Prva crta

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednik Miruna Kastratović

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Srijeda, 12.08.2020 09:30

Građanska inicijativa dvaju očeva

Zbog odluke o ograničavanju boravka roditelja uz dijete u bolnici na 15 minuta dvojica očeva podigla su šator pred ulazom u Kliniku za dječje bolesti. Roberto Mateš je prije Klaićeve zbog nemogućnosti boravka uz sina u bolnici u Pakracu, tri dana živio u šatoru u krugu pakračke bolnice.

HRT – HR 1 — Srijeda, 08.07.2020 09:30

Tužbe logoraša

Korona kriza usporila je i zaustavila pregovore logoraša i vlade oko pomoći koju su tražili za podizanje tužbi protiv Republike Srbije u vidu pravne i financijske potpore. Pregovori se opet aktiviraju, a Vlada potiče logoraše da idu i dalje s tužbama kako bi odštete za logore došle i do suda u Strazburu. No i dalje nije riješeno pitanje tko će ih u tome pratiti i recimo platiti izgubljeni spor u privatnoj tužbi na Beogradskom sudu.

HRT – HR 1 — Srijeda, 17.06.2020 09:30

Premijera filma "Otkrhnuti"

Film o djeci stradaloj u Domovinskome ratu večeras će se premijerno prikazati u Hrvatskom katoličkom sveučilištu u 20 sati. Djeca stradala u Domovinskome ratu dugo su bila samo statistički brojevi, pa nas Film „Otkrhnuti” kroz razgovor s roditeljima pokušava upoznati s njima, prenijeti sliku o djetetu, njegovim navikama, snovima, interesima i talentima.

HRT – HR 1 — Utorak, 10.03.2020 09:30

Pomoć u kući kroz EU projekte udruga

29 udruga iz Domovinskog rata ove godine i 17 prošle potpisalo je ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u europskom projektu Razvoj i širenje izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike ukupne vrijednosti čak 80-tak milijuna kuna. Kao što smo i prošli put rekli većina je upotpunila svoju dosadašnju djelatnost brige za svoje članove, a provedbom projekata stvaraju se i nove vrijednosti, od novih radnih mjesta, do širenja mreže izvaninstitucionalnih usluga, te potiče razvoj mreže skrbi branitelja o braniteljima.

HRT – HR 1 — Utorak, 03.03.2020 09:30

Europski projekt "Zajedno za branitelje"

29 udruga iz Domovinskog rata prije mjesec dana potpisalo je ugovore za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u prodručju Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za branitelje i stradalnike. Uz stručnu pomoć, udruge su institucionalizirale svoju dosadašnju djelatnost u pomoći članovima i njihovim obiteljima i tako postale u zajednici vidljive na sasvim drugačiji način. Među njima je i Zagrebačka udruga branitelja liječenih od PTSP-a s projektom "Zajedno za branitelje".

HRT – HR 1 — Utorak, 25.02.2020 09:30

Identifikacija četvorice branitelja-nova nada za sve koji traže

Oko mjesec dana prošlo je od kad je objavljena vijest da je su u polju kod Marinaca pronađeni posmrtni ostaci četvorice branitelja poginulih u proboju iz Bogdanovaca 10. studenog 1991. i koji su prošli tjedan identificirani u Zavodu za sudsku medicinu. Pronalazak četvorice branitelja za kojima se traga od 1991. godine budi nadu svima koji traže jer su pronađeni na ruti kojom su prošli i drugi branitelji Bogdanovaca i Vukovara kad su krenuli u proboj. U Prvoj crti s nama je Damir Radnić.

Poslušajte