Riznica narodnog blaga

Riznica narodnog blaga

Od rujna 2017. godine programsku shemu Prvoga programa Hrvatskoga radija, umjesto dotadašnjih emisija u ciklusu Riznica narodnog blaga (pokojnog urednika Vasilja Sikorskog) upotpunjuju nove polusatne glazbeno-govorne autorske emisije drugačijega naziva, ali sličnoga sadržaja.

Autor i urednik emisija Lica i naličja narodne glazbe Ivica Ivanković trudi se uljepšati vam svako subotnje jutro i ponuditi vam raznovrsni pregled starije i novije produkcije hrvatske narodne – dakle folklorne, klapske, tamburaške, festivalske i autorske etno-glazbe, pratiti zanimljive glazbene događaje i značajne obljetnice, birati zanimljive teme, a uz sve to nizati glazbene poslastice s prepoznatljivim izvođačima i autorskim potpisom.

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Nedjelja, 12.05.2019 07:30

Emisija 12.05.2019.

Od rujna 2017. godine programsku shemu Prvoga programa Hrvatskoga radija, umjesto dotadašnjih emisija u ciklusu Riznica narodnog blaga (pokojnog urednika Vasilja Sikorskog) upotpunjuju nove polusatne glazbeno-govorne autorske emisije drugačijega naziva, ali sličnoga sadržaja. Autor i urednik emisija Lica i naličja narodne glazbe Ivica Ivanković trudi se uljepšati vam svako subotnje jutro i ponuditi vam raznovrsni pregled starije i novije produkcije hrvatske narodne - dakle folklorne, klapske, tamburaške, festivalske i autorske etno-glazbe, pratiti zanimljive glazbene događaje i značajne obljetnice, birati zanimljive teme, a uz sve to nizati glazbene poslastice s prepoznatljivim izvođačima i autorskim potpisom.

HRT – HR 1 — Nedjelja, 30.06.2013 07:30

Emisija 30.06.2013.

Povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, odnosno, njenog pridruživanja uniji kao 28. članica, u emisiji će biti riječi o glazbi, pobliže - o narodnoj glazbi, o hrvatskoj glazbenoj baštini, koja od davnina svijetli i krasi europsku glazbenu baštinu i koja će, dakako, i u budućnosti, još snažnije i još većoj mjeri krasiti europsku glazbenu kulturu. A u europskoj glazbenoj kulturi i baštini Hrvatska zauzima uzorito mjesto i ima se čime dičiti pred Europom i cijelim svijetom na svim glazbenim poljima i u svim glazbenim žanrovima pa tako - i u narodnoj glazbi i baštini. Jedna od najjačih promidžbi naše glazbene baštine i kulture u Europi i svijetu na polju narodne glazbe i baštine gotovo dva desetljeća, odvija se sudjelovanjem HRT, odnosno, Hrvatskoga radija putem njene Redakcije narodne glazbe i etnoglazbenika iz Hrvatske na, u Europi i svijetu, medijski najvećoj i promidžbeno najjačoj Euroradijskoj glazbenoj priredi EBU Folk Festivalu. Urednik: Vasilj Sirkoski

HRT – HR 1 — Subota, 18.05.2013 07:30

Emisija 18.05.2013.

U današnjoj emisiji predstavljamo jedan od legendarnih ansambala Radio stanice Zagreb iz 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća. Kao i čuveni Ansambl "Dalmacija", i ansambl Grupa Dalmatinaca Petra Tralića ostavio je neizbrisivi trag u razvoju i popularizaciji dalmatinskih narodnih pjesama, ne samo u bivšoj državi Jugoslaviji, već i u inozemstvu. I ovaj ansambl iznjedrio je Radio Zagreb jer su članovi ansambla bili pretežito njegovi namještenici - ugledni članovi zbora, urednici i producenti, skladatelji, obrađivači. Glazbeno je upečatljivo i neizbrisivo obilježio zvuk Radio Zagreba, estradu onoga vremena, ali i nakladničku produkciju. Uz glazbeni opus Grupe Dalmatinaca, očuvan na snimkama, svoja sjećanja na djelovanje ansambla iznosi Ivan Pincetić, dugogodišnji član Grupe Dalmatinaca i Zbora Radio Zagreba.

HRT – HR 1 — Subota, 11.05.2013 07:30

Emisija 11.05.2013.

Glazbeno-dokumentarni serijal posvećen je povijesti narodne glazbe na Hrvatskomu radiju i narodnoj baštini - narodnom blagu. Negdašnji Radio Zagreb imao je bogatu produkcijsku aktivnost na polju narodne glazbe. Imao je čak tri orkestra narodne glazbe: Tamburaški zbor, odnosno, orkestar, Narodnu družinu i Veliki tamburaški orkestar Radio Osijeka te mnogobrojne zborove vokalne ansamble i male instrumentalne sastave. Današnja emisija posvećena je Josipu Stojanoviću, dugogodišnjem glazbenom uredniku, producentu i dirigentu Radio Zagreba; sjajnom obrađivaču narodnih pjesama i plesova; skladatelju i najvećem klasiku hrvatske tamburaške glazbe; prvom dirigentu Tamburaškog zbora negdašnjega Radio Zagreba; osnivaču Narodne družine, drugog orkestra narodne glazbe koji je djelovao pri Radio stanici Zagreb. Svoja sjećanja na Josipa Stojanovića i njegov rad iznose Zlatko Potočnik, urednik i producent, skladatelj, aranžer i glazbenik te Ivan Potočnik, skladatelj, glazbenik, glazbeni pedagog i dugogodišnji član Tamburaškog orkestra HRT-a. Stručni suradnik: Krešimir Filipčić Autor i urednik: Vasilj Sikorski

Sljedeća emitiranja

Subota, 29.02.2020. 07:30 - 08:00

Nedjelja, 01.03.2020. 07:30 - 08:00

Subota, 07.03.2020. 07:30 - 08:00