Prstom po globusu

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Posljednje emisije

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 19.05.2019 13:30

Nepoznata Rusija: Pisma na brezinoj kori

Najveće šumske površine čiste breze nalaze se u Rusiji, pa su postale sinonim ruskog prostranstva, a breza nacionalno drvo i simbol te zemlje. Vraćajući se jednom prilikom iz Europe u svoju Jasnu Poljanu Lav Nikolajevič Tolstoj je, ugledavši breze, uskliknuo: "Jutro plavo - s rosom i brezama - rusko jutro!" Budući da je kora breze tanka i svijetla kao papir, ljudi su je od najranijih dana svoje pismenosti upotrebljavali kao podlogu za pisanje. Tijekom iskapanja 1951. g. u Novgorodu, na sjeveru Rusije, pronađeno je više od tisuću tekstova pisanih na brezovoj kori. Upravo ta pisma svjedoče i o rasprostranjenoj pismenosti bez obzira na stalež. Pisali su svi i djeca i odrasli od 11. do 15.st.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 12.05.2019 13:30

Otočje Brijuni - razasuti dragulji u tirkiznom moru

Brijunsko otočje može se pohvaliti izuzetno bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Od nastanka prvog prapovjesnog naselja do stvaranja mondenog ljetovališta i lječilišta početkom 20. st. proteklo je više od četiri tisućljeća. Svako razdoblje ostavilo je poneki trag, pa i dinosauri. Ostavili su nam 200 otisaka svojih stopala, na četiri lokaliteta Velog Brijuna. No, sve ljepote kojima se mi divimo kao i uvijek polaze od nečije ljubavi i strasti. Tko zna što bi bilo da Paul Kupelweiser 1893. nije kupio malarične Brijune te ih preobrazio ih u ljetovalište i lječilište europske i svjetske aristokracije. Kada je prvi put došao na otok, u luci u koju je bilo moguće uploviti samo za plime nalazilo se svega nekoliko zgrada, hrpe kamenoga krša iz kamenoloma, a od raslinja tek čempres, lovor te nekoliko starih stabala maslina i duda. Uz pomoć labinskog šumara Alojz Čufara, Brijunsko je otočje iz zarasle makije pretvoreno u pravi mali raj na zemlji.

HRT – Radio Sljeme — Nedjelja, 05.05.2019 13:30

Lobor i oko njega

Okolica Lobora je brdovita s mnogim bistrim izvorima, potocima i stazama. Pomalo skriven od pogleda, pomalo kao da je u njemu vrijeme stalo, opušta uz sve ljepote uz priče o Pustom Loboru, Oštrcgrad, Loborgrad. Jedan od prvih vlasnika Lobora u 14. st. bio je plemić Thomas Niger, tzv. Crni Toma Loborski koji je našao je svoje mjesto i u prozi Marije Jurić Zagorke. No, ispod Ivanščice na jednom od brežuljaka smjestilo se svetište Majke Božje Gorske koje pripada župi sv. Ane iz Lobora. Tu Zagorje, poprima novu dimenziju i bitak.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 26.05.2019. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 02.06.2019. 13:30 - 14:00

Poslušajte