HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 1. SAT

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 1. SAT

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 20.15 do 21.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 30.09.2021 20:15

Hrvatima izvan domovine - 1. sat (30.9.2021.)

U nazočnosti predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića te predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije, otvoren je međunarodni granični prijelaz Svilaj i istoimeni most, kao dio autoceste na koridoru 5C koji prolazi i Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. U Novom Travniku otvoren je i blagoslovljen Trg Drinskih mučenica, javni objekt za kulturna događanja Hrvata u BiH, kao spomen časnim sestrama podrijetlom iz Austrije, Slovenije i Mađarske koje su ubijene 1945. godine, a blaženima su proglašene prije deset godina. U Njemačkoj su održani parlamentarni izbori. Relativni pobjednici, njemački socijaldemokrati, u svojoj Vladi bi voljeli imati zelene i liberale, donosimo komentare hrvatskih diplomata i političara.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 26.08.2021 20:15

Hrvatima izvan domovine - 1. sat, 26.8.2020.

Počinje nova školska godina za mnogobrojne hrvatske škole u svijetu i ponovno se nameće pitanje o poteškoćama koje Hrvati u Austriji imaju u nastavi materinskog jezika, kada im se umjesto hrvatskog nudi tzv. bosansko-hrvatsko-srpski jezik. Prikupljeno je više od 500 potrebnih potpisa austrijskih državljana i hvale vrijedna inicijativa došla je u parlamentarne klupe. O njoj je već u nekoliko navrata raspravljao Odbor za peticije i građanske inicijative. O tome govori hrvatski veleposlanik Austriji Daniel Glunčić. U utorak je u Galeriji Bratske kuće u Grohotama na Šolti u sklopu otočkog Kulturnog ljeta otvorena izložba slika Ivana i Josipa Generalića iz fundusa Galerije Josip Generalić iz Hlebina. Središnji je to događaj manifestacije Dani Eugena Buktenice, posvećene znamenitom šoltanskom i hrvatskom slikaru dalmatinske naive morskih motiva. Da u srcu iseljenih Uzdoljana posebno mjesto zauzima stari kraj vidjelo se proteklu subotu u tome malom mjestu smještenom u općini Prozor-Rama u kojem je prvi put organiziran susret iseljenih Uzdoljana pod nazivom ''Ne zaboravite Uzdol''. Dotad su se okupljali u Innsbrucku, tradicionalno u rujnu i uvijek s misijom prikupljanja novca za obnovu župe Uzdol u kojoj danas nažalost živi tek stotinjak mještana.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 22.07.2021 20:15

Hrvatima izvan domovine - 1. sat (22.7.2021.)

Tomislav Žigmanov ostaje na čelu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Najavio je politiku kontinuiteta kojoj će u fokusu biti osiguravanje svih manjinskih prava i ravnopravnog položaja Hrvata u Srbiji. Na obilježavanju svetkovine Svetog Ilije Proroka u Duhovnom centru na obali Buškog jezera svetu misu predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić koji se nedavno vratio iz posjeta hrvatskim iseljenicima u Ulmu. U suradnji s Općinom Ližnjan i Hrvatskom maticom iseljenika u istarskom mjestu Ližnjanu završio je Eco Heritage Task Force koji ima cilj očuvanje prirodne i kulturne baštine, a to rade tako da mladi ljudi kroz upoznavanje i povezivanje s domovinom svojih predaka ostave i svoj trag u ekološkoj obnovi i očuvanju hrvatske prirodne i kulturne baštine. Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini prošloga tjedna je posjetio zastupnik nacionalnih manjina u hrvatskom saboru Veljko Kajtazi. S predstavnicima zajednice razgovarao je o njihovim problemima i ponudio im suradnju u cilju poboljšanja položaja Hrvata u Srbiji.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 03.06.2021 20:15

Hrvatima izvan domovine - 1. sat (3.6.2021.)

Najavili smo zagrebačku Četvrtu sjednicu drugog saziva Savjeta Vlade RH-a za Hrvate izvan Republike Hrvatske i mostarsku 4. Sjednicu Hrvatskog narodnog sabora čija je glavna tema izborna reforma. Veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Bišćević nedavno je bio u posjetu institucijama hrvatske zajednice u Subotici. Zanimao se za njihove i probleme pripadnika hrvatske manjine i poručio kako će vodstvu pomoći da se riješe otvorena pitanja statusa zajednice. Međunarodna konferencija "Iseljeništvo i domovina" sljedeći se tjedan održava u Mariji Bistirici. To je nastavak četvrtog Hrvatskog iseljeničkog kongresa čiji program, zbog pandemije korona virusa, nije u potpunosti realiziran u studenom 2020 godine u Zagrebu

Poslušajte