Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Subota, 17.10.2020 09:05

Emisija 17.10.2020.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. // Centar političke moći - Markov trg, na kojem su smješteni Vlada, Sabor i Ustavni sud, našao se pod rafalnom paljbom. 22-godišnji Danijel Bezuk u sumanutom pohodu teško ranio 31-godišnjeg policajaca Oskara Fiuria, te si je nakon bijega s mjesta zločina oduzeo život. Traga se za motivima i mogućim pomagačima, dok za stare probleme - nagomilano ilegalno oružje i poražavajući govor mržnje - lijeka i dalje nema. // Gnijezda govora mržnje, huškača i radikalizacije - premijer Andrej Plenković prozvao Domovinski pokret za širenje ozračja netolerancije, a predsjednika Zorana Milanovića optužio da je protiv njega u političkoj utakmici 2016. "bacio sjeme mržnje i agresije"; Milanović s tog vremena sjeća drukčije, a oporbenjaci uzvraćaju premijeru da najprije počisti u svojem stranačkom dvorištu. // Crni korona-tjedan - rekordi u broju zaraženih, ali i umrlih u Hrvatskoj, te diljem Europe, padaju iz dana u dan; europske zemlje donose sve drastičnije mjere, neke zatvaraju ugostiteljske objekte i uvode policijski sat, u Hrvatskoj maske obvezne u zatvorenim prostorima, negdje i na otvorenom, covid-redari prate provedbu mjera.

HRT – HR 1 — Subota, 10.10.2020 09:05

Emisija 10.10.2020.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. - Afera "JANAF" ujedinila oporbu - svih osam oporbenih klubova u Saboru za osnutak istražnog povjerenstva o mogućem nedopustivom utjecaju vlasti na istrage korupcijskih slučajeva; vladajući se protive s argumentom da bi to tijelo imalo veće ovlasti od OZNA-e, a iz oporbe uzvraćaju da HDZ najbolje zna kako je radila tajna služba bivše države. - Predsjednikovi obračuni sa svima, torbe s kešom i mačak u vreći. Afera "JANAF", uz političku scenu, uzdrmala i DORH. Je li Goran Puklin, suprug zamjenice državnog odvjetnika Mirele Alerić Puklin, skrivao zamračene milijune bivšeg šefa JANAF-a Dragana Kovačevića ili je u vreći nosio - mačka? I dok se traga za novcem i imovinom, te rupama iz kojih cure informacije o istragama, predsjednik Republike žestoko se okomio na analitičare, novinare i medije. - Novi predsjednik stranke, stari problemi - Peđa Grbin u drugom krugu unutarstranačkih izbora pobijedio Željka Kolara i postao četvrti predsjednik SDP-a; Grbinov prethodnik Bernardić zakuhao dobrodošlicu pobunom u saborskom klubu zastupnika koji je odbio kadrovske promjene novog šefa. - Nije kriv! Gazda bez gazdinstva Ivica Todorić i suoptuženici oslobođen u slučaju "Mali Agrokor". Tužiteljstvo nije ni jednim dokazom potkrijepilo optužnicu za izvlačenje milijun i 250 tisuća eura iz Agrokora. Za Todorića je riječ o monstruoznim optužbama u režiji Grupe Borg uz premijerovo pokroviteljstvo, za odvjetnike obrane fijasko DORH-a, a za DORH je kriv sud koji je loše procijenio dokaze.

HRT – HR 1 — Subota, 03.10.2020 09:05

Emisija 03.10.2020.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Predsjednik s prgavim karakterom - u pokušaju opravdanja odlazaka u notorni klub u Slovenskoj 9 usred lockdowna, Zoran Milanović kao buldožer pomeo sve koji su ga kritizirali; zbog performansa izvrijeđao oporbene zastupnice, a od premijera traži razgovor o funkcioniranju istražnih tijela. Odakle se čisti riba? - u klubu posrnulog direktora JANAF-a birano društvo gostilo se finim jelima i pićima, uz čašicu razgovora, a možda i dogovora o krupnim poslovima; u vrijeme dok je cijela zemlja bila zatvorena zbog korone, u klubu je održan krizni sastanak kako bi se pojeli viškovi ribe koja je stigla iz Splita. Prekrajanje Zakona o radu i dalje je opasno bojno polje na kojemu se žestoko sukobljavaju sindikati, Vlada i poslodavci, a fleksibilizacija radnog zakonodavstva i, naravno, rad nedjeljom - teme na kojima se lome oštra koplja. Tako gospodarstvenici uz reguliranje rada nedjeljom zazivaju fleksibilnije otpuštanje i zapošljavanje, a sindikalisti iz sve glasa vape da se konkurentnost ne smije graditi na potplaćenim i obespravljenim radnicima. Peđa Grbin ili Željko Kolar? Tko će biti novi, četvrti predsjednik SDP-a odlučuju članice i članovi te stranke. Snažno uzdrmana i duboko podijeljena najjača oporbena stranka na prekretnici bira novog šefa koji će stranku iz političkog ponora izvući ili potpuno potopiti.

HRT – HR 1 — Subota, 26.09.2020 09:05

Emisija 26.09.2020.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Tko je što znao, a tko nije? Tko što smije znati, a što nitko nikako ne smije? Tko je znao previše, a tko premalo? I naravno - tko je tu nervozan, a tko bijesan? Žestoki sukob predsjednika Republike i Vlade zbog afere JANAF i toga tko za tajne izvide i istrage smije znati. Još se ne zna gdje je probijena istraga, no saznalo se za Kovačevićev famozni klub, milijun eura u gotovini skrivenih u prtljažniku automobila, kao i za grobnice u Aleji velikana. Hoće li još jedno istražno Povjerenstvo o utjecaju politike i na rad neovisnih institucija rasvijetliti mutne radnje i zakulisne igre ili će sve završiti prema onoj staroj - ako ne želiš riješiti problem, osnuj povjerenstvo? Za oporbu je Povjerenstvo poluga za raskrinkavanje prljavih rabota, a za vladajuće marketinški poligon za prikupljanje jeftinih političkih bodova. Stožer, korona, ebola, jazavčar i grizli na Ustavnom sudu - predsjednik Suda Miroslav Šeparović pozvao medije i objasnio zašto su mjere za suzbijanje epidemije u skladu s Ustavom, osim zabrane rada trgovina nedjeljom; prema izdvojenim mišljenjima troje sudaca, Stožer pak nije ni bio potreban. Život u paklu - samo u ovoj godini ubijeno je 12 žena, a obiteljsko nasilje je poraslo za 40 posto; na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama upozoreno da se nasilnicima i dalje većinom izriču blage kazne, te da je premalo sigurnih kuća za žene koje odluče prekinuti krug fizičkog, psihičkog i ekonomskog nasilja.