Radio igra

Radio igra

Suvremena domaća i inozemna dramska i radiodramska ostvarenja različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra, s posebnim naglaskom na problemski artikulirana ili dramaturški inovativna djela, što emisiju povremeno otvara i prema propulzivnijim autorima iz ranijih razdoblja 20. stoljeća.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 18.10.2021 18:00

VLADKO MAČEK - ISPOVIJED (3. dio trilogije VLADKO MAČEK - TRI RAZGOVORA)

Redatelj i publicist Zvonimir Berković (1928. – 2009.) u zadnjim je godinama života napisao dramsku trilogiju „Vladko Maček - tri razgovora“ u kojoj, polazeći od povijesnih činjenica i Mačekovih memoara, reinterpretira dramatične događaje s početka i kraja Drugog svjetskog rata. „Ispovijed“, završni dio trilogije, događa se 2. svibnja 1945., a opisuje susret dvojice budućih komunističkih osuđenika, Vladka Mačeka i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 11.10.2021 18:00

SCHERZO KRLEZIANO - RAZGOVOR S MIROSLAVOM KRLEŽOM (2. dio trilogije VLADKO MAČEK - TRI RAZGOVORA)

Poznati hrvatski redatelj i publicist Zvonimir Berković (1928. – 2009.) u zadnjim je godinama života napisao dramsku trilogiju „Vladko Maček - tri razgovora“ u kojoj, polazeći od povijesnih činjenica, reinterpretira dramatične događaje s početka i kraja Drugog svjetskog rata. Drugi dio trilogije suočava Vladka Mačeka i Miroslava Krležu koji u Berkovićevoj fantaziji, uoči njemačkog napada na Jugoslaviju, putuju noćnim vlakom u Beograd, praćeni prikazama mrtvaca iz Krležinih djela.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 04.10.2021 18:00

MISERERE - RAZGOVOR S KNEZOM PAVLOM (1. dio trilogije VLADKO MAČEK - TRI RAZGOVORA)

Poznati hrvatski redatelj i publicist Zvonimir Berković (1928. – 2009.) u zadnjim je godinama života napisao dramsku trilogiju „Vladko Maček - tri razgovora“ u kojoj, polazeći od povijesnih činjenica i Mačekovih memoara, reinterpretira dramatične događaje s početka i kraja Drugog svjetskog rata, u kojima su se predsjednik HSS-a i njegovi sugovornici, suočili s dvojbama o kojima su umnogome ovisile njihove vlastite sudbine, ali i sudbina naroda kojima su pripadali. Prvi dio trilogije događa se 27. ožujka 1941., na dan vojnog udara u Beogradu, kada se Maček u Zagrebu susreće s ključnim članom Namjesništva, knezom Pavlom, koji postupno postaje svjestan neminovnosti svog silaska s političke pozornice te prezira s kojim će ga pri tom ispratiti mnogi sunarodnjaci i njegovi engleski prijatelji.

HRT – HR 3 — Ponedjeljak, 27.09.2021 18:00

Ivan Vidić: KRONIKA SEOSKE LJUBAVI

Milivoj se preselio u seoski ambijent, na rubu grada, vjerujući da će tamo naći spokoj i zadovoljstvo. Isprva ga je doista i našao, baš kao i dodatni prihod, zahvaljujući susjedi Ljubici, vlasnici malog OPG-a, kojoj se pridružio u prodaji kokošjih jaja. No Ljubica je također sama, ili uglavnom sama, pa polako postaje i povodom za Milivojeve sramežljive snove i nemire. „Kronika seoske ljubavi“, nova drama Ivana Vidića, duhovita je i sentimentalnim tonovima prožeta priča u kojoj su čak i unutarnji monolozi postali dijalogom između dvoje posve različitih, no sličnim nespokojima i čežnjama ispunjenih bića.

Najave

Ödön von Horvath: MLADEŽ BEZ BOGA

Ponedjeljak, 25.10.2021. 18:00 - 18:48

Suočen s radikalizacijom društva i tragičnim slučajem s đačkog logorovanja, mladi gimnazijski profesor povijesti i zemljopisa pronalazi u sebi dovoljno hrabrosti da se odupre malograđanskom konformizmu i diktatu vremena. Roman ...

Sve najave