HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 4. SAT

HRVATIMA IZVAN DOMOVINE - 4. SAT

Emisija posvećena aktualnim događajima u zemlji i svijetu tematikom vezana za hrvatske iseljenike. Uz to, emisija obiluje razgovorima s Hrvatima koji žive i rade u svijetu. Emitira se četvrtkom od 23.05 do 24.00, izravno – istovremeno Prvi program i Glas Hrvatske.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 04.06.2020 23:05

Hrvatima izvan domovine 4. sat - Hrvatski stil - Sali

Sali su mjesto tisućgodišnje ribarske tradicije, potvrđene pisanim dokumentima iz 10. stoljeća, a prastari maslinici koji okružuju naselje svjedoci su intenzivne poljoprivredne djelatnosti održavane kroz stoljeća. Većina radno sposobnih Saljana radi u tvornici Mardešić, a ostatak stanovništva odlazi u ribolov ili pokušavaju pronaći svoju nišu u mjestu koje je i jedno od važnih središta nautičkog turizma. Priča o Salima je priča o nadi. Otkrivamo to malo mjesto na Dugom otoku, koje nudi sve za ugodan život. Tu su škola i knjižnica, tu je tvornica, ali i netaknuta priroda. A kad je o knjižnici riječ, ona je svojevrsni fenomen u Hrvatskoj - njezini članovi dolaze iz 105 svjetskih gradova, sa svih kontinenata osim Antarktike. Ovo je radijska adaptacija dokumentarnog filma iz televizijskog serijala Otkrivamo Hrvatsku, redateljice Tanje Kanceljak. Uredila Tanja Rau. d\ltrpar\b0

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 21.05.2020 23:05

Hrvatima izvan domovine - 4. sat (21.5.2020.)

Hrvati u Vojvodini unatoč teškoj financijskoj situaciji i epidemiji korona virusom nastoje održati žetvene svečanosti - Dužijancu. U Mađarskome mjestu Nardi u tijeku je obnova i modernizacija hrvatskog dječjeg vrtića. Mađarska Vlada i oporbene stranke na parlamentarnoj sjednici održanoj 7. svibnja podjednako su podržale amandmane na Zakon o pravima narodnosti koje je podnio Odbor za narodnosti Mađarskog parlamenta. Monsignor Juraj Jezerinac, prvi vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, a sad vojni biskup u miru, ima dugogodišnji staž u službi iseljenim Hrvatima u Kanadi. I danas ih rado posjećuje, ali i prati nastupe folklornih skupina koje iz te zemlje dolaze nastupati u Zagrebu.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 05.03.2020 23:05

Hrvatima izvan domovine - 4.sat (5.3.2020.)

U priredbenoj dvorani Croatice u Budimpešti predstavljena je knjiga Živka Mandića „Misec sjajni razastro strminu“ koja sadrži pučke pjesme Hrvata u Mađarskoj. U Budimpešti otvorena izložba "Miroslav Kraljević i njegovi sljedbenici u Budimpešti". U moslavačkom Hercegovcu održana je dvadeset i šesta po redu, kulturna manifestacija Dani hrvatskoga pučkog teatra.

HRT – Glas Hrvatske — Četvrtak, 13.02.2020 23:05

Hrvatima izvan domovine - 4. sat (13.2.2020.)

Didaktički priručnik za matematiku za hrvatske škole u Njemačkoj, priznanja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović uglednim Hrvatima - nagrađeni i Hrvati iz Mađarske, in memoriam Vladimir Kranjčević, 30 godina od emitiranja pjesme "Jedna je Hrvatska", autora Josipa Čenića, Hrvata iz Beča, Tonino Picula nominiran za EU Oscar u području energetike.