HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 2. SAT

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 2. SAT

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 21.05 do 22.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 08.10.2020 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2.sat (8.10.2020.)

Prvoga listopada u Subotici su počele s radom jaslice pri vrtiću Marija Petković – Biser. "Jačkar – Hrvatske narodne jačke iz Gradišća“, naziv je novotiskanog reprint izdanja pjesmarice autora Martina Meršića i Vinka Žganca iz 1964. godine, predstavljene u Hrvatskom centru gradišćanskih Hrvata u Beču. Do kraja mjeseca listopada prikupljjaju se materijali za virtualni koncert Hrvata iz dijaspore pod nazivom "Škrinja našeg blaga".

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 01.10.2020 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2. sat (1.10.2020.)

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu uvodi tri nova diplomska studijska programa na engleskome jeziku. U Kaliforniji i dolini Napa ovih dana evakuirano 60 tisuća ljudi, izgorjeli vinogradi, još uvijek se drži vinorodno imanje Mikea Grgića, bilo je nekoliko potresa koji su se osjetili, nakon kiša koje bi mogle pasti, prijete odroni, Hrvati u Kaliforniji su umreženi i u vezi. Hrvatski sabor kulture organizira seminare na internetu na koje se javlja sve više Hrvata izvan domovine jer su im seminari iz područja folklora, pjevanja, likovne umjetnosti i kazališta pristupačniji i vrlo vrijedni za umjetničko-izvedbeni napredak i za 10. i 11. listopada najavljuju seminar "Siebenschritt ili šetepaši" koji će voditi naš eminentni folklorist i koreograf Vido Bagur.Melbournu popuštaju antivirusne metode, s četvrtog na drugi stupanj. Hrvat iz Arizone Michael Palaich jedan od dobitnika nagrade za najbolji roman o domovinskome ratu. U maloj dvorani Lisinski u Zagrebu počela Jesenska revija Teatra Gavran u kojem će igrati svoje uspješnice i najavljuju gostovanja Hrvatima izvan domovine u Mostaru, Beču, Mariboru.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 24.09.2020 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2.sat (24.9.2020.)

U Napretkovu kulturnom centru u Zagrebu večeras je održano predavanje "Povijesne utvrde na području Bosne i Hercegovine". U Gmundenu u Gornjoj Austriji održana je Ljetna akademija Austrijskoga zavoda za tradicijsku glazbu i pjesmu. "Kardinal i njegova savjest" scenaristice i redateljice Višnje Starešine od danas počinje s prikazivanjem u kinima diljem Hrvatske. U Subotici će biti otvorene nove jaslice. U hrvatskoj zajednici to s pozornošću prate jer će raditi pri vrtiću s odgojem na hrvatskom jeziku Marija Petković–Biser.