Isti i različiti

Isti i različiti

Emisija promovira jednakost kao načelo i različitost kao bogatstvo. U Istima i različitima svake srijede navečer govorimo i progovaramo o društvenim pojavnostima i problemima, te štitimo i zagovaramo marginalizirane i zanemarene skupine u društvu.

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Četvrtak, 07.01.2021 09:30

Potres u Velikom Krčevu

Bračni par iz sela Veliko Krčevo, općina Majur, nedaleko Hrvatske Kostajnice, u razornom je potresu na Banovini izgubio dom. Kuća s crvenom oznakom niše nije za stanovanje. Trenutno su smješteni kod susjeda, a trajnije rješenje bit će kontejner za stanovanje.

HRT – HR 1 — Četvrtak, 10.12.2020 09:30

eRadio za drugu šansu

Projekt eRadio za drugu šansu Sveučilište Sjever provodi u sklopu poziva za potporu socijalnom uključivanju putem medija. Cilj je povećati vidljivost ranjive skupine povratnica i povratnika s odsluženja kazne zatvora u društvu, te pridonijeti povećanju jednakih mogućnosti na tržištu rada i njihovoj reintegraciji u zajednicu. Detaljnije od autorice i voditeljice docentice Željke Bagarić

HRT – HR 1 — Četvrtak, 01.10.2020 09:30

"Nisi sama, ideš s nama"-prijevoz žena na kemoterapiju

304 žene dosad nisu bile same kad su išle na kemoterapiju zahvaljujući programu "Nisi sama, ideš s nama".Punih 30 mjeseci svakoga dana taksijem na terapiju u organizaciji udruge Nismo same odlazi pet do dvadeset žena. Žene koje trebaju prijevoz kad idu na kemoterapiju, podršku nemaju iz različitih razloga, neke ne žele nikoga opterećivati ili im svi u kući rade, a neke nemaju obitelj, ili u obitelji taje svoju bolest ili su ih partneri ostavili. U trenutku prijevoza taxist koji vozi postaje njihova obitelj.

HRT – HR 1 — Srijeda, 18.03.2020 21:05

Emisija 18.03.2020.

Na društvenim mrežama organiziraju se grupe pomoći starijima i ostalim ranjivim skupinama dok traje epidemija zaraze korona virusom o tome u emisiji i na kraju nedavno je dokumentarni film "Pouke o čovječnosti" koji govori o evakuaciji psihijatrijskih bolesnika iz bolnice u Pakracu 20. rujna 1991. dobio brončanu medalju na 38. izdanju Međunarodnog radijsko-televizijskog festivala URTI u Parizu. Urednica: Miruna Kastratović

HRT – HR 1 — Srijeda, 11.03.2020 21:05

Hrvatski dan osviještenosti o debljini

Uoči smo 16. ožujka, Hrvatskog dana osviještenosti o debljini i 4. konferencije Hrvatski dan debljine. Debljina je postala jedan od vodećih javno zdravstvenih problema današnjice u svijetu i u Hrvatskoj, a 16. ožujka obilježava se od 2018. godine kako bi se na to upozorilo. I na kraju, nagrada Europski građanin dodjeljuje se građanima, skupinama, udruženjima i organizacijama za ostvarena iznimna postignuća od vrijednosti za Europsku uniju. Upravo traje izbor za ovogodišnju nagradu.

HRT – HR 1 — Srijeda, 04.03.2020 21:05

Sve više finih rajčica u Osijeku

U Osijeku se događa fenomen uzgoja rajčica na svakom uglu. Uzgajaju se na balkonima, u dvorištima na ulazima u zgrade i kuće. I to ne samo tradicionalne nego i razne druge sorte, čak i tropske, ruske, američke, a za taj neobični pokret zaslužan je osječki šaptač rajčicama Dražen Karačić.