Koncert na Prvom

Koncert na Prvom

Koncert na Prvom programu Hrvatskoga radija . .

 

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Nedjelja, 10.03.2019 20:05

Koncert na Prvom: "Četiri godišnja doba" uz ansambl Esperanza - koncert održan na festivalu 43. Samoborska glazbena jesen

Koncert na Prvom ove nedjelje donosi omiljena "Četiri godišnja doba" - ciklus koncerata za violinu i orkestar Antonia Vivaldija u tumačenju izvrsnog mladog ansambla Esperanza koji je nastupio na prošlogodišnjem festivalu Samoborska glazbena jesen. Uz Vivaldijeva je godišnja doba na rasporedu bila i izvedba skladbe "Godišnja doba Buenos Airesa" argentinskog majstora tanga Astora Piazzolle u obradi za komorni ansambl. Kao solistice su se predstavile koncertna majstorica i voditeljica ansambla Chouchane Siranossian (u Vivaldijevim koncertima), te naša mlada violinistica Sara Domjanić u Piazzolinoj skladbi. Ansambl Esperanza osnovan je prije četiri godine, a već je osvojio prestižne međunarodne nagrade poput nagrade ICMA (Međunarodne nagrade za klasičnu glazbu) i nagrade Opus Klassik za promicanje mladih talenata, te su nastupali i u hamburškoj Elbphilharmonie, dok ih ovo ljeto očekuje publika 70. Dubrovačkih ljetnih igara.

HRT – HR 1 — Nedjelja, 10.02.2019 20:05

Koncert na Prvom: Fritzova palača "Bez briga" - Hrvatski barokni ansambl u Hrvatskom glazbenom zavodu

Koncert na Prvom donosi recentno ostvareni sjajni nastup Hrvatskog baroknog ansambla u komornome sastavu s programom naslovljenim "Fritzova palača - Bez briga" koji je održan u sklopu njihove sezone u Hrvatskome glazbenom zavodu 27. siječnja. Pruski kralj Friedrich II Veliki (u svoje doba poznat kao Fritz) vrijeme slobodno od državničkih obveza provodio je skladajući, te svirajući flautu. U ljetnoj palači Sanssouci ("Bez briga") u Postdamu okupio je neke od vodećih glazbenika svojega doba, a Hrvatski barokni ansambl pod vodstvom flautistice Ane Benić predstavio je glazbu s njegova "bezbrižnog" dvora, čiji je "osjećajni stil" svojevrsna zvukovna slika proturječnosti kraljeva života. Uz ulomak razgovora koji je s flautisticom Anom Benić snimio kolega urednik Trpimir Matasović (koji uređuje i komentira izravne prijenose koncerata ansambla na HR3), te dijelove teksta koji je umjetnica zabilježila u programskome letku, slušat ćemo skladbe Carla Philippa Emanuela Bacha, Johanna Goettlieba Grauna, Johanna Joachima Quantza, te Cristopha Schaffratha i Johannna Gottlieba Janitscha.

HRT – HR 1 — Nedjelja, 27.01.2019 20:05

Koncert na Prvom: Vatroslav Lisinski: Ljubav i zloba

Obljetničku godinu Vatroslava Lisinskog, uz 200. obljetnicu skladateljeva rođenja, obilježavamo u ciklusu Koncert na Prvom reprodukcijom koncertne izvedbe njegove prve, i uopće prve hrvatske opere "Ljubav i zloba". Radi se o izvedbi iz godine 2015. u sklopu ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka koji je i priredio partituru. Sjajna mlada pjevačka postava ostvarila je solističke uloge ljubavnoga zapleta Ljubice, Vukosava i Obrena koje su tumačili Evelin Novak, Domagoj Dorotić i Leon Košavić, dok su u podjeli sudjelovali i Giorgio Surjan, Mario Bokun i Stefano Surjan. Opera je nakon koncertne izvedbe snimljena i objavljena na već nagrađivanome nosaču zvuka (u izdavačkome nizu HRT-a), a nedavno je promovirano i notno izdanje (izdavač MIC-KDVL).

HRT – HR 1 — Nedjelja, 23.12.2018 20:05

Koncert na Prvom: U ozračju Božića

Koncert na Prvom ove nedjelje "U ozračju Božića" donosi reprodukciju prvog dijela poznatog i omiljenog oratorija "Mesija" Georga Friedricha Händela koji je u integralnoj izvedbi ostvaren u travnju ove godine. Pod dirigentskim vodstvom Tomislava Fačinija uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a na koncertu u ciklusu Kanconijer nastupili su vokalni solisti Nuria Rial, Sonja Runje, Robert Bartneck i Matija Meić. Prvi je dio veličanstvenog oratorija "Mesija" posvećen misterijima Došašća i Božića, i omiljena je glazba božićnoga ozračja, koje će u našem terminu posljednje nedjelje Došašća dopuniti reprodukcija posebnoga koncerta hrvatskih božićnih napjeva u zanimljivim i neočekivanim obradama upravo Tomislava Fačinija, koji je i vodio izvedbu Zbora HRT-a, vokalnih i instrumentalnih solista prije desetak dana u crkvi u Kloštar Ivaniću. Taj je koncert bio dio euroradijskog projekta posebnog božićnog dana, te je bio preuzet prijenosima u desetak europskih zemalja.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 24.03.2019. 20:05 - 21:59

Nedjelja, 31.03.2019. 20:05 - 21:59