Šesto čulo

Šesto čulo

“Šesto čulo” je emisija namijenjena osobama s invaliditetom sa svim temama i pitanjima koja ih zanimaju i tiču se njihova života. Služi i senzibilizaciji šire javnosti za pitanja i probleme osoba s invaliditetom.

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Četvrtak, 01.07.2021 09:30

Stambena zgrada za organizirano stanovanje do 2023.

U Zelini je položen kamen temeljac buduće zgrade za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom. Uz prostorije za stanovanje 12 osoba, u objektu će biti uređene i prostorije za radno-okupacijsku terapiju. Gradnja objekta se u iznosu od 14 milijuna kuna financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Gradi se u sklopu projekta „Okruženje za samoostvarenje“, čiji je nositelj udruga Srce, a partneri su joj grad Zelina u Zagrebačka županija.

HRT – HR 1 — Četvrtak, 17.06.2021 09:30

Lijek za cističnu fibrozu spašava život

Povjerenstvo Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i na drugoj sjednici 8. lipnja nije uvrstilo tri lijeka za cističnu fibrozu na listu lijekova, a sad su u iščekivanju iduće sjednice- 6. srpnja. Za to vrijeme oboljeli se bore za dah i boje se budućnosti. Nakon što su poslali javno pismo premijeru i institucijama, jučer su se obratili javnosti press konferencijom pred saborom.

HRT – HR 1 — Četvrtak, 10.06.2021 09:30

MS i gofunding kampanja Danijele Duić

Krajem svibnja kampanjom „Ja sam više od MS-a“ Savez društava multiple skleroze Hrvatske obilježio je Svjetski dan multiple skleroze. Od neizlječive bolesti s tisuću lica u Hrvatskoj boluje gotovo 7000 osoba, a iako je multipla skleroza ponekad nevidljiva, za osobe je i dalje prisutna, pa su poručili "Nemojte suditi, budite više od MS-a!". O problemima u pandemiji korona virusa ali i što multipla donosi u život oboljelih više se može doznati ako pratite MS Tv- potcast na Fejsbuk stranici društva. Tu je članica Danijela Duić objavila i što je multipla donijela u njezin život, između ostalog nepokretnost i izoliranost od vanjskog svijeta.

HRT – HR 1 — Četvrtak, 03.06.2021 09:30

Izvještavanje o osobama s invaliditetom u hrvatskim medijima

Osobe s invaliditetom u hrvatskim se medijima vrlo često prikazuju kao jadne ili kao super heroji. I jedan i drugi način je podjednako neispravan. Kako bi unaprijedili vještine sadašnjih i budućih novinara u jednakijem prikazivanju osoba s invaliditetom, na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti provedene su, unutar predmeta Mediji i različitosti, radionice za studente novinarstva. Dio su projekta JednakOSt u medijima, o kojem razgovaramo u emisiji.

HRT – HR 1 — Četvrtak, 20.05.2021 09:30

16. Praolimpijske igre u Tokiju

U današnjem Šestom čulu pripremamo se za 16. paraolimpijske igre u Tokiju, za koje Hrvatska zasad ima sigurnih 12 kandidata koji će se natjecati u 5 sportova. O tome razgovaramo sa paraolimpijcem Velimirom Šandorom i predsjednikom Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratkom Kovačićem.

HRT – HR 1 — Četvrtak, 20.05.2021 09:30

Slaven Škrobot- Svjetski putnik u kolicima

Pustolov i strastveni zaljubljenik u glazbu i putovanja, Slavena Škrobota, pravu je pravu želju za istraživanjem i putovanjima otkrio tek nakon ozljede kralježnice. Škrobot ove godine planira proći cijelu hrvatsku obalu 1000 kilometara od najsjevernije do najjužnije točke, u 45 dana na biciklu koji je posebno prilagođen samo za ruke. Osim promocije takvog stila života, promocije hrvatske obale i poticaja i za druge osobe s invaliditetom da se odluče putovati i upoznati svijeta, cilj mu je u pratećoj humanitarnoj akciji prikupiti novac za nekoliko takvih bicikala za osobe s invaliditetom.