Portret umjetnika u drami

Portret umjetnika u drami

Predstavljanje umjetničkog puta hrvatskih kazališnih stvaralaca (glumaca, redatelja, skladatelja, kostimografa, scenografa, pisaca) kroz razgovor, uvodni esej te ulomke iz kazališnih i radijskih ostvarenja portretirane osobe.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Petak, 26.11.2021 13:30

PORTRET DRAMSKE UMJETNICE PERICE MARTINOVIĆ

Iako je nastupala u tridesetak filmova, televizijskih drama i serija, Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom, Perica Martinović prvenstveno je ipak poznata kao kazališna glumica koja je surađivala je s brojnim institucionalnim i izvaninstitucionalnim kazalištima i festivalima, od KPGT-a i Teatra u gostima do Dubrovačkih ljetnih igara na kojima je glumila veliki broj likova iz antičke drame te dubrovačke dramske zaostavštine. Novo poglavlje svoje glumačke karijere, Perica Martinović otvorila je 2001., kada je nakon 28 godina slobodnjaštva ušla u angažman Dramskog kazališta Gavella. S Pericom Martinović razgovarao je Hrvoje Ivanković, a uvodni esej napisala je teatrologinja Mira Muhoberac.

HRT – HR 3 — Petak, 12.11.2021 13:30

PORTRET DRAMSKOG PISCA IVANA VIDIĆA

Portret Ivana Vidića, jednog od ponajboljih hrvatskih dramatičara srednje generacije čije su drame („Harpa“, „Groznica“, „Velika Tilda“, „Ospice“, „Octopussy“, „Veliki bijeli zec“, „Dolina ruža“, „Posljednji dani mira“…) od 1991. do danas izvođene na pozornicama kazališta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Virovitici, Londonu i Kopenhagenu.

HRT – HR 3 — Petak, 29.10.2021 13:30

PORTRET GLUMICE MIRELE BREKALO POPOVIĆ

Portret dugogodišnje članice ansambla zagrebačkog kazališta Komedija Mirele Brekalo Popović koja je popularnost kod šire publike stekla nizom nastupa u televizijskim serijama, započetom 2000. ulogom Milke Rašelić u humorističnoj seriji "Naši i vaši".

HRT – HR 3 — Petak, 15.10.2021 13:30

PORTRET DRAMSKE UMJETNICE VIKE PODGORSKE

Slovenka Vika Podgorska (1898. – 1984.) nekoliko je desetljeća suvereno vladala pozornicom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, kao jedna od najvećih glumica u povijesti te institucije. U ovoj emisiji predstavljamo je kroz njezina vlastita prisjećanja snimljena 1972., fragmente nekih od nezaboravnih joj uloga te promišljanja teatrologinje Lucije Ljubić koja pored ostalog govori o njezinu dvostrukom građanskom i glumačkom identitetu.

Najave

PORTRET GLUMCA I REDATELJA SAŠE ANOČIĆA

Petak, 10.12.2021. 13:30 - 14:30

Tragom zapisa iz fonoteke Hrvatskoga radija te kroz razgovor s teatrologom Matkom Botićem i suradnicima Saše Anočića, rekonstruiramo umjetnički put i poetiku tog prerano preminulog hrvatskog glumca i redatelja, poznatog ...

Sve najave