Šesto čulo

Šesto čulo

“Šesto čulo” je emisija namijenjena osobama s invaliditetom sa svim temama i pitanjima koja ih zanimaju i tiču se njihova života. Služi i senzibilizaciji šire javnosti za pitanja i probleme osoba s invaliditetom.

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Četvrtak, 04.03.2021 09:30

Mala kuća u Petrinji

Posjetili smo Malu kuću u Petrinji, jedini objekt Udruge osoba s invaliditetom Sisačko moslavačke županije koji je preživio potrese s kraja prosinca. Mala kuća također trenutno je jedina na tom prostoru koja pruža podršku djeci s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom. Rijetko funkcionalna kuća među ruševinama radi preko 100 terapija tjedno, od 8 do 20 sati za djecu iz Petrinje, Gline, Siska, Novske, Kostajnice, Popovače, Sunje.

HRT – HR 1 — Četvrtak, 24.12.2020 09:30

Roditeljstvo osoba s invaliditetom

Roditeljstvo i obiteljski život u našem je društvu s pojmom invaliditeta još uvijek često nespojivo i začudno. Dvojbe počinju od uvjeta za reproduktivno zdravlje, do needuciranog medicinskog osoblja, posebno su teške osude i kritike okoline i na kraju i strah od toga kako će invaliditet utjecati na kvalitetu obiteljskog života.

HRT – HR 1 — Četvrtak, 17.12.2020 09:30

Sanja Fališevac i kampanja "Prozor u svijet"

Sanja Fališevac gluhoslijepa je kiparica čiji je atelje u samom centru Zagreba uvijek otvoren za zainteresirane posjetitelje. No da bi došli pogledati radove moraju se prvo dogovoriti s njezinom asistenticom Martinom Domanovac, jer sav dojam o svijetu oko sebe sanja prima preko posrednika, odnosno posrednice, koja joj sve prenosi pisanjem po dlanu. Most preko komunikacijske provalije za Sanju Fališevac je posebno računalo uz kojeg može biti puno samostalnija, a kojega država ne omogućava ako nisi student ili učenik. Zbog toga je Sanja pokrenula crowdfunding kampanju pod nazivom "Prozor u svijet".

HRT – HR 1 — Četvrtak, 03.12.2020 09:30

Sjećanje na Mandu Knežević

Dugogodišnja predsjednica Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara iza koje je gotovo 40 godina rada na boljim uvjetima života osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, Mnada Knežević, umrla je nakon teške bolesti. U Šestom čulu govore oni koji su s njome od početka gradili i razvijali pokret osoba s invaliditetom.

HRT – HR 1 — Četvrtak, 26.11.2020 09:30

Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom

Pet konferencija o pet osnovnih tema i dilema u životu osoba s invaliditetom održane su i održavaju se online odnosno putem Zoom platforme. Preostala je još jedna "O obiteljskom životu", vjerojatno i najzanimljivija, 2.12., od 11 do 13 sati.

Poslušajte

Mala kuća u Petrinji
Četvrtak, 04.03.2021 09:30