HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 2. SAT

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 2. SAT

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 21.05 do 22.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 01.04.2021 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2. sat (1.4.2020.)

Iza nas je godina obilježena epidemijom i potresima, i te su okolnosti uvelike utjecale i na život Hrvata izvan domovine koji dugo nisu bili u svojem zavičaju i vidjeli članove obitelji ili rodbinu. Uskrsnu čestitku uputio im je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine Zvonko Milas. Običaji vazmenoga trodnevlja kod Hrvata u Vojvodini, Mađarskoj, BiH i Gradišću. Zagrebački Etnografski muzej ima zbirku sa više od tri i pol tisuće pisanica. U epicentru zagrebačkog potresa u Markuševcu oštećena je crkva svetog Šimuna i Jude Tadeja, uskrsna misa služit će se u montažnom objektu, ali umjetnici tog podsljemenskog mjesta nastoje obogatiti prostor oko crkve pa je slikar i kipar Vid Sitar obojio veliku pisanicu s prigorskim tradicijskim elementima i prizorom crkve i kapelica.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 11.03.2021 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2. sat (11.3.2021.)

Prisjećanje na preminulu Nadu Pinter, jednu od najznačajnijih osoba hrvatske kinematografije, Hrvaticu koja je u Americi ostvarila izuzetnu karijeru. Bila je sekretarica režije u više od pedesetak filmova, nekih ovjenčanih Oskarom, a zaslužna je i za neke domaće uspješnice, ističe povjesničar filma Danijel Rafaelić. Hrvatski sabor kulture priprema radionicu na internetu namijenjenu svima koji se žele pobliže upoznati s tehnikama javnog govora tj. javnog čitanja, pa tako i Hrvatima izvan domovine koji postaju sve brojniji korisnici webinara te krovne nacionalne udruge koja okuplja kulturno-umjetnička društva i druga udruženja s kulturnim predznakom. Radionica će biti održana 25. i 26. ožujka 2021. na internetskoj platformi ZOOM, a više o prijavama na njihovim stranicama. KUD Slavko Mađer iz Cerića koji ove godine slavi 50. obljetnicu rada želi obnoviti i osnažiti vezu s Hrvatima u Vojvodini koju su njihovi stariji članovi imali davnih godina, ističe njihova tajnica Antonija Voćanec. U istarskom Svetom Petru u šumi istražuju svoju gastro povijest čiji su stari zapisi nađeni u samostanskoj knjižnici, pa po staroj recepturi izrađuju suhomesnate proizvode, pa ti okusi i mirisi mame i Hrvate u Čileu, ali i diljem svijeta kamo se te supetarske delicije šalju.