Tumači glazbe

Tumači glazbe

Emisija posvećena uglednim interpretima-glazbenicima, ali i nakladnicima, muzikolozima uz novija diskografska izdanja. Uz tekst autora koji donosi biografske podatke, ali i ulomke iz objavljenih intervjua s glazbenicima .

Ponajprije se predstavljaju inozemni glazbenici koji su u središtu interesa glazbene javnosti (inozemnih časopisa i glazbenih revija), ali se objavljuju posebne emisije in memoriam.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Srijeda, 12.12.2018 19:00

Emisija 12.12.2018.

Rodom iz Toulousea a školovan u Parizu i Londonu pijanist Bertrand Chamayou danas je "novi vladar francuskog klavira" kako netko reče za tog umjetnika. Posve nedavno objavljena je kompaktna ploča s umjetnikovim interpretacijama Drugog i Petog klavirskog koncerta Camillea Saint-Saens ali i izbor skladateljevih skladbi za solo klavir. O koncertima te manjim skladbama i njihovom mjestu u Saint-Saensovom opusu govorit će Chamayou u kraćem razgovoru prenijetom sa stranica "Presto Classical". Oba koncerta te skladba "Durske i molske terce" bit će emitirani tijekom emisije. Pijanista u koncertima prate Nacionalni orkestar Francuske te dirigent Emmanuel Krivine.

HRT – HR 3 — Utorak, 11.12.2018 15:00

Emisija 11.12.2018.

U drugoj emisiji posvećenoj Jeanu-Claudeu Malgoireu prenosimo njegov intervju iz godine 2005. O svom putu, o prijelomnoj godini 1966. te postupnom usvajanju povijesnog instrumentarija ali i o interpretaciji stare glazbeo pćenito govorit će Malgoire uz primjere s njegovih zadnjih diskografskih ostvarenja: rijetke snimke instrumentalnih skladbi Mozarta te ulomaka iz "Misse solemnis" Sigismunda Neukomma, skladatelja kojeg je Malgoire vratio u koncertne dvorane naših dana.

HRT – HR 3 — Srijeda, 05.12.2018 19:00

Emisija 05.12.2018.

U drugoj emisiji posvećenoj Jeanu-Claudeu Malgoireu prenosimo njegov intervju iz godine 2005. O svom putu, o prijelomnoj godini 1966. te postupnom usvajanju povijesnog instrumentarija ali i o interpretaciji stare glazbeo općenito govorit će Malgoire uz primjere s njegovih zadnjih diskografskih ostvarenja: rijetke snimke instrumentalnih skladbi Mozarta te ulomaka iz "Misse solemnis" Sigismunda Neukomma, skladatelja kojeg je Malgoire vratio u koncertne dvorane naših dana.

HRT – HR 3 — Utorak, 04.12.2018 15:00

Emisija 04.12.2018.

Oboist, dirigent i pedagog Jean-Claude Malgoire preminuo je u noći 14. travnja u sedamdeset osmoj godini. "Jedan od naših očeva" - rekli su misleći na njegov ogroman doprinos pokretu povijesno obaviještenih izvedaba. U prvoj emisiji upoznat ćemo se s njegovom dvostrukom a istovremenom karijerom: onom orkestralnog glazbenika i djelovanjem u ansamblima s povijesnim glazbalima koje je utemeljio (Florilegium musicum de Paris i La Grande Ecurie etl a Chambre du Roy). Negdje tijekom sedamdesetih posvećuje se svom ansamblu i snimanju baroknih opera za CBS. Godine 1981. Malgoire postaje umjetnički ravnatelj Opernog atelijera u Turcoingu i na tom mjestu ostaje do smrti. Glazbene ilustracije ovog nastavka preuzete su iz Haendelove opere serie "Rinaldo" te komične opere "Falstaff" Antonija Salierija.

Najave

Tumači glazbe

Utorak, 18.12.2018. 15:00 - 16:00

Rodom iz Toulousea a školovan u Parizu i Londonu pijanist Bertrand Chamayou danas je "novi vladar francuskog klavira" kako netko reče za tog umjetnika. Posve nedavno objavljena je kompaktna ploča ...

Sve najave