HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 3. SAT

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 3. SAT

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 22.30 do 23.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 14.01.2021 22:30

Hrvatima izvan domovine - 3. sat (14.1.2021.)

Do 23. siječnja može se prijaviti na 74. Hrvatski bal u Beču koji će se ove godine zbog pandemije održati u virtualnom prostoru i to pod sloganom „Corona ciao – Hrvatski bal će dojti/doći u Vaš dom“. U središtu virtualne priredbe bit će muzičko-literarni program „Hrvati i drugi Bečani u riječi i pjesmama“. Balski tim se složio da siječanj ne može proći bez Hrvatskoga bala u bilo kojem obliku i dugogodišnja tradicija se ne smije zatrti, istaknuo je Petar Tyran, a pohvalio se i činjenicom da je Hrvatski bal stariji od Bečkog opernog bala. Predstavili smo čovjeka koji ima podršku Hrvata izvan domovine kad se nađe na međunarodnim utkama. Vlado Starešinić u nogama ima 160 tisuća kilometara, tako da za sebe kaže da je to kao da je četiri puta optrčao ekvator. David Rey predstavlja jednu zagrebačku školu koja održava kontakte s hrvatskim zajednicama u svijetu. U predstavništvu Hrvatske turističke zajednice u New Yorku ističu da se na američkom tržištu za putovanja u ovoj godini Hrvatska i dalje nalazi među najtraženijim turističkim odredištima.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 31.12.2020 22:30

Hrvatima izvan domovine - 3. sat (31.12.2020.)

Hrvati u Švicarskoj brzo su se organizirali i odazvali prikupljanju pomoći stradalima u potresu na Banovini, svjedoči dopredsjednica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH Ruža Študer koja je i predstavnica Hrvata u Švicarskoj i urednica portala Moja domovina. Mladi Hrvati iz Švicarske odlučili su promovirati našu nacionalnu vinsku kartu i prije tri godine pokrenuli su tvrtku koja iz Slavonije, Zagorja, Istre i Dalmacije odabire najbolja vina i donosi na zahtjevno švicarsko tržište.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 03.12.2020 22:30

Hrvatima izvan domovine - 3. sat, 3.12.2020.

Dosadašnji generalni vikar, hrvatski svećenik Alojzije Slavko Večerin, novi je biskup Subotičke biskupije, najveće katoličke zajednice u Srbiji, objavio je umirovljeni nositelj te crkvene dužnosti Ivan Penzeš. Ispraćaj je bio na martinačkom groblju.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 12.11.2020 22:30

Hrvatima izvan domovine - 3. sat (12.11.2020.)

Na salatskom groblju je na svetkovinu Svih svetih posvećen spomenik koji je na groblje postavila Hrvatska samouprava Salante.U Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo u Subotici priređen je poetski prikaz zbirke pjesama Avaške godine, napisao ih je devedesetih godina prošlog stoljeća hrvatski književnik i nekadašnji urednik Subotičkih novina Milovan Miković, to poetsko ostvarenje napisano je bunjevačkom ikavicom i nikad dosad nije scenski uprizoreno, pa su se na taj korak odlučili članovi Književno-teatarskog kružoka subotičkog HKC-a. U Hrvatskoj živi i radi najbolji profesor geografije na svijetu, radi u zagrebačkoj školi Ivo Andrić i u svijetu mu pomaže čak 150 suradnika, uglavnom hrvatskih iseljenika. U Zagrebu se 17. studenog održava 8. Flamenco Festival Zagreb, obilježava se Svjetski dan flamenka koji je godine 2010. UNESCO prograsio nematerijalnom svjetskom baštinom.