Izlog sadašnjice

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Srijeda, 20.10.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Koncert ansambla Modern iz Darmstadta i komorna opera Diane Rotaru

U Izlogu sadašnjice donosimo skladbe za flautu Doine Rotaru uz izjave Doine i Diane Rotaru o procesu učenja skladanja te nekim velikanima koji su utjecali na njihov rad. U drugome dijelu emisije predstavljamo opsežno djelo "Spiegel" za klavir i elektroniku austrijske skladateljice Katharine Klement s koncerta održanog u Baselu pod naslovom "Flamboyant darkness" na kojem je izvedena i istoimena skladba za violu i elektroniku Jorgea Sanchez-Chionga Pripremila autorica Karolina Rugle, odabrala urednica Iva Lovrec Štefanović

HRT – HR 3 — Četvrtak, 07.10.2021 20:00

Izravni prijenos koncerta "Stvarnost suvremenosti" sa festivala NOVALIS

Izravno prenosimo prvi od dva koncerta u sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala NOVALIS koji se održava uz posebnu skladateljsku radionicu u Osijeku. Troje rezidencijalnih glazbenika - flautistica Ana Batinica, violončelist Vid Veljak i udaraljkaš Luis Camacho Montealegre na koncertu naslovljenom "Stvarnost suvremenosti" predstavljaju birani program suvremene glazbe uz dvije festivalske narudžbe koje će praizvesti: "She Had Become an Elementary Particle" Tibora Szirovicze i "Barrage" Jeremya Wexlera. Program koncerta donosi još video instalaciju Brigitte Muttendorf "Arabesque", djelo "Po jezeru" Nine Šenk za flautu, skladbu Idioma I Tomislava Olivera, za violončelo i elektroniku, i duhovitu audio-vizuelnu priču "Leave a comment" Simona Bahra.

HRT – HR 3 — Srijeda, 06.10.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Dani nove komorne glazbe u Wittenu 2021 (4) i New Music Dublin 2021

Ciklus Izlog sadašnjice zaključuje predstavljanje koncerata ovogodišnjeg izdanja festivala suvremene komorne glazbe u Wittenu reprodukcijom petog koncerta festivala na kojemm je ansambl Klangforum iz Beča udružio snage s članovima ansambla Ascolta te su ostvarili izvedbe četiri nove skladbe koje su za njih napisali Christian Winther Christensen ("In Touch"), Mirela Ivičević ("Subsonicaly yours"), Zeynep Gedizlioğlu ("Eksik - Entzug") i Michael Pelzel ("Telestos Dark Rituals"). U drugome dijelu emisije donosimo snimku otvorenje ovogodišnjeg festivala nove glazbe u Dublinu koji je održan također u travnju, a Nacionalni simfonijski orkestar Irske radiotelevizije pod ravnanjem Davida Brophya je ostvario koncert skladateljica - uz praizvedbu skladbe "Awakening" Irene Buckley i "Eitilt" Anne-Marie O'Farrel, na programu je bila i skladba Caroline Shaw "Entr'acte".

HRT – HR 3 — Srijeda, 22.09.2021 20:00

Izlog sadašnjice: Dani nove komorne glazbe u Wittenu 2021 (3)

Ciklus Izlog sadašnjice predstavlja ovogodišnje izdanje festivala nove komorne glazbe u Wittenu koji je bio održan u travnju. Treća emisija ovog niza donosi drugi dio zaključnog festivalskog koncerta koji je ostvario orkestar domaćin - Simfonijski orkestar Zapadnonjemačkog radija iz Kölna pod ravnanjem dirigenta Michaela Wendenberga. Na rasporedu je uz "Komorni koncert" umjetnika u fokusu festivala, francuskog skladatelja Bricea Pauseta koji smo čuli u prošloj emisiji, praizvedena i skladba "Tretman svježim stanicama" Birke Bertelsmeier (1981) te njemačka premijera djela "Entropia" Ines Badalo (1989). Drugi dio emisiji ispunit će komorni ansambli specijalizirani za suvremenu glazbu: kvintet limenih punača Schwerpunkt i ansambl Nikel, koji su se na zajedničkome koncertu predstavili opusima četvoro skladatelja glazbe iznenađenja i raznolikosti. Na programu zajedničkog koncerta praizvedena su brass kvinteti Zanete Rydzewske (1991) i Berhharda Gandera (1969)., te "Sonic Leak" za električnu gitaru, saksofon, klavir, udaraljke i elektroniku kineske skladateljice i pijanistice Huihui Cheng (1985). i ostvarena prva njemačka izvedba "Crvenog atelijea prema Matisseu" najstarijeg skladatelja večeri, francuskog skladatelja spektralista i filozofa Huguesa Dufourta (1943).

Sljedeća emitiranja

Srijeda, 27.10.2021. 20:00 - 22:00

Srijeda, 03.11.2021. 20:00 - 22:00