HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 3. SAT

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 3. SAT

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 22.30 do 23.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 30.09.2021 22:30

Hrvatima izvan domovine - 3. sat (30.9.2021.)

Uz tradicionalne ljetne programe i projekte Hrvatska matica iseljenika pridružila se ove godine Šoltanskom kulturnom ljetu te u suradnji s Kulturno-informativnim centrom Otoka Šolte i Likovnom udrugom Eugen Buktenica upriličila Susret iseljenika i sudjelovanje polaznika izvan Hrvatske u likovnim radionicama Mala škola naive, u sklopu poznate šoltanske manifestacije Dani Eugena Buktenice koja promiče hrvatsku naivnu umjetnost. U povodu proslave 30. obljetnice Hrvatske ratne mornarice Na Trgu Gaje Bulata u Splitu u ponedjeljak je održan i svečani koncert Klape HRM-a “Sv. Juraj” i Orkestra HRM-a. Klapa “Sveti Juraj” HRM-a slavi 20. obljetnicu osnivanja i uspješnog rada za koji je dobila brojne nagrade i priznanja.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 26.08.2021 22:30

Hrvatima izvan domovine - 3. sat, 26.8.2021.

U novomarofskome kraju u Hrvatskome zagorju održavaju se Dani službenice Božje Marice Stanković, istaknute prosvjetne radnice i spisateljice, osnivačice Svjetovne ustanove „Suradnice Krista Kralja“. Predstavili smo Ljiljanu Čanadić, medicinsku sestru koju sam upoznala u Hrvatskoj. Živi u kanadskoj regiji Yellowknife, radi kao glavna izvršna direktorica vlade Sjeverozapadnog područja za Zdravstvo i socijalne usluge. Rođena je u našoj zemlji, a u Kanadi radi na pružanju podrške mladim ženama i nastoji pozitivno utjecati na one koji rade s njom. Posebno pozdravlja sve inicijative koje povezuju uspješne Hrvatice u svijetu.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 22.07.2021 22:30

Hrvatima izvan domovine - 3. sat (22.7.2021.)

TREĆI SAT Hrvatska i Hrvati u Urugvaju“ naslov je jedinstvene monografije koju je napisao počasni konzul Republike Hrvatske u Montevideu Eduardo R. Antonich. Ovih dana knjiga je prevedena na hrvatski jezik, te izdana u sukladništvu AGM-a i Hrvatske matice iseljeništva. Na 250 stranica Antonich donosi brojne povijesne dokumente i fotografije o životu Hrvata na istočnoj strani Atlantskog oceana. S hrvatskom i bosanskohercegovačkom književnicom Anitom Martinac Ivana Perkovac prošetala je Zagrebom i razgovarala o bogatom opusu koji ne ostavlja ravnodušnim.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 03.06.2021 22:30

Hrvatima izvan domovine - 3. sat (3.6.2021.)

Mjesto rodenja svetog Kvirina je nepoznato, ali zabilježeno je da je preminuo u mađarskome mjestu Sambotelu 4. lipnja 309. Svetac je Rimokatoličke Crkve, biskup u Sisciji, mučenik, zaštitnik Siska, Krka, Krčke i Sisačke biskupije. U njegovu čast će se 4. lipnja služiti sveta misa u Sisku uz koncelebraciju biskupa iz Sambotela i nazočnost gradišćansko-hrvatskih vjernika iz Mađarske. Na ovogodišnjem hodočašću u mađarskome mjestu Đudu 30. svibnja bili su mnogobrojni Hrvati u Južnom Zadunavlju, posebice bošnjački i šokački Hrvati, te bunjevački i gradišćanski Hrvati. Preci Hrvata stoljećima su dolazili u Đud na Duhovski ponedjeljak ili na blagdan Svetog Trojstva, molili su na materinjem jeziku i na njemu slušali svetu misu. U Vinkovcima su promovirani časopisi Moji Vinkovci, predstavljači su bili mr. sc. Ljubica Gligorević, vlč. Marko Bubalo, Martin Grgurovac i Josip Paulić.

Poslušajte