Ogledi i rasprave

Ogledi i rasprave

Ogledi i rasprave emisija je koja donosi eseje iz raznorodnih područja od filozofije, znanosti, teorije i povijesti književnosti,do estetike i glazbe, rock i pop kulture te vizualnih umjetnosti. U emisiji sudjeluju mnogobrojni naši i strani teoretičari, znanstvenici i umjetnici.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Srijeda, 23.09.2020 23:00

Izvori političke moći predsjednika Tuđmana

Emitiramo ogled „Izvori političke moći predsjednika Tuđmana“ autora Gojka Borića, novinara, publicista i dugogodišnjeg urednika RTV postaje Deutsche Welle. Franjo Tuđman imao je za života brojne poklonike, ali i nemali broj kritičara. Osporavatelja je posljednjih godina sve manje pa se ostvaruju riječi američkoga političara i diplomata Henryja Kissingera da će prvi hrvatski predsjednik biti shvaćen i prihvaćen nakon njegove smrti, iz vremenske udaljenosti. Gojko Borić govori o novoj znanstvenoj knjizi odnosno doktorskoj disertaciji Jakova Žižića naslovljenoj „Analiza izvora moći političkog vodstva Franje Tuđmana“. „Hrvatima kao narodu i državi ne može biti svejedno kako se u inozemstvu prikazuje životno djelo predsjednika Franje Tuđmana kao utemeljitelja Republike Hrvatske. Doktorski rad Jakova Žižića samo je jedan važan ugaoni kamen u toj znanstvenoj zgradi koja još nije završena“, zaključuje Gojko Borić. Tekst je odabrao Marito Mihovil Letica. Urednica: Manuela Frkić Žaja.

HRT – HR 3 — Utorak, 22.09.2020 23:00

Pozicioniranje narcizma u kompleksnoj konfiguraciji ega

U današnjim Ogledima čitamo tekst Bernarda Špoljarića naslovljen „Pozicioniranje narcizma u kompleksnoj konfiguraciji ega“. Špoljarić objašnjava kako istraživanje kompleksnosti ega polazi od jastva kao složenog koncepta, pretpostavljenog pridolazećim dijagnostičkim konstruktima, kojima je svrha svako pojedino jastvo medicinski-kvalitativno evaluirati. Unutar same po sebi kompleksne konfiguracije ega, cilj je ukazati na jasnu distinkciju između ega, egoizma te egocentrizma i narcizma, kao tek jednog od mogućih modaliteta i eksplikacija jastva kao opće i univerzalne domene subjektivnosti. Kompleksnost ovdje u prvom redu ukazuje na samu po sebi nerazjašnjenu složenost ega te pripadajućih koncepata subjektivnosti i individualnosti, a razmatranje se dotiče i psihopatologijskog pojma kompleksa. Test je odabrao Marito Mihovil Letica, a urednica je Manuela Frkić Žaja.

Najave

Od zamisli do pohrane preostatka

Četvrtak, 24.09.2020. 23:00 - 23:30

Freeman Dyson
Utorak, 29.09.2020. 23:00 - 23:23

Šest lica traži autora - 2.dio
Srijeda, 30.09.2020. 23:00 - 23:25

Sve najave