Radio drama

Radio drama

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Emisija doslovno „surfa“ po svjetskoj književnosti.

Zato u njoj možemo čuti radijske dramatizacije pripovjedaka i romana ruskih velikana 19og i 20og stoljeća (Turgenjev, Dostojevski, Iljf-Petrov, Čehov, Bulgakov), amblemske drame skandinavske škole (Ibsen, Strindberg), klasike dvadesetog stoljeća (Kafka, Pirandello, Beckett), te hrvatske i europske autore kao što su Antun Šoljan, Zvonimir Bajsić, Irena Vrkljan, Luko Paljetak, Vjekoslav Kaleb, Janusz Glowacky, Andrzej Mularczyk, Stefan Canev itd.

 

 

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Utorak, 19.01.2021 18:30

Ivica Ivanac: Prometej

Ispisan literarno osjetljivo i s potpunim uvidom u prirodu radijskog medija, originalna radio drama „Prometej“ polazište je za obnovu sjećanja na prerano preminulog vrsnog hrvatskog književnika, Ivicu Ivanca, ali i poziv na suvremeno radiofonsko čitanje kojemu se posvetila redateljica osjetljivog, a izazovnog senzibiliteta, Jasna Mesarić. Ivica Ivanac, književnik, dramski pisac, pisac za mlade, šezdesetih godina pisao je mnogo za radio, uostalom kao i cijela generacija hrvatskih književnika kojoj je pripadao (Šoljan, Slamnig, Gotovac, Parun, Vrkljan). Ovo je jedan u nizu originalnih radio dramskih tekstova iz šezdesetih čije smo remak-ove snimili.„Prometej“ je praizvedbu imao 1964-te, no njegova osnovna tema, tema usamljenosti, potrage za izgubljenim vremenom u kojem glavni junak gleda oko sebe pozorno nadajući se da će u mrežu svoje potrebe za komunikacijom uloviti nečiji osmijeh, pogled, trenutak razumijevanja je univerzalna ljudska situacija modernog vremena.

HRT – HR 3 — Utorak, 12.01.2021 18:00

Virginia Wolf: NOVA HALJINA

Virginija Wolf: NOVA HALJINA Kraća pripovijetka velike Virginie Wolf u osnovi je psihogram glavne junakinje, izgubljene u svijetu određenog klasama, formama i materijalnim, svijetu koji je koliko površab toliko bešćutan i okrutan. Kako onda izdržati jednu večer u salonu gospođe Dalloway dok je na tebi skromna, iako nova haljina. S tim se bori glavna junakinja, Mabel. Trivijalan povod odnosi nas u, za Virginiu Wolf tipičnu, introspekciju ženske psihe ali koja pod njezinim genijalnim perom postaje formula tragične podvojenosti koja je i nju proganjala. Prijevod Branke Žodan osvaja virtuozitetom zahvaljujući kojem se može uživati u ovoj „kriški“ velike literature. Redateljica: Stephanie Jamnicky; prevoditeljica i dramatizatorica: Branka Žodan; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko, urednica: Lada Martinac Kralj Glume: Antonija Stanišić, Alma Prica Premijerno emitirano: 17.06.2014.

HRT – HR 3 — Utorak, 05.01.2021 18:30

Emisija 05.01.2021.

Zoran Ferić: Otok na Kupi

HRT – HR 3 — Utorak, 29.12.2020 18:30

Georges Feydeau Hortenzija je rekla fućka mi se

Emisija iz ciklusa Panoptikum Spretna sobarica, naivni muž i bahata supruga čine ovaj neodoljivi vodviljski trokut. Ovdje nema ljubavi i spletke, ali suprug je ipak izazvan na dvoboj i to ni zbog čega drugoga do l izbog ženina mufa i sobaricine mačke.

Najave

Antun Šoljan: Obiteljska večera

Utorak, 26.01.2021. 18:30 - 19:00

Ironijska obiteljska natuknica obilježava odnos dvojice suprotstavljenih protagonista: Antuna, “koji se više ne samo da ne zna boriti, nego ne umije ni pobjeći kako valja”, i Domaćina, koji je svojim ...

Sve najave
Poslušajte