HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 1. SAT

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 1. SAT

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 20.15 do 21.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 15.08.2019 20:15

Hrvatima izvan domovine - 1.sat (15.8.2019.)

Predsjedništvo Saveza Hrvata u Mađarskoj u budimpeštanskom sjedištu Hrvatske državne samouprave održalo je zasjedanje uoči narodnosnih izbora koji su najavljeni za 13-listopada. U četvrtak 7. kolovoza proslavljen Dan iseljenika Općine Dobrinj na Krku, a u nedjelju 11. kolovoza održana manifestacija Dan iseljenika otoka Cresa. Gost: Čileanac Horacio Gonzalez koji je studirao elektrotehniku u Zagrebu gdje je stekao mnoga prijateljstva te upoznao svoju suprugu Tonči Zlatar. Zajedno s prijateljem osnovao je jednu tvrtku kako bi potaknuli trgovinsku razmjenu između Hrvatske i Čilea.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 01.08.2019 20:15

Hrvatima izvan domovine - 1.sat (1.8.2019.)

U kistanjama 6 obitelji janjevskih Hrvata doseljenih s Kosova dobilo krovove nad glavom. U Mostaru održano trodnevno zasjedanje godišnje skupštine Središnjeg odbora Hrvatskoga svjetskog kongresa. Državni tajnik Zvonko Milas u Ljubuškom otvorio edukativni, tehnološki i kreativni park dijeljenja znanja Credo.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 25.07.2019 20:15

Hrvatima izvan domovine - 1. sat (25.07.2019.)

Od 10. do 25.srpnja, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, održanje projekt Ljetna škola domovina, u kojem je sudjelovalo trideset troje mladih potomaka Hrvata iz svijeta. Na iskustvenom putovanju Hrvatskom od Iloka do Čilipa, upoznavali su zemlju svojih korijena, njezinu kulturu, povijest, običaje i otkrivali nit koja povezuje hrvatski narod, njegovu nedjeljivost i jedinstvenost unatoč geografskim udaljenostima. U Novom Vinodolskom završena je Mala škola hrvatskoga jezika i kulture, Hrvatske matice iseljenika koja je ovoga ljeta okupila rekordan broj polaznika.U Kistanjama izgrađeno sedam obiteljskih kuća za Hrvate - izbjeglice s Kosova.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 11.07.2019 20:15

Hrvatima izvan domovine - 1. sat (11.7.2019.)

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u službenom posjetu Švicarskoj. U Bernu se susrela s kolegom Uelijem Maurerom s kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima i jačanju gospodarske suradnje, s naglaskom na privlačenje investicija. Razgovaralo se i o položaju hrvatskih radnika u Švicarskoj jer od svih zemalja EU-a samo naši radnici za rad u toj zemlji trebaju posebne dozvole za koje moraju ispuniti zahtjevne kriterije. Predsjednica je uručila povelje - priznanja za rad zaslužnim pojedincima iz hrvatskih udruga i društava. Hrvatska po pitanju nacionalnih manjina čini velike i dobre stvari, sukladno našem Ustavu. Tu posebno mjesto zauzima nacionalna manjina Sjeverne Makedonije i vjerujem da će po uzoru na ono što pripadnici makedonske manjine imaju u Hrvatskoj, tako biti i s Hrvatima koji žive u Sjevernoj Makedoniji, ali i u drugim državama\rdblquote , rekao je državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas na Četvrtoj sjednici Međuvladina mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije. Na 16 dnevno putovanje Hrvatskom od Iloka do Čilipa krenulo je jutros 33 mladih hrvatskih iseljenika polaznika ljetne škole "Domovina" koju uz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH organizira Udruženje hrvatsko američkih stručnjaka. Hrvatski studiji od nove akademske godine 2019./2020. uvode nov studijski program demografije i hrvatskog iseljeništva. U emisiji gostuje pročelnik Hrvatskih studija, prof. dr. Mario Grčević.\cf0