Okrugli stol ponedjeljkom

Okrugli stol ponedjeljkom

Ponedjeljak od 15.15 je rezerviran za diskusije znanstvenika, teoretičara, praktičara i aktivista

„Okrugli stol“ se bavi pitanjima s područja društvenih i prirodnih znanosti, otvara teme aktualnih kulturalnih i društvenih fenomena, o kojima kroz dijalog i polemiku razgovaraju stručnjaci s određenih područja.

„Okrugli stol“ se emitira svakog ponedjeljka uživo s početkom u 15.15 sati u trajanju od 45 minuta.

Autori su Irena Radej Miličić, Danijel Labaš, Rajka Rusan i Jure Vujić.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 25.10.2021 15:15

Budućnost Europe

Europska komisija se obvezala dati europskim građanima značajno veću ulogu u odlučivanju o tome što Unija treba činiti i kako treba služiti svojim građanima. Kroz sve-europski projekt Konferencija o budućnosti Europe svi europski građani mogu poticati i aktivno sudjelovati u raspravama o novim idejama, razmišljanjima i politikama kako bi pomogli usmjeriti Uniju i odgovoriti na neka od ključnih pitanja Europske Unije: Kakvu budućnost Europske Unije žele njezini građani? Koje europske politike trebaju imati prioritet? Kako reagirati na centralne izazove koji stoje pred Europskom Unijom? Kakvu poziciju treba zauzeti EU u međunarodnoj zajednici? To su samo neka od pitanja o kojim ćemo danas raspravljati s gostima Okruglog stola ponedjeljom - gospodinom veleposlanikom Božom Kovačevićem, predavačem Sveučilišta Libertas i Sveučilišta za treću životnu dob te s gospođom Andreom Čović Vidović zaduženom za razvijanje odnosa s javnošću u zagrebačkom uredu Europskog parlamenta. Autor i voditelj: Prof.dr.sc. Goran Bandov. Urednica: Maja Peterlić.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 18.10.2021 15:15

Digitalno doba i čitateljske navike: mitovi i isinte

Digitalno doba i čitateljske navike: Mitovi i istine Činjenica je da živimo u digitalnom dobu u kojemu su nam nove tehnologije donijele cijeli niz prednosti, ali su pred nas - kako pred društvo, tako i pred pojedinca - postavili i razne izazove. Jedan od izazova s kojima se suočavamo povezan je i s čitanjem ili općenito s promijenjenom navikom čitanja. Često se u javnosti čuje da se "danas manje čita" ili "mladi danas ništa ne čitaju". Što je istina, a što je mit o čitanju ili nečitanju, kako pristupiti čitanju bajki i romana, što je biblioterapija, a što i kako čitaju mladi u emisiji će nam protumačiti izvanredni profesor i kroatist s Fakulteta hrvatskih studija Davor Piskač, mladi književnik Dinko Mihovilović i član organizacijskog odbora "Mjesec hrvatske knjige" Matija Čeh. Autor i voditelj emisije je prof. dr. sc. Danijel Labaš, a urednica Maja Peterlić.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 11.10.2021 15:15

Kako pristupiti književnom prevođenju za djecu i mlade?

Maja Peterlić razgovara s Andom Bukvić Pažin i Edinom Badićem, književnim prevoditeljima, o nekim osobitostima i problemima prevođenja dječje književnosti i književnosti za mlade. Urednica: Maja Peterlić

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 04.10.2021 15:15

Aktualno stanje hrvatskih filmskih festivala, u kontekstu pandemije i mimo nje

Razgovaramo o aktualnom stanju u hrvatskim filmskim festivalima u kontekstu pandemije.

Najave

Filmska naracija kao sredstvo virtualne stvarnosti

Ponedjeljak, 01.11.2021. 15:15 - 15:57

Maja Peterlić razgovara s Ingeborg Fulepp, izvanrednom profesoricom u Centru za medijska istraživanja ALU u Rijeci , s Vladislavom Keževićem, redateljem i medijskim umjetnikom te s Dianom Protić, doktoranticom Centra ...

Sve najave