtine limuna, 3 klinčića, štapić cimeta i 150 g šećera stavite kuhati. Kad sirup prokuha, dodajte kruške pa ih skuhajte, ali ne sasvim. Ostavite ih u sirupu da se ohlade i prožmu začinima. Nakon toga ih ocijedite. Lisnatog tijesta 500 g tanko razvaljajte, premažite umućenim jajetom i narežite na trake, pa njima omotajte kruške i pecite ih u pećnici na 180 °C oko 10 minuta. Za umak od vina prokuhajte 400 ml crvenog vina, 200 ml vode, štapić cimeta i 3 klinčića. Dodajte 250 g džema od ribiza i 20 g Gussnela, koje ste izmiješali sa šećerom i malo vode, te kratko prokuhajte Prethodno pečene kruške u tijestu poslužite s umakom od vina….. Brudet od liganja Očišćenih liganja 900 g narežite na šire kolutove. Na 50 ml maslinova ulja pirjajte 150 g sitno nasjeckanog luka. Dodajte lignje i kratko pirjajte uz dodatak 2 češnja češnjaka, malo soli, 30 g sjeckanog peršina, 200 ml žlahtine, 1 lovor list, 150 g sjeckanih pelata i pirjajte nepoklopljeno 15 – 20 minuta. Zatim ulijte 250 -300 ml vode i kad prokuha, smanjite temperaturu i pirjajte još 20 -25 minuta na laganoj vatri. Po potrebi posolite, paprite i kad je gotovo najbolje ga je ostaviti 15-ak minuta da odmori prije posluživanja. Poslužite uz toplu palentu i višebojnu lisnatu salatu….

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 27.03.2016 10:15

Hranom do zdravlja: TELETINA

Teletina, za razliku od govedine, svinjetine i janjetine ima znatno nižu energetsku vrijednost, a veći udio visokokvalitetnih proteina uz manji udio masti, pa se može usporediti s mesom kunića ili piletinom. Teletina je i izvrstan izvor vitamina B-kompleksa koji sudjeluju u stvaranju crvenih krvnih stanica i imaju važnu ulogu u proizvodnji energije. Vitello Tonnato 1000 g telećeg meso od buta stavite kuhati u toplu vodu. 1 veći luk oko120 g očistite i nabodite s 4 klinčića pa zajedno s 2 lovorova lista, 200 g celer stabljike i malo soli stavite kuhati s mesom. Kuhajte oko 45 minuta, sklonite sa štednjaka, ostavite meso u juhi da se ohladi, a zatim ga izvadite iz juhe i ostavite u hladnjaku preko noći. 250 g konzervirane tunjevinu ocijedite i izmiješajte električnom miješalicom zajedno sa 3 slana fileta inćuna i desetak kapara. Dodajte sok od 100 g limuna i 200 g majoneze, malo juhe u kojoj se kuhala teletina, izmiješajte i rashladite. Dobro rashlađeno meso narežite na sasvim tanke ploške, posložite ih na pladanj i prelijte umakom od tunjevine. Ovo jelo možete ukrasiti maslinama, kaparima, peršinom a po želji i kuhanim jajima Ječam, jabuka i teletina Ječmene kaše 300 uspite u kipuću slanu vodu, promiješajte i kuhajte dok kaša ne omekša (oko 30 minuta). Na 40 ml suncokretova ulja kratko pirjajte 100 g nasjeckanog luka, a zatim dodajte 300 g telećeg mesa narezanog na kockice i malo soli. Pirjajte podlijevajući s malo vode dok meso ne omekša. Umiješajte 300 g jonatan jabuka narezanih na kockice i kuhani ječam. Podlijte s oko 200 ml vode, dodajte 60 ml žlahtine, 60 g grubo sjeckanih oraha i zajedno kuhajte pet minuta. Prije posluživanja pospite žlicom sjeckanog peršina a poslužite uz svježe narezanu kupusa salatu.

