Izlog sadašnjice

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Srijeda, 08.07.2020 20:00

Izlog sadašnjice: New Music Dublin 2020

Ciklus Izlog sadašnjice predstavlja ovogodišnje izdanje festivala "New Music Dublin" reprodukcijom dvaju koncerata. Prvi je koncert (održan 29. veljače) održao Simfonijski orkestar Irskog radija uz solističke nastupe dvojice glumaca u glazbeno-teatarskom djelu "Hum" irske skladateljice Siobhan Cleary, potom Ligeti kvartet u praizvedbi Koncerta za gudački kvartet i orkestar američko-irske skladateljice Jane O'Leary, i zaključno koncertantnom djelu za harmoniku i orkestar "Box" islandskog mladog skladatelja Hugia Gudmundssona. Drugi je koncert (1. ožujka) bio u znaku gostovanja američkih glazbenika ansambla "Bang-on-a-Can All Stars" u izvedbi dojmljive skladbe "Flower Power" posvećene 60-tim godinama prošlog stoljeća koju je napisala američka slavna skladateljica Julia Wolfe, a uz Koncertni orkestar Irskog radija u prvome dijelu koncerta pod ravnanjem Ilana Volkova ostvarena je i prva izvedba u Irskoj Koncerta za violu irskog skladatelja Geralda Barrya uz nositelja posvete djela, violista Lawrencea Powera.

HRT – HR 3 — Srijeda, 01.07.2020 20:00

Vjera i nada - Vilnius Festival 2020

U ciklusu Izlog sadašnjice donosimo posebni koncert naslovljen "Vjera i nada" s ovogodišnjeg izdanja Vilnius festivala u Litvi, održan 15. lipnja. Tri su zanimljive skladbe oblikovale program koji je dirigentski vodila maestra Adrija Čepaite u tumačenjima Litavskog komornog orkestra. Na početku im se priključio mladi majstor litavskog tradicijskog instrumenta birbyne Vytautas Kiminius za kojeg je estonski skladatelj Peeter Vaehi napisao Koncert. U počast prošle godine preminulom legendarnom gruzijskom skladatelju Giyi Kancheliju na koncertu je izvedena njegova antologijska skladba "Anđeli tuge" za dječji zbor, violinu, violončelo i gudače, dok je koncert zaključen izvedbom skladbe "Da pacem, Domine" litavskog suvremenog skladatelja Peterisa Vasksa. U izvedbama je sudjelovao i zbor Jauna Muzika, te (u Kanchelijevoj skladbi) solistice Dalia Kuznecovaite (violina) i Elena Daunyte (violončelo).

HRT – HR 3 — Srijeda, 24.06.2020 20:00

Izlog sadašnjice: Unsuk Chin, portretni koncert

U ciklusu Izlog sadašnjice donosimo portretni koncert Unsuk Chin održan u Hamburgu u veljači ove godine. Tri skladbe ove globalno slavne umjetnice koja živi u Berlinu predstavljaju dobar uvid u njezin raznovrstan i zanimljiv modernistički svijet glazbe. Ove je sezone Chin rezidencijalna skladateljica u Elbphilharmonie, pa je njihov orkestar, odnosno orkestar Sjevernonjemačkog radija izveo tri orkestralne skladbe pod ravnanjem britanskog dirigenta Stefana Asburya - najprije recentni koncert za orkestar "SPIRA", potom Koncert za klarinet i orkestar koji je kao solist još jednom bravurozno izveo nositelj posvete djela Kari Kriikku, te naposljetku orkestralnu suitu "Mannequin" prema pripovjetki ETA Hofmanna "Pješčuljak". Na koncertu održanom u studenom 2019. u Hamburgu uz isti orkestar mlada slovenska sopranistica Nina Gorič tumačila je zanimljivo djelo "Tišina sirena" Unsuk Chin koje također obuhvaćamo u ovoj portetnoj emisiji.

HRT – HR 3 — Srijeda, 17.06.2020 20:00

Izlog sadašnjice: Musica viva (2): Nina Šenk, Matthias Pintscher

U ciklusu Izlog sadašnjice donosimo još jedan koncert održan u prestižnome koncertnom ciklusu Bavarskog radija "Musica viva" u kojem njihov simfonijski orkestar izvodi i praizvodi suvremenu glazbu. Drugi koncert sezone, koji je zapravo još jedini ostvaren, održan je u veljači a donio je dvije praizvedbe. Najprije se u ciklusu predstavila slovenska mlada skladateljica Nina Šenk (1982.), čija je karijera u značajnome usponu a upravo je orkestar njezin omiljeni medij glazbenih partitura. "Koncert za orkestar" polsatno je djelo u kojem je iskazala svoju umjetničku imaginaciju u suradnji s dirigentom koncerta, inače svojim profesorom na magisteriju kompozicije Matthiasom Pintscherom (1971.) koji je svoju praizvedbu vodio u drugome dijelu koncerta. Uspješni dirigent i skladatelj zaokružio je opsežni ciklusu uglazbi starozavjetnih stihova iz Pjesme nad pjesmama, te iz Tore, a pod naslovom "Shirim" okupio je tri ranije napisane skladbe za bariton i orkestar, odnosno zbor a capella, dodajući posljednji dio pisan za bariton, zbor i orkestar. Uz Zbor i simfonijski orkestar Bavarskog radija nastupio je sjajni austrijski bariton Georg Nigl.

Sljedeća emitiranja

Srijeda, 15.07.2020. 20:00 - 22:00

Srijeda, 22.07.2020. 20:00 - 22:00