Prozor u digitalno

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno je emisija koja otvara polja mnogih (novo)medijskih i tehnoloških diskursa i promišljanja na jednom od najstarijih medija uopće, onom radijskom. Emisiju naizmjenično utorkom vode Željko Ivanković i Iva Tatić.

Koncept i ideja emisije ogleda se u nominalnoj općenitosti naslova. Teme kojima se bavi dotiču se takozvane „digitalne paradigme“ iz različitih perspektiva. S jedne strane, metafora „prozora“ u naslovu dobro pogađa praksu emisije: ulaženjem i izlaženjem iz tema, problema, raznorodnih teorija i praksi stvara se nužno širok prostor za promišljanje današnje medijske stvarnosti. Prozor u digitalno poklanja pozornost kako važnim praocima digitalnog imaginarija poput Marshalla Mcluhana, Paula Virilia i Jeana Baudrillarda, tako i suvremenim misliocima, komentatorima i kritičarima medijskih i digitalnih tehnologija. Tom se gestom tematska raznolikost emisija sastoji od teorijskih eseja o prirodi medija, njegovim tehnološkim ali i društvenim učincima. S druge strane, Prozor u digitalno promatra „digitalnu stvarnost“ kao simptom širih društvenih i kulturalnih kretanja, pridajući jednaku pozornost online pokretima otpora, računalnim igrama, društvenim mrežama i kapitalizmu novih medija. Time se pokušava detektirati, opisati i objasniti dinamika društvenih kretanja u svijetu koji više nije ovisan tek o analognoj matrici „fizičkog“ djelovanja, već je ovisan o sintetičkom, potencijalno manipulativnom, digitalnom zapisu stvarnosti. U tome se kristalizira i cilj emisije: kroz supostavljanje medijskih praksi i teorija (poput razgovora o YouTubeu, Facebooku i sličnim važnim simptomima modernog društva) i tehnologija koje pokreću tu društvenu matricu (kroz razgovor o internetu, računalima i mrežnim tehnologijama) nameće se dijalektika pregovaranja sa značenjskim praksama novog-starog digitalnog svijeta. Istovremeno, kroz Prozor razgovaramo i s hrvatskim igračima u toj globalnoj digitalnoj igri, te nastojimo ustvrditi jesu li kod nas pravila nešto drukčija.

 

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Utorak, 24.11.2020 13:00

Emisija 24.11.2020.

"BizHack Startup Caffe"online je događaj na kojem su poduzetnici s Varaždinskog područja, pokušali dati odgovore na neka pitanja koja se tiču tema održivog razvoja i poslovanja.

HRT – HR 3 — Utorak, 17.11.2020 13:00

Inovacijski centar Nikola Tesla

Današnji gost u emisiji je prof. emeritus Nedjeljko Perić, ravnatelj inovacijskog centra "Nikola Tesla". Razgovarat ćemo o gospodarstvu u industrijskom dobu!

HRT – HR 3 — Utorak, 10.11.2020 13:00

Ladies of new business

HRT – HR 3 — Utorak, 03.11.2020 13:00

Korona i digitalno društvo

Najave
Poslušajte

Inovacijski centar Nikola Tesla
Utorak, 17.11.2020 13:00

Ladies of new business
Utorak, 10.11.2020 13:00

Korona i digitalno društvo
Utorak, 03.11.2020 13:00

Tik Tok
Utorak, 27.10.2020 13:00