HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 2. SAT

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 2. SAT

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 21.05 do 22.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 15.08.2019 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2.sat (15.8.2019.)

Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo\ldblquote i ove je godine bio domaćin Likovne kolonije "Bunarić". Članovi Folklornoga ansambla \ldblquote Ivan Goran Kovačić\rdblquote predstavljali su Hrvatsku na 20. Međunarodnome festivalu kulture i umjetnosti Büyükçekmece u Turskoj na kojem je sudjelovalo 27 zemalja. Hrvatska izvorna folklorna skupina iz Budimpešte nedavno se vratila iz Makedonije, gdje je gostovala na festivalu folklora "Ohridski biser". Karlo Kralj iz Duge Rese stigao je do Trsta, gdje uspješno studira na Glazbenome konzervatoriju Giuseppe Tartini. Osječani se još rado sjećaju popularnih Ambruševih krempita, a mi smo došli do osobe koja je s tom pričom originalno povezana - sina osječkoga slastičara Zlatka Ambruša.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 01.08.2019 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2.sat 81.8.2019.)

S nama su Dejan Kovač - jedini Hrvat postdoktorand na Školi ekonomije Woodrow Wilson i i profesor na jednom od najprestićžnijih svjetskih svučilišta Princetonu, Ivan Grbac - član Hrvatskog kulturnog centra iz argentinskoga Rosaria, dr.sc. Maria Liliane Lukač Stier - svjetski poznata i priznata intelektualka, odnedavno umirovljena profesorica političke filozofije i antropologije iz Buenos Airesa i Milenka Bajka - profesorica rumunjskoga jezika u Dvojezičnoj rumunjsko-hrvatskoj gimnaziji u Karaševu u Rumunjskoj.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 25.07.2019 21:05

Hrvatima izvan domovine - 2. sat (25.07.2019.)

U Mostaru se ovaj vikend okupljaju predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa na Godišnjoj skupštini ove organizacije koja povezuje Hrvate izvan domovine. U fokusu aktivnosti tijekom godine dana najviše se radilo na pripremama za Hrvatske svjetske igre mladih sljedeće godine u Zagrebu. Ove nedjelje na Kupresu se održava velika proslava Dana obitelji kojom se želi skrenuti pozornost na očuvanje obiteljskih vrijednosti u društvu, očuvati kršćanski identitet, a ujedno i prezentirati bogatu prirodnu i kulturnu baštinu Kupresa kao popularne turističke destinacije. Ovoj se manifestaciji u velikom broju odazivaju i iseljeni Kuprešani. Sveti Martin na Muri bit će domaćin još jednog Međunarodnog festivala poezije Murakon na koji dolaze eminentni književnici iz europskih zemalja. Uživo iz Istanbula zapjevali su nam članovi Folklornog ansambla SKUD-a I.G. Kovačić, gdje predstavljaju Hrvatsku na 20. Međunarodnom folklornom festivalu.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 11.07.2019 21:05

Emisija 11.07.2019.

Četvrto povijesno, znanstveno-istraživačko, etnološko i memorijalno putovanje "Po staza naših starih" započelo je 5. srpnja, a potrajat će do 14. Okuplja sudionike na putu kroz 4 zemlje - Hrvatsku, Mađarsku, Austriju i Slovačku u znak sjećanja na doseljavanje Hrvata u Gradišće prije gotovo 5 stoljeća kamo su stigli pred otomanskim osvajanjima. Družili smo se s iseljeničkim folklornim ansamblima na 53. Đakovačkim vezovima. Grad Karlovac jedan je od rijetkih koji znaju točan datum početka izgradnje, 13. srpnja 1579. godine. Ove godine niz je događanja kojima se slavi njegov 440 rođendan, a u moru kulturnih i glazbenih crtica, proteklog vikenda otvoren je i Muzej Domovinskog rata na Turnju. Riječ je o projektu na kojem se posljednjih 15 godina intenzivno radilo, a novi muzej na povijesnom obrambenom lokalitetu mjesto je posebnog pijeteta. Pratimo turneju ženske klape Valovi iz Buenos Airesa po Hrvatskoj. najavljujemo njihov sutrašnji nastup na Omiškome festivalu klapa. Predstavljamo knjigu Televizijski program" istaknutog novinara Hrvatske radiotelevizije Damira Matkovića.\cf0\b d\ltrpar\b0