HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 3. SAT

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 3. SAT

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 22.30 do 23.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 01.04.2021 22:30

Hrvatima izvan domovine - 3. sat (1.4.2021.)

Početkom godine objavljena je prva knjiga pjesama Darka Baštovanovića pod naslovom „Cijeli cjelovi tuge“. Međunarodni tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća kročio je tako na scenu suvremenog hrvatskog pjesništva u Vojvodini. štovanović otkriva kako je pjesme pisao odmalena, no da se tek nedavno osmjelio izići s njima u javnost. Novosti i aktivnosti Hrvatske samouprave Udvara u Mađarskoj.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 11.03.2021 22:30

Hrvatima izvan domovine - 3. sat (11.3.2021.)

U proteklih 50 godina više od 226 polaznika iz 50 zemalja svijeta učili su hrvatski jezik na internetskom tečaju Hrvatske matice iseljenika, Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišnog računalnog centra Srce. O zahtjevu gradišćanskih Hrvata za uvođenje dvojezičnog školovanja u Beču govori glavna tajnica Hrvatskog centra u Beču Gabrijela Novak Karall. Nakon Rijeke, nova prijestolnica europske kulture sljedeće godine bit će vojvođanski Novi Sad. U nizu projekata planira se i jedan koji će povezati naše ljude u domovini i Srbiji. Naime, oživjet će sjećanje na dva velikana hrvatske povijesti, bana Josipa Jelačića i njegova pobočnika, pisca rodoljubnih tema Petra Preradovića