HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 2. SAT

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 2. SAT

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 21.05 do 22.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 14.01.2021 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2. sat (14.1.2021.)

U Županiji Sisačko-moslavačkoj stradale su urbane i ruralne sredine, u domovini i svijetu Hrvati su organizirali najveću humanitarnu akciju, o stanju govore župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, ravnatelj Opće bolnice "Ivo Pedišić" iz Siska doktor Tomislav Dujmenović i Ognjen Bagatin, predsjednik Udruge Pomaganje je uvijek in. Udruga prikuplja novac i aparate za bolnicu, dosad su uplate stigle iz 12 zemalja od Hrvata koji žive izvan domovine. Posjetili smo Petrinju i Hrvatsku Kostajnicu u kojoj smo dočekali drugi konvoj pomoći koji u taj kraj stiže iz Nizozemske. Predvođeni su predsjednikom Zaklade Hrvatske mladeži iz Nizozemske Goranom Strnišom. Hrvati su u toj zemlji zasukali rukave, mobilizirali sve na terenu, koordinirali se s hrvatskim udrugama, Veleposlanstvima, našim konzularnim i katoličkim misijama i zajednički prikupili pomoć. HRT-ov centar u Puli organizirao je prikupljanje pomoći za Banovinu, angažirali su se proizvođači hrane iz Istre, tako da je četiri tone potrepština dopremljeno za improvizirane kuhinje u kojima se pripremaju jela za tisuće onih kojima je potreban topli domaći obrok. Ovih dana je u distribucijski centar Caritasa Sisačke biskupije već drugi put stigla pomoć Caritasa Sambotelske biskupije iz Mađarske. Dopremljen je građevinski materijal, plinske grijalice, agregati, hrana i druge potrepštine. Ravnateljice tih institucija dogovorile su plan suradnje jer će put Siska uskoro nova mađarska pošiljka.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 31.12.2020 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2. sat (31.12.2020.

DRUGI SAT:u Vojvodini prikupljaju novac za stradale u pogođenom području matične domovine. Gradišćanskohrvatski biskup Egidije Živković poziva hrvatske vjernike da se pridruže pomoći za mjesta i gradove na Banovini, isto čini Hrvatski dom u Beču čiji su članovi odmah otputovali u Hrvatsku i na terenu će odlučiti kome uputiti novac i druge potrepštine. U humanitarnoj akciji sudjeluju Hrvati iz Austrije, Slovačke i Mađarske, okuplja ih glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran. Hrvati iz Berlina okupljeni su oko katoličke misije i portala Hrvatski glas Berlin s jedinstvenim ciljem da se pomogne pogođenima potresom u Hrvatskoj.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 03.12.2020 21:05

Hratima izvan domovine - 2. sat, 3.12.2020.

U Otočcu se organizira 5. Međunarodna konferencija „Žene i točka“ na kojoj sudjeluju žene iz 17 zemalja u okruženju. Predstavili smo novi CD ženske pjevačke skupine Singrlice baziran na pričama iz slavenske mitologije. Sjećanje na snjegove i obiteljska okupljanja oko ognjišća s nama je podijelio labinski pjesnik doktor Mario Višković koji više od 50 godina živi u Americi. U Koljnofu u Mađarskoj Hrvati nastavljaju tradiciju u vrijeme došašća kad mještani okite svoje „obloke“, tj. prozore, svećenik se okupljenim vjernicima obrati prigodnom propovijedi i blagoslovi kuću ispred koje su okupljeni

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 19.11.2020 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2.sat (19.11.2020.)

Dan sjećanja na žrtvu Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježen sv. misom u Budimpešti. Voditelj hrvatske katoličke župe Blaženog Alojzija Stepinca u Salzburgu i nekadašnji gvardijan vukovarski fra Zlatko Špehar prisjeća se prvih napada na Vukovar. Predstavljamo prvi slavonski film Adam o stradanju djece u Domovinskom ratu i knjigu ''Za Hrvatsku moje bake'' autora američkog Hrvata Michaela Palaicha. Kakav je status hrvatskih branitelja u odnosu na onaj američkih ratnih veterana? Poslovna konferencija Meeting G2 ove godine održana virtualno.