HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 1. SAT

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 1. SAT

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 20.15 do 21.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 01.04.2021 20:15

Hrvatima izvan domovine - 1. sat (1.4.2021.)

"Euroatlantski put za Bosnu i Hercegovinu nema alternative." Poruka je to koja se čula na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji održanoj nedavno u Neumu. Ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić na zajedničkom je zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH podnio svoje godišnje izvješće. Tridesetak organizacija iz iseljeništva i Hrvatske udružile su se kako bi pomogle stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Inicijativom "Jedna Hrvatska" prikupljeno je više od 220.000 dolara za to područje, a sredstvima upravlja Humanitarna zaklada Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka, ACAP-a. Upoznajte svećenika Slavka Vranjkovića, rođenog u Posuškom Gracu u Hercegovini koji kao mnogobrojni njegov suzavičajnici imaju braću i rodbinu rastu po svijetu. Svestrani je nagrađivani umjetnik koji nadahnuće nalazi u Bogu, autor je pripovjedaka, zbirki pjesama, izložbi i likovnih mapa. Zagrebačko Društvo vojvođanskih i podunavskih Hrvata slavi 30 godina rada, predsjednik je umirovljeni profesor Antun Vujević

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 11.03.2021 20:15

Hrvatima izvan domovine - 1. sat (11.3.2021.)

U Subotici je pokrenut postupak uvođenja takozvanog bunjevačkog jezika u službenu uporabu. Tome se protivi vodstvo hrvatske manjine koje u toj inicijativi vidi nastavak državne politike umjetne podjele bunjevačkih Hrvata na Bunjevce i Hrvate. svojih istupa i zaštite hrvatskog jezika čelnici DSHV-a i HNV-a dobivaju prijetnje. Zlatko Pinter autor je novoizišle knjige Progon i stradanje Hrvata u Vojvodini tijekom Domovinskog rata. Misnim slavljem u župi Petićevac u Banjolučkoj biskupiji obilježen je Tjedan solidarnosti sa Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.