HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 2. SAT

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 2. SAT

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 21.05 do 22.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 21.05.2020 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2. sat (21.5.2020.)

Unatoč teško epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj korona virusom, u Padovi su održani 14. Dani Hrvata. Časopis Hrvatske matice iseljenika "Matica" odsad dostupan samo na internetu. Rođena Dubrovkinja već 30 godina živi u Meksiku, radi kao ravnateljica škole i govori o teškim trenucima u toj zemlji koja je vrlo pogođena pandemijom korona virusom. Bračni par Marija i Ivan Mikac povratnici su iz Njemačke u kojoj im je ostao sin s unucima, teško im je i zbog drugog sina koji živi u New Yorku, ne znaju kad će se uspjeti vidjeti jer je tamo zabrinjavajuće stanje zbog covida 19.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 30.04.2020 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2. sat (30.4.2020.)

O pučkim običajima na bladan Svetog Josipa radnika u Baranji i Srijemu i Bilogori. Hrvati u Kanadi dijele osobne i profesionalne sudbine uzrokovane korona virusom - ističe Caroline Spivak iz Toronta. Kultura u vrijeme pandemije ispašta i u životu Hrvata u Vojvodini, brinu se i zbog financijeske pomoći države namijenjenu realizaciji kulturnih programa koja bi mogla izostati. Hrvatska matica iseljenika poziva učitelje hrvatskoga jezika da prate i sudjeluju u radu matičine stranice HRid posvećene upravo njima kako bi im olakšala rad s hrvtskom djecom koji je sad isključivo preko interneta. Žaklina Glibo Kutija - Hrvatica rođena u BiH koja živi u mjestu drage u blizini Pakošana, autorica je teksta i pjeva pjesmu Korona borba.