Viza

Viza

U Vizi četvrtkom govorimo o najnovijim svjetskim krizama i događajima, o globalnim izazovima i trendovima. Sve to poslušajte u dinamičnim, uvijek aktualnim novinarskim reportažama i u razgovorima s najboljim domaćim i stranim vanjskopolitičkim stručnjacima, analitičarima i diplomatima.

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Četvrtak, 01.07.2021 08:05

VIZA 01.07.2021.

U Vizi govorimo o ekstremnim prirodnim katastrofama koje haraju svijetom i borbi protiv klimatskih promjena, o slovenskom predsjedanju vijećem Europske unije koje se događa u trenutku kada je slovenski premijer na meti kritika zbog odnosa prema medijima, ali i zbog potpore mađarskom kolegi Viktoru Orbanu. Mađarska pak ponovno prkosi Briselu, ovaj put zakonom koji zabranjuje prikazivanje homoseksualnih i transrodnih sadržaja mlađima od 18 godina.Sjedinjenim je državama na 22 i pol godine zatvora osuđen policajac koji je ubio Georga Floyda, postignut je dogovor o infratsrukturnom planu koji bi trebao preobraziti američko gospodarstvo. U Vizi analiziramo i moguće posljedice povlačenja američkih snaga iz Afganistana.

HRT – HR 1 — Četvrtak, 24.06.2021 08:05

VIZA 24 06 2021

U Vizi poslušajte analize nekoliko najvažnijih vanjskopolitičkih događaja protekloga tjedna- izdvojili smo predsjendičke izbore u Iranu, na kojima je pobjedu odnio ultrakonzervativni sudac Ebrahim Raisi- analiziramo kakve će to posljedice imati na odnose sa Sjedinijenim državama, te na oživljavanje nuklearnog sporazuma. Španjolska je vlada pomilovala svih devetero katalonskih separatista, koji su više od 3 godine proveli u španjolskom zatvoru- no pitanje je hoće li taj potez dobre volje zadovoljiti pristaše katalonske neovisnosti i pokrenuti politički dijalog kako bi se smanjile napetosti između Madrida i Barcelone. Jučer je bila i peta obljetnica britanskog referenduma o izlasku iz Europske unije- u Vizi poslušajte razgovor s britanskim veleposlanikom Andrewom Dalglieshom kojemu ovih dana završava mandat u Hrvatskoj.

HRT – HR 1 — Četvrtak, 17.06.2021 08:05

Emisija 17.06.2021.

U emisiji "Viza" poslušajte: Najistaknutiji politički i medijski događaj proteklog tjedna je prva diplomatska turneja u Europi američkog predsjednika Joea Bidena od njegova dolaska na dužnost u Bijelu kuću. Prošloga vikenda Biden je prvo bio s liderima najrazvijenijih svjetskih država skupine G7 na sastanku na vrhu u Velikoj Britaniji o ključnim globalnim izazovima. U Bruxellesu su zatim s Bidenom održani sastanci na vrhu NATO saveza, te sastanak na vrhu Europske unije i SAD-a sa sličnim naglascima i temama. Obilježeni su pohvalama povratka Amerike obnovi i jačanju prekoatlantske suradnje s europskim saveznicima, u borbi protiv pandemije i klimatskih promjena, ali i u zajedničkom suprotstavljanju izazovima globalnih suparnika Rusije i Kine. Politička kulminacija tjedna bio je jučerašnji prvi sastanak i razgovor u Ženevi američkog predsjednika Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina u doba najzahlađenijih odnosa i razilaženja u gotovo svim međusobnim i svjetskim pitanjima, te očekivano nije donio velike pomake i približavanja. Urednik i voditelj: Dražen Korda

HRT – HR 1 — Četvrtak, 10.06.2021 08:05

VIZA 10 06 21