Inventura - tjedan pod povećalom

Inventura - tjedan pod povećalom

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Subota, 23.10.2021 09:05

Emisija 23.10.2021.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI pod povećalo stavlja Ivana Šubarić. U ovotjednoj emisiji donosimo: * Zamrznute cijene - već tjedan dana ograničene cijene goriva na benzinskim crpkama, na temelju Vladine uredbe, na koju su distributeri promptno odgovorili da će skuplja goriva više klase prodavati do isteka zaliha; prijeti li nestašica i hoće li Vlada, ako se nastavi rast cijene nafte, smanjiti trošarine? * Brža obnova ili poligon za moguću pljačku? - Sabor raspravio izmjene Zakona o obnovi potresom oštećenih zgrada; vladajući ističu da nesređena dokumentacija i složeni imovinsko-pravni odnosi više neće predstavljati prepreke, oporbi je alarm za uzbunu podizanje pragova u javnoj nabavi, u čemu vide otvaranje prostora za korupciju. * Novac javan, ručak privatan - zagrebački župan Stjepan Kožić ispitan u policiji zbog sumnji da je županijskim novcem platio privatni objed u iznosu od 5250 kuna; navodno se radi o kaznenom djelu zlouporabe položaja i ovlasti ili trgovine utjecajem, što odbacuje župan koji ima dojam da je riječ o politički montiranom procesu. * Milijuni za čuvanje praznih stanova - zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otkrio da je iznos za čuvanje gradskih prostora od oko 7 milijuna kuna predviđenih u proračunu narastao na 26 i pol; to opovrgavaju iz zaštitarske tvrtke Bilić-Erić, u kojoj je jedan od vlasnika suprug bivše Bandićeve pročelnice Mirke Jozić.

HRT – HR 1 — Subota, 16.10.2021 09:05

Emisija 16.10.2021.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI od 9:05 pod povećalo stavlja Ivana Šubarić. U ovotjednoj emisiji donosimo: * Epilog u aferi Fimi media - nakon maratonskog sudskog postupka, Vrhovni sud donio je pravomoćnu presudu u najvećoj korupcijskoj aferi hrvatske politike, bivšem predsjedniku HDZ-a i Vlade Ivi Sanaderu kazna zatvora smanjena na sedam godina, HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih tvrtki mora platiti 3 i pol milijuna kazne te u proračun vratiti 14 i pol milijuna kuna; oporba traži prijevremene izbore i ispriku, šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković odbija etiketu Sanadera i kriminalne organizacije. * Samo je nebo granica - zbog rasta cijena sirove nafte, gorivo je opet poskupjelo i dosegnulo najviše cijene u povijesti, nakon čega je Vlada uredbom odlučila na 30 dana ograničiti najvišu cijenu benzina i dizela; kako su proteklih dana ministri uvjeravali da neće biti intervencije, oporba to vidi kao saniranje štete nakon presude za Fimi mediju. * Nove muke u Zagrebačkom holdingu - C.I.O.S. i Reoma Grupa pokreću ovrhu zbog višemilijunskih dugova, a gradonačelnik Tomislav Tomašević za situaciju s naslijeđenim dugom kaže da nije super, no da se financijske obveze podmiruju; i dalje cure detalji o odnosima vlasti i smijenjene Uprave, a otkriveno i da je Dario Juričan posredovao između saborske zastupnice Sandre Benčić i bivšeg predsjednika Uprave Nikole Vukovića. * Treća sreća - nakon tri javna poziva i višemjesečnih javnih prepucavanja između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, Sabor za šefa Vrhovnog suda izglasao Radovana Dobronića; dok HDZ poručuje da reformu pravosuđa provodi Vlada, oporba, iako svjesna da jedna lasta ne čini proljeće, vjeruje da Dobronić donosi potreban preokret u sustavu.

HRT – HR 1 — Subota, 09.10.2021 09:05

Emisija 09.10.2021.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. U ovotjednoj emisiji donosimo: * Raspad sistema - zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zbog nesuradnje smijenio iz Uprave Holdinga menadžerski dvojac koji je sam postavio; Ante Samodol pak iznio optužbe o kršenju dogovora i sukobu interesa. * Tko je i po čijem nalogu tukao migrante uz granicu s BiH? Snimke, na kojima muškarci s fantomkama i u odorama nalik policijskima, palicama tuku migrante, šokirale Hrvatsku i Europu. Iz Vlade tvrde da policija nije dobila naredbu da tuče migrante te da rade isključivo prema slovu zakona. Čekaju se rezultati istrage... * Nakon višemjesečnih sukoba i žestokih obračuna između Pantovčaka i Banskih dvora bliži se kraju saga o izboru predsjednika Vrhovnog suda. Vladajući pregrizli i podržali prijedlog predsjednika Zorana Milanovića da Vrhovni sud vodi Radovan Dobronić. Hoće li predsjednik i premijer zaratiti zbog imenovanja veleposlanika? * Na putu prema dolje - predsjednik SDP-a Peđa Grbin i stranačko vodstvo izbacili iz stranke još sedmero zastupnika, koji su označeni kao kolovođe pobune, te raspustilo saborski klub; izbačeni, među kojima i bivši predsjednik Davor Bernardić, osnovali su svoj Klub zastupnika.

HRT – HR 1 — Subota, 02.10.2021 09:05

Emisija 02.10.2021.

Aktualne teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u INVENTURI od 9:05 pod povećalo stavlja Ivana Šubarić. U ovotjednoj emisiji donosimo: *Lova do krova - iz europskog Mehanizma oporavka i otpornosti stiglo prvih 6,14 milijardi, od ukupno predviđenih 47,5 milijardi kuna; novac će se povlačiti pet godina, ali samo za spremne projekte i reforme, a stručnjaci ističu da treba iskoristiti svaki euro. *Još jedna zima bez svojeg krova nad glavom - dok građani na potresom pogođenim područjima sa zebnjom iščekuju zahladnjenje, uskoro u hitnom postupku izmjene Zakona o obnovi; cilj je dosadašnje prepreke ukloniti, a obnovu ubrzati. *Cesta ili fontana - na jednoj od najprometnijih zagrebačkih ulica na dva mjesta pukla vodoopskrbna cijev, a bujica poplavila kuće i škole; gdje je završilo 300 milijuna eura dobivenih još 2007. prodajom obveznica, upravo za održavanje vodoopskrbne mreže? *Sumrak razuma - 56-godišnji Austrijanac s adresom u Zagrebu ubio svoje troje djece; monstruozan zločin šokirao javnost, ubojici određen istražni zatvor, a iza rešetaka bi mogao provesti i do 50 godina.

Sljedeća emitiranja

Subota, 30.10.2021. 09:05 - 09:55

Subota, 06.11.2021. 09:05 - 09:55

Poslušajte

Emisija 23.10.2021.
Subota, 23.10.2021 09:05

Emisija 16.10.2021.
Subota, 16.10.2021 09:05

Emisija 09.10.2021.
Subota, 09.10.2021 09:05

Emisija 02.10.2021.
Subota, 02.10.2021 09:05