HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 1. SAT

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 1. SAT

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 20.15 do 21.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 23.05.2019 20:15

Hrvatima izvan domovine - 1. sat (23.5.2019.)

Uoči Dana Grada Zagreba i Dana branitelja Grada Zagreba održat će se veliki koncert u povodu 30. obljetnice pjesme Miroslava Škore \rdblquote Ne dirajte mi ravnicu\rdblquote , pjesme koja je odigrala kultnu ulogu u vrijeme Domovinskog rata i postala svojevrsnom himnom vojnika, izbjeglica i iseljenika u obrani Hrvatske. Pjesmu je 1. kolovoza 1991. tijekom progona mještana Aljmaša prvi put službeno stavio u program Radio Osijeka Željko Barba, današnji urednik Odjela glazbenih sadržaja Hrvatskoga radija, i to pod njezinim prvobitnim nazivom \rdblquote Ja ću se vratiti\rdblquote . U tom suludom, stravičnom trenutku aljmaškog šlepa, prognanici su poručivali da će se vratiti! Od tog trenutka, pjesma koju je sam narod kasnije preimenovao u ''Ne dirajte mi ravnicu'', zavladala je srcima naše domovinske i iseljene Hrvatske.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 16.05.2019 20:15

Hrvatima izvan domovine - 1.sat (16.5.2019.)

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petodnevnom posjetu Kanadi. Državni tajnik Milas u posjetu Bosanskoj Posavini. Najveći projekt na području obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji \endash osnutak hrvatskoga školskog centra u Subotici \endash dobiva prve obrise. Hrvatski dom - jedina institucija koja okuplja Hrvate u Urugvaju.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 11.04.2019 20:15

Hrvatima izvan domovine - 1. sat. (11.4.2019.)

Gordan Jandroković i Wolfgang Sobotka u Beču, Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, Dani Ivana Supeka u Zagrebu, najava Dužijance, javljanje Tomislava Šikića iz Karaševa u Rumunjskoj.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 04.04.2019 20:15

Emisija 04.04.2019.

Državna tajnica za europske poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić boravila je u Beču. S austrijskim je kolegama razgovarala uoči predsjedanja Hrvatske Europkom Unijom 2020., jer njihova bi nam iskustva mogla biti dragocjena. O Zakonu o hrvatskome državljanstvu i strategiji povratka razgovaramo s državnim tajnikom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonkom Milasom i državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravkom Bušić. Predstavljamo knjigu ''Nije dobro, ali ima nade'' ( Europa i njezine dileme ) autora fra Luke Markovića.

Poslušajte