Šesto čulo

Šesto čulo

“Šesto čulo” je emisija namijenjena osobama s invaliditetom sa svim temama i pitanjima koja ih zanimaju i tiču se njihova života. Služi i senzibilizaciji šire javnosti za pitanja i probleme osoba s invaliditetom.

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Srijeda, 18.03.2020 20:15

Preporuke zbog COVIDA 19

Zbog epidemije Korona virusa pravobraniteljica za osobe s invaliditetom preporučila je udrugama i pružateljima usluga da ograniče odnosno obustave provedbu, s obzirom na to da se radi o ranjivoj populaciji kod koje bi eventualna bolnička karantena podrazumijevala dodatnu prilagodbu uvjeta ili obaveznu prisutnost pratnje. S obzirom na preporuke što je s uslugama osobnog asistenta, pomoćnika u nastavi, fizioterapije i brojnim drugima. Od kriznog stožera očekuje se da planira uvjete za prihvat osoba s invaliditetom. O tome u Šestom čulu. Urednica: Miruna Kastratović

HRT – HR 1 — Srijeda, 11.03.2020 20:15

Prvi put javni poziv za programe prilagodbe kulturnih sadržaja

Ministarstvo kulture prvi je puta raspisalo javni poziv za predlaganje programa koji omogućavaju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Na raspolaganju je 2 milijuna kuna, a krajnji je cilj da jednom svaka osoba s invaliditetom može ući u kino, kazalište, knjižnicu ili nacionalni park i konzumirati ili sudjelovati u sadržaju bez prepreka bilo koje vrste.

HRT – HR 1 — Srijeda, 04.03.2020 20:15

Međunarodni dan rijetkih bolesti

Zadnjeg dana u veljači obilježavamo Međunarodni dan rijetkih bolesti. Između 6 i 7 tisuća je različitih bolesti, sindroma ili stanja, a najveći je problem zadovoljiti različite potrebe.

HRT – HR 1 — Srijeda, 26.02.2020 20:15

Emisija 26.02.2020.

"Sve se može kad se hoće" predavanje je koje će sutra prije podne u prostorijama CEDEPE-a, zagrebačkog društva za cerebralnu paralizu održat motivacijski govornik Mario Bebek. Kako je postao motivacijski govornik, što svojim govorima želi prenijeti i na koji način je invaliditet utjecao na izbor životnog puta poslušajte u emisiji ŠESTO ČULO.

HRT – HR 1 — Srijeda, 19.02.2020 20:15

Ugostiteljsko-edukativni centar na Jarunu

Jarunska cesta b.b. adresa je jedinstvenog Ugostiteljskog-edukativnog centra inkluzije. Ogledni je to primjerak u kojem se može vidjeti kako bi inkluzija mogla izgledati jer u Centru zajedno rade polaznici koji stječu znanja potrebna za tržište rada i poslodavci koji ih odmah imaju priliku upoznati. S njima smo u Šestom čulu.

HRT – HR 1 — Srijeda, 12.02.2020 20:15

Tužba protiv države zbog obalnog linijskog prijevoza

Trideset udruga osoba s invaliditetom poslalo je priopćenje za javnost u kojem upozoravaju da će tužiti državu zbog nepristupačnosti trajekata za osobe s invaliditetom. Dva od 35 trajekata Jadrolinije imaju lift pa osobe s invaliditetom putovanje provode u mračnoj i zagušljivoj garaži, što znači da moraju platiti kartu i za automobil. Što sve traže objašnjavaju u večerašnjoj emisiji. Urednica: Miruna Kastratović