Šesto čulo

Šesto čulo

“Šesto čulo” je emisija namijenjena osobama s invaliditetom sa svim temama i pitanjima koja ih zanimaju i tiču se njihova života. Služi i senzibilizaciji šire javnosti za pitanja i probleme osoba s invaliditetom.

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Četvrtak, 15.10.2020 09:30

Zakon o inkluzivnom dodatku ni u 2021.?

Međunarodni je dan bijelog štapa. Mediji ga vole obilježiti poticajnim pričama o tome što sve slijepe osobe mogu i u čemu su uspješne unatoč oštećenju. Ali ono što bi doista pomoglo njihovoj uspješnosti i jednakosti u društvu je inkluzivni dodatak koji, iako je obećan, ni u idućoj godini nije u planu zakonodavnih aktivnosti. Resorni ministar je rekao kako se nada da će se eventualno naći u planu 2022. A onda već počinju predizborne aktivnost, i tako već 14 godina.

HRT – HR 1 — Četvrtak, 08.10.2020 09:30

Prilagodba literature za slijepe i slabovidne studente

Svake godine sve je više studenata s invaliditetom, dosta se razvio i sustav podrške koji ih izjednačava sa drugim studentima, ali knjige i dalje kasne. Iako su u akademskoj godini 20/21 već počela predavanja, odluka o rezultatima natječaja za prilagodbu literature još nisu objavljeni, a knjige je trebalo već odavno početi pripremati. Među pet-šest subjekata koji prilagođavaju knjige za učenike i studente su udruge Zamisli i Up2Date.

HRT – HR 1 — Četvrtak, 24.09.2020 09:30

Slijepe osobe tehnološki višak u INI

U INI je pripremljen popis djelatnika koji kao višak radne snage moraju otići iz te firme. Na popisu su i dvije članice Udruge slijepih Zagreb, dugogodišnje djelatnice, koje su dosad radile na telefonskoj centrali, ali se ona ukida. Iz Udruge slijepih su pisali na sve moguće adrese s ciljem, ne samo zadržavanja dviju djelatnica, nego i dva radna mjesta za slijepe osobe. Iz INE poručuju da je teška godina i da štede na svakoj kuni, a pravobraniteljica za osobe s invaliditetom tvrtki predlaže konzultaciju sa stručnjacima za profesionalnu rehabilitaciju.

HRT – HR 1 — Četvrtak, 17.09.2020 09:30

Novi objekt Centra Vinko Bek u Kušlanovoj

Centar u Nazorovoj zatvoren je samo privremeno dok se ne obnovi i postane siguran za boravak djece, izvjestilo je ministarstvo socijalne politike prije pet godina kad su tri dana pred početak nastave zatvorili objekt Vinka Beka u Nazorovoj. Prije dvije godine ministrica Murganić najavila je izgradnju nove zgrade u Kušlanovoj koja je trebala biti gotova do ove godine. Trenutno je stanje da je izdana građevinska dozvola, a postupak javne nabave izvođača radova pojeo je gotovo cijelu ovu godinu.

HRT – HR 1 — Četvrtak, 10.09.2020 20:15

Spinalni centar

Prema posljednjim informacijama Spinalni centar uVaraždinskim toplicama trebao bi biti gotov do 2023. godine. kako su izvjestili iz bolnice, do kamena temeljca dijele nas tjedni.

HRT – HR 1 — Ponedjeljak, 17.08.2020 20:15

Radni asistent

Radni asistent u Hrvatskoj još uvijek ne postoji. Imamo osobne asistente, pomoćnike u nastavi, ali radnog još ne, što ne znači da nema potrebe za njima i da se na tome ne radi. Osoba s invaliditetom može biti i super stručnjak u nekom poslu, ali u nekoj mjeri treba joj pomoć, i to je uloga radnog asistenta.