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 20.03.2016 10:15

Hranom do zdravlja: DAGNJE

Dagnje žive u grozdovima na pješčanim sprudovima, podvodnim liticama i stupovima kao samonikle, ali se dagnje uzgajaju i u uzgojilištima, a uzgoj traje tri i pol godine.. Hrane se planktonom, a vade se od listopada do svibnja..Meso dagnje je ukusno i vrlo hranjivo. Dagnje na buzaru 1500 g dagnji očistite i operite. Na 100 ml maslinova ulje dodajte 3 češnja protisnutog češnjaka i 40 g krušnih mrvica pa lagano zagrijavajte da se češnjak ugrije i oplemeni krušne mrvice a potom ulijte 200 ml žlahtine i dodajte 2 žlice svježe sjeckanog peršina soli i bijeli papar. Dodajte dagnje i kuhajte poklopljeno dok se dagnje ne otvore a potom kuhajte još koju minutu. Kod posluživanja sa tostiranim kruhom, posipajte buzaru sa još žlicom do dvije sitno sjeckanog svježeg peršina. To što je žlahtina u buzari ne znači da neće pristajati i ohlađena u čaši….živili….. Paella…. 200 g puretine narežite na manje kocke, a 300 g dagnji dobro očistite i operite. 200 g crvene paprike i 100 g celerove stabljike narežite, 200 g luka i 4 češnja češnjaka sitno nasjeckajte. Zelenih mahuna 100 g narežite na manje komade i prokuhajte s 100 g graška. Na 80 ml maslinova ulja popecite puretinu tako da dobije boju sa svih strana. Izvadite je na tanjur i držite na toplome. Na preostalom ulju popecite luk, češnjak, papriku, celer i 200 g narezanih oguljenih rajčica. Dodajte 4-5 žlice vode i sve lagano prokuhajte. Umaku dodajte popečenu puretinu, dagnje, 300 g kozica, 300 g škampi, 2 veće artičoke prije skuhane pa narezane na četvrtine, grašak i mahune. Zalijte sa 200 ml žlahtine, dodajte prstohvat šafrana, malo posolite i popaprite. Kuhajte bez miješanja oko 15 minuta u poklopljenoj posudi na laganoj vatri. Nakon toga umiješajte 400 g (al dente) kuhane riže i žlicu svježe sjeckanog peršina i još kratko prokuhajte.

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 13.03.2016 10:15

Hranom do zdravlja:TUNA

Danas razgovaramo o tuni, najpoznatijoj krupnoj plavoj ribi, a kako je njezino meso vrlo ukusno, u posljednjih 20-tak godina postala je jedna od najtraženijih i najcjenjenijih riba u svijetu uopće. Postoje različite vrste tuna, a najčešće su plavorepe, žutorepe, prugaste... LAZANJE S TUNOM Na 40 ml maslinovog ulja pirjajte 60 g sitno sjeckanog luka, dodajte 700 g sjeckane rajčice i pirjajte 15 min, pa dodajte 200 g očišćenih škampa, 200 grama usitnjene konzervirane tunjevine, 20 g zelenih i 20 g crnih maslina, nasjeckanih, nekoliko listića bosiljka i prstohvat origana, pa pirjajte na vatri još 10-tak minuta i na kraju posolite. Vatrostalnu posudu premažite maslacem, uzmite 500 g listova lazanja, 300 g mozzarele i 50 g ribanog sira, pa slažite lazanje, po njima pripremljeni umak, na njega ribanac i naribanu mozzarelu i tako slažite dok sve namirnice ne potrošite. Završite listovima lazanja, koje lagano prelijete umakom i naribanim sirevima, pa pecite u pećnici na 180 stupnjeva C oko 30 minuta.

