HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 4. SAT

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 4. SAT

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 23.05 do 24.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 31.12.2020 23:05

Hrvatima izvan domovine - 4. sat (31.12.2020.)

Javljanje uživo Tadije Kristijana Babića s Banovine o trenutnom stanju na terenu. Osvrt rada Hrvatske matice iseljenika u 2020. godini. Čestitka Božića i nove godine Dore Matošić, Hrvatice rođene u Meksiku koja je posljednje tri godine u Hrvatskoj.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 19.11.2020 23:05

Hrvatima izvan domovine - 4. sat (19.11.2020.)

Početkom siječnja 2020. Klapa sveti Juraj HRM najavljuje proslavu velike obljetnice – 20 godina od osnutka. U tih 20 godina nastupali su diljem domovine i svijeta, stekavši status jedinstvenog branda hrvatskoga naroda. Klapa djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske od 2001. godine, a tijekom svog dugogodišnjeg rada objavili su 11 albuma čija se tematika proteže od tradicionalnih dalmatinskih klapskih pjesama, napjeva svjetovnog i duhovnog karaktera, do domoljubnih i popularnih pjesama zabavne glazbe, pod umjetničkim vodstvom Dragice Bošnjak, Vladana Vuletina i Maria Božića. U današnjem sastavu klape su Hrvoslav Kužić, Ivica Kuzmanić, Domagoj Žanić, Darko Tranfić, Bruno Andrić, Goran Bralić, Jakov Šegvić, Ignjacio Tranfić i Marko Bralić, stožerni narednik i voditelj klape. Upravo s njim podijelit ćemo večeras divna iskustva koja su stekli svojim nastupima, od Lourdesa, s kraja na kraj svijeta, do Vukovara. Naš gost je stožerni narednik Marko Bralić, voditelj Klape sv. Juraj HRM.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 04.06.2020 23:05

Hrvatima izvan domovine 4. sat - Hrvatski stil - Sali

Sali su mjesto tisućgodišnje ribarske tradicije, potvrđene pisanim dokumentima iz 10. stoljeća, a prastari maslinici koji okružuju naselje svjedoci su intenzivne poljoprivredne djelatnosti održavane kroz stoljeća. Većina radno sposobnih Saljana radi u tvornici Mardešić, a ostatak stanovništva odlazi u ribolov ili pokušavaju pronaći svoju nišu u mjestu koje je i jedno od važnih središta nautičkog turizma. Priča o Salima je priča o nadi. Otkrivamo to malo mjesto na Dugom otoku, koje nudi sve za ugodan život. Tu su škola i knjižnica, tu je tvornica, ali i netaknuta priroda. A kad je o knjižnici riječ, ona je svojevrsni fenomen u Hrvatskoj - njezini članovi dolaze iz 105 svjetskih gradova, sa svih kontinenata osim Antarktike. Ovo je radijska adaptacija dokumentarnog filma iz televizijskog serijala Otkrivamo Hrvatsku, redateljice Tanje Kanceljak. Uredila Tanja Rau. d\ltrpar\b0

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 21.05.2020 23:05

Hrvatima izvan domovine - 4. sat (21.5.2020.)

Hrvati u Vojvodini unatoč teškoj financijskoj situaciji i epidemiji korona virusom nastoje održati žetvene svečanosti - Dužijancu. U Mađarskome mjestu Nardi u tijeku je obnova i modernizacija hrvatskog dječjeg vrtića. Mađarska Vlada i oporbene stranke na parlamentarnoj sjednici održanoj 7. svibnja podjednako su podržale amandmane na Zakon o pravima narodnosti koje je podnio Odbor za narodnosti Mađarskog parlamenta. Monsignor Juraj Jezerinac, prvi vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, a sad vojni biskup u miru, ima dugogodišnji staž u službi iseljenim Hrvatima u Kanadi. I danas ih rado posjećuje, ali i prati nastupe folklornih skupina koje iz te zemlje dolaze nastupati u Zagrebu.

Poslušajte