Prva crta

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednik Miruna Kastratović

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Utorak, 22.12.2020 09:30

Film Adam nominiran i nagrađen na svjetskim festivalima

Slavonci ovih dana slave nešto poput božićnog dara-svjetsko priznanje prvog slavonskog ratnog igranog filma - Adam. Adam govori o odnosu društva prema drugačijem pojedincu, stradanju djece i ratnim traumama s kojima treba živjeti, a u Prvoj crti smo ga predstavili krajem listopada. Zašto spominjemo kraj listopada- jer je u međuvremenu, u samo mjesec i pol, taj isti film nominiran ili već i nagrađen s nizom nominacija i nagrada na filmskim festivalima diljem svijeta.

HRT – HR 1 — Utorak, 15.12.2020 09:30

Robert Međurečan- Krimi romani s tematikom iz Domovinskog rata

"Krletka za glinenog goluba" posljednja je knjiga zagrebačkog književnika Roberta Međurečana čije je predstavljanje po Hrvatskoj usporila Korona. Riječ je o krimi romanu kojim opisuje ljude i njihove sudbine nakon rata, junake i antijunake. Kako se odlučio na taj način izražavanja i što će biti u knjizi koju se priprema koja govori o zadnjoj generaciji ljudi koji su otišli iz Hrvatske, poslušajte u emisiji. Urednica: Miruna Kastratović

HRT – HR 1 — Utorak, 08.12.2020 09:30

Emisija 08.12.2020.

25 godina nakon završetka rata, Hrvatska će napokon dobiti zakon koji se isključivo odnosi na civilne žrtve. Nacrt novog zakona prošao je javnu raspravu, a ovoga tjedna trebao bi biti u vladinoj proceduri, te kako je najavljeno, u primjeni od iduće godine. Civilni stradalnici do sada uspjeli dočekati cjelovito i potpuno regulirana prava, niti priznanje svog stradavanja. Što donosi i što to znači za civilne žrtve čut ćemo u današnjoj emisiji.

HRT – HR 1 — Utorak, 01.12.2020 09:30

Hrvatska služba za zaštitu prirode

U Đakovu je prije nekoliko tjedana osnovana Hrvatska služba za zaštitu prirode, nevladina i nestranačka udruga kojoj je cilj otkrivanje svih oblika protuzakonitih djela koje se rade na štetu prirode i njezine bioraznolikosti. Žele organizirati mrežu aktivista i volontera zaštitnika prirode na području cijele Hrvatske koji će sve uočene protuzakonite radnje prijavljivat nadležnim institucijama. U rad udruge žele uključiti što više nezaposlenih branitelja jer, nakon što su ih branili, neke terene poznaju bolje od svog džepa.

Sljedeća emitiranja

Utorak, 09.03.2021. 09:30 - 09:55

Utorak, 16.03.2021. 09:30 - 09:55