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 28.02.2016 10:15

Hranom do zdravlja: JOGURT

Danas priča o JOGURTU, polutečnom proizvodu koji se dobiva zagrijavanjem mlijeka pri višim i trajnijim temperaturama od postupka pasterizacije i dodavanjem bakterija mliječne kiseline. Može biti guste kremaste teksture do one rijetke.,može biti bez mliječne masti do masnijeg jogutra s velikim udjelom vrhnja. PITA JOGURTINA Od 150 g glatkog brašna, 150 g oštrog brašna, 200 g maslaca, 4 žutanjka, 1 vrećice pecilnog praška i prstohvata soli umijesite tijesto. Kad se odmori, nešto više od polovice rasporedite na namašćeni pleh (veličine 19X32). Preko toga prelijte tekuće tijesto koje pripremite tako da : 4 bjelanjca istučete u čvrsti snijeg sa 150g šećera, a u drugoj posudi 600 ml jogurta, 400 ml kiselog vrhnja i 20g vanilin šećera zajedno izmiješajte. U tu masu lagano umiješajte 4 žlice oštroga brašna i prethodno pripremljeni snijeg. Preko tekućeg tijesta naribajte preostalo prhko tijesto. Pecite oko sat vremena na 170 stupnjeva C. Ohlađenu pitu posipajte šećerom u prahu ili poprskajte medom...

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 21.02.2016 10:15

Hranom do zdravlja: ŠKARPINA

Škarpina je dobar izvor proteina i ima mali udio zasićenih masti, a izvor je i omega-3 masnih kiselina, pa češćom konzumacijom doprinosimo zdravlju mozga...Današnji recepti su ŠKARPINA NA LEŠO Na 40 ml maslinova ulja pirjajte 80 g luka, 100 g narezane mrkve, 100 g korijena celera, 100 g korijena peršina, dodajte kilo ribe u komadu pa prelijte vodom da prekrije ribu. Zatim dodajte 100 ml bijelog vina, 20 ml maslinovog ulja, 1 list lovora, papra i soli pa kuhajte 20 min. Dobit ćete finu juhu, a ako dodate i 500 g krumpira na ploške, imat ćete fini prilog uz kuhanu škarpinu ŠKARPINA NA BUZARU Na 40 ml maslinova ulja popecite očišćenu ribu uvaljanu u brašno, izvadite je pa na istom ulju pirjajte 100 g sitno rezanog luka, 2 protisnuta češnja češnjaka, 300 g usitnjenih pelata i 60 ml žlahtine. Nakon 10 min kuhanja dodajte 20 g svježe nasjeckanog peršina, 10 ml maslinovog ulja, soli, papra i dodajte pečenu škarpinu. Kuhajte umak i ribu još 10-15 min. Poslužite uz široke rezance ili svježe kuhanu palentu

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 14.02.2016 10:15

Hranom do zdravlja: Banane

Tema današnje emisije su banane, kremaste, slatke i bogate dijetalnim vlaknima i vitaminima. Banane obožavaju sve generacije, a idealno je voće za malu djecu jer vrlo rijetko izaziva alergije, dok je sportašima izvor energije i kalija. PJENASTI NAPITAK OD BANANA I ZOBENIH PAHULJICA 150 g očišćene banane narežite na ploške i stavite u električnu sjeckalicu. Dodajte 250 ml mlijeka, 1 žlicu prethodno usitnjenih zobenih pahuljica i sve zajedno usitnite. Kada napitak postane pjenast, dodajte 2 žlice limunovog soka ili soka limete. Natučite u tanku, visoku čašu i ukrasite šlagom.

HRT – Radio Rijeka — Nedjelja, 07.02.2016 10:15

Hranom do zdravlja: Šećeri i sladila

U emisiji se bavimo šećerima i sladilima, a danas je najzastupljeniji bijeli, kristal ili rafinirani šećer. Uz njega imamo i kanadis šećer, gelir šećer, fruktoza ili voćni šećer, smeđi šećer... Evo jednog recepta iz današnje emisije: KOLAČIĆI ZA SVAKI DAN Pomiješajte 120 g oštrog pšeničnog brašna, 50 g kokosovog brašna, pola vrećice praška za pecivo, 80 g zobenih pahuljica, 200 g melase šećerne trske i 2 žlice sušenih brusnica. Otopite 120 g maslaca i miješajući spojite s 2 žlice javorova sirupa, a potom sve sastojke promiješajte da se dobro povežu. Mokrim rukama oblikujte kuglice veličine oraha, pa ih rasporedite na pleh obložen peki papirom i pecnite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 15 minuta. Uklonite ih s pleha dok su još vrući.

Komentari