HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 2. SAT

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 2. SAT

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 21.05 do 22.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 30.09.2021 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2. sat (30.9.2021.)

U uglednom tršćanskom muzeju Civico Museo Revoltella otvorena je izložba Zagreb, grad umjetnica. Organizirao ju je Umjetnički paviljon u Zagrebu, a otvorio gradonačelnik Trsta Roberto Dipiazza. U moliškome selu Tavela održat će se peti susret domovinske iseljene Hrvatske Molizaiko 5. Organizatori - Jedna musika iz Kruča u suradnji s Udrugom Hrvatsko-talijanski mozaik Rim odabrale su Tavelu kao posljednje mjesto u kojemu su Hrvati priznati kao jezična manjina. Tridesetak vijećnika i elektora Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Vojvodine posjetilo je sunarodnjake u Hercegovini. Trodnevno studijsko putovanje proteklo je u obilasku hrvatskih institucija u Mostaru, susretima s čelnicima Hrvatskog narodnog vijeća i HDZ-a BiH, te posjetu Međugorju i Sarajevu. Ravnatelj zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh Roman Šušković Stipanović u svoje kazališne sezone rado uvrsti hrvatske teatarske kuće izvan domovine. Jedna od najutjecajnijih hrvatskih književnica u iseljeništvu, Katarina Pejaković iz Kanade u Hrvatskoj matici iseljenika predstavila je svoj roman na engleskome „Anđeo“. Kroz proživljene trenutke autorica opisuje vrijeme i okolnosti, nesklone čovjeku koji je težio za svojim nacionalnim, jezičnim i kulturnim identitetom u tijeku Domovinskoga rata.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 26.08.2021 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2. sat, 26.8.2021.

Prije 24 godine u Kistanje su počeli pristizati prvi Hrvati izbjegli s Kosova. Podršku za dolazak Janjevaca u Kistanje i želju da nastane to nekad opustošeno područje koje je bilo i na udaru velikosrbijanske agresije pružila je tadašnja hrvatska vlast i predsjednik Franjo Tuđman. O tom putu svjedoči fotografska izložba „Janjevci u Kistanjama“ koja je zamišljena kao putujuća. Sutra se dodjelom nagrada zatvara 19. Liburnia Film Festival u Opatiji. Laureati nam još nisu poznati, pa smo govorili općenito o značenju festivala za hrvatski dokumentarni film. Nakon što je 1. ožujka premijerno prikazan u udarnom terminu Prvog programa HRT-a, dokumentarni film Labinska republika prikazan je i na Liburnia film festivalu. u produkciji Levela 52 i Hrvatske radio televizije i za njega je iskazan velik interes Hrvata izvan domovine koji bi ga rado vidjeli. Naši sugovornici su Labinjani: scenarist filma Toni Juričić i producentica Bianca Dagostin. U kazalištu Marina Držićadodijeljene su nagrade Orlando. Dodjeljuje ih naša kuća - Hrvatska radiotelevizija. Osim nagrada za kazališnu predstavu i koncert s djelima najistaknutijh opernih skladatelja 18. stoljeća, Grand Prix Orlando otišao je folklornom ansamblu Linđo za osobit doprinos ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Na njima su ih vidjeli mnogobrojni hrvatski iseljenici kojima je Linđo često i išao u goste

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 22.07.2021 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2. sat (22.7.2021.)

U Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu dodijelit će diplome Hrvatima izvan domovine koji su pohađali ovogodišnji kulturni programa Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture pri Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. Orkestar i solisti Lada nedavno su boravili u Tomislavgradu i Mostaru i to s programom nazvanim po stihu kajkavske pjesme Sako leto ima nekaj novoga. U Zagrebu je u tijeku 55. Međunarodna smotra folklora,o programu saznajemo od umjetničkog ravnatelja doktora Tvrtka Zebeca, a autorica izložbe Skriveno blago Makedonije Branka Hajdić, viša kustosica dubrovačkog Etnografskog muzeja upoznaje nas s koncepcijom izložbe kojom se želi istaknuti doprinos hrvatskih istraživača u prikupljanju, zaštiti, očuvanju i predstavljanju makedonskih narodnih nošnji kao nacionalne kulturne baštine i zajedničkog dobra svim slavenskih naroda s područja jugoistočne Europe. Komediograf Nino Škrabe (koji vrlo često u svoje komade stavlja i hrvatske iseljenike) potpisuje tekst „Stoka sitnog zuba“ u režiji Zorana Mužića koji je zagrebačka Glumačka družina Histrion odabrala za ovogodišnje uprizorenje na Opatovini.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 03.06.2021 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2. sat (3.6.2021.)

Zbog krize izazvane pandemijom COVID-a gotovo sve zemlje uvele su određene epidemiološke mjere. Među prvima bilo je ograničavanje međunarodnih putovanja i zatvaranje granica. Premda je turistički sektor zbog toga pretrpio golemu štetu, Hrvatska kao auto odredište ipak nije tako loše prošla u odnosu na ostale mediteranske zemlje. Godinama pratimo i najavljujemo ljetnu školu hrvatskoga folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika koja je ove godine u velikom slavljeničkom 70. jubileju. U Zagrebu počinju Dani satire Fadila Hadžića, međunarodni festival Satiričkog kazališta Kerempuh. Cilj je promicanje kvalitetnih predstava satiričkoga i komediografskoga prosedea te iznad svega suočavanja publike s gorućim problemima naše svakidašnjice. Festival otvara predstava Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara. Jadranka Relota, Argentinka hrvatskih korijena, profesorica matematike i nekadašnja predsjednica hrvatske zajednice u Buenos Airesu danas živi u Puli, posjetili smo je u njezinu domu prepunom umjetnina i rukotvorina koje je sama godinama izrađivala još od ranih argentinskih djevojačkih dana, gajeći veliku ljubav prema hrvatskoj narodnoj baštini.

Poslušajte