Koncert na Prvom

Koncert na Prvom

Koncert na Prvom programu Hrvatskoga radija . .

 

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Nedjelja, 22.11.2020 20:15

Koncert na Prvom: Filmska glazba Johna Williamsa uz Bečku filharmoniju i Anne-Sophie Mutter

Jedan od najpoznatijih i najslavnijih skladatelja filmske glazbe, Oscarima, Emmyima i Grammyima nagrađivani John Williams ostvario je prošle godine za nakladničku etiketu Deutsche Gramophon album "Across the Stars - The Music of John Williams" na kojem je neke filmske teme obradio za solisticu glasovitu violinisticu Anne-Sophie Mutter. Upravo su oboje u siječnju ove godine taj program predstavili publici bečkog Musikvereina uz sjajnu Bečku filharmoniju na koncertu koji ekskluzivno donosimo u ciklusu Koncert na Prvom. Poznate i omiljene teme iz filmova Stevena Spielberga i Georgea Lucasa u nekim novim aranžmanima i blistavoj svirci pod dirigentskim vodstvom samog skladatelja, Johna Williamsa, koji je rekao da mu je taj nastup u Beču bio jedna od značajnih počasti. Koncertna večer uz poznate teme iz filmova "Ratovi zvijezda", "Jurski park", "ET", Schindlerova lista", te niza filmova o Indiani Jonesu ili Harryu Potteru, do manje poznatih melodija iz filmova "Sabrina", "Daleki horizont" ili "Vještice iz Eastwicka", jedinstveni bogati orkestralni zvuk Bečke filharmonije u sasvim novoj situaciji, holivudskih partitura ostvarena je kao posebna snimka "John Williams u Beču".

HRT – HR 1 — Nedjelja, 01.11.2020 20:15

Koncert na Prvom: Hrvatski glagoljaški rekvijem

U smiraj blagdana Svih svetih, dana koji posvećujemo počasti onima koji više nisu s nama, Koncert na Prvom donosi snimku izvedbe Hrvatskog glagoljaškog rekvijema Igora Kuljerića (1938-2006). Izvedbu ovog jedinstvenog djela kojim je Kuljerić godine 1996. ostvario čudesan glazbeni amalgam prošlih vremena drevnih glagoljaških korijena i suvremenog zvuka, ostvario je 14. veljače u ciklusu Orkestra Minhenskog radija dirigent Ivan Repušić uz soliste i Zbor Bavarskog radija. Sjajnu solističku postavu činili su Kristina Kolar, Annika Schlicht, Eric Laporte i Ljubomir Puškarić, a isti su glazbenici ponovili vrhunsku izvedbu i u Zagrebu. Šest temeljnih brojeva koji oblikuju protok tradicionalnog rituala oblikuju fascinantni put duhovnosti vodi nas Kuljerićevim rukopisom odzvuka glagoljaških rituala koje je skladatelj u djetinjstvu slušao. "Misa za umršeje" doživjela je brojne izvedbe, a ova koju je kritika nepodijeljeno označila fascinantnom ostaje zabilježena i na ljetos objavljenom nosaču zvuka.

HRT – HR 1 — Nedjelja, 11.10.2020 20:15

Koncert na Prvom: Koncert Bečke filharmonije u Schoenbrunnu

Koncert na Prvom ove nedjelje ekskluzivno donosi odgođeni prijenos posebnog koncerta Bečke filharmonije iz vrta dvorca Schönbrunn koji je u posebnim epidemiološkim prilikama bio dostupan manjem broju prisutnih. Upravo su izravni i odgođeni TV i radijski prijenosi u više od 80 zemalja nadomjestili brojnost slušateljstva koja je znala na takvim koncertima, koji se pod naslovom "Summer Night Concert" održavaju od 2004. godine biti i do 100 tisuća. Ove godine je 18. rujna program pod dirigentskim vodstvom karizmatičnog ruskog dirigenta Valerija Gergijeva osmišljen na temu "ljubav" uz raznolike ulomke iz orkestralne, filmske, baletne, operne i operetne glazbe. Prvi put u ovom nizu koncerata nastupio je poznati tenor Jonas Kaufmann u arijama Masseneta, Kalmana i Puccinija.

HRT – HR 1 — Nedjelja, 13.09.2020 20:15

Koncert na Prvom: Filmska glazba Johna Williamsa uz Bečku filharmoniju i Anne-Sophie Mutter

Jedan od najpoznatijih i najslavnijih skladatelja filmske glazbe, Oscarima, Emmyima i Grammyima nagrađivani John Williams ostvario je prošle godine za nakladničku etiketu Deutsche Gramophon album "Across the Stars - The Music of John Williams" na kojem je neke filmske teme obradio za solisticu glasovitu violinisticu Anne-Sophie Mutter. Upravo su oboje u siječnju ove godine taj program predstavili publici bečkog Musikvereina uz sjajnu Bečku filharmoniju na koncertu koji ekskluzivno donosimo u ciklusu Koncert na Prvom. Poznate i omiljene teme iz filmova Stevena Spielberga i Georgea Lucasa u nekim novim aranžmanima i blistavoj svirci pod dirigentskim vodstvom samog skladatelja, Johna Williamsa, koji je rekao da mu je taj nastup u Beču bio jedna od značajnih počasti. Koncertna večer uz poznate teme iz filmova "Ratovi zvijezda", "Jurski park", "ET", Schindlerova lista", te niza filmova o Indiani Jonesu ili Harryu Potteru, do manje poznatih melodija iz filmova "Sabrina", "Daleki horizont" ili "Vještice iz Eastwicka", jedinstveni bogati orkestralni zvuk Bečke filharmonije u sasvim novoj situaciji holivudskih partitura ostvarena je kao posebna snimka "John Williams u Beču".

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 18.04.2021. 20:15 - 22:00

Nedjelja, 25.04.2021. 20:15 - 22:00

Nedjelja, 02.05.2021. 20:15 - 22:00