Arhitekt kao organizator

Arhitekt kao organizator

Prvi osnivački kongres CIAM-a, La Sarraz, 1928.

Ovom emisijom počinjemo ciklus Arhitekt kao organizator koji je osmislila autorica Vesna Vuković. Ciklus počinjemo izborom programatskih tekstova i manifesta arhitekata i arhitektonskih grupacija, s posebnim naglaskom na međuraću, dobu u kojem je društveni angažman arhitekata u novoj ‘borbi za gradove’ i, od nje neodvojivoj, borbi za bolje društvo te njihova formacija kao ideologa 'društvenoga' na vrhuncu.

Zadnja ekonomska kriza iz 2008. godine snažno je pogodila arhitektonsku profesiju. Iza upečatljivih slika krize – poput prizora šatorskih 'naselja' beskućnika diljem SAD-a ili prizora nikad prodanih i naseljenih čitavih 'naselja duhova' u Španjolskoj – krije se slika suvremenog arhitekta kao predstavnika jedne od najpogođenijih profesionalnih grupa danas. Dok cijena rada pada, mlađi arhitekti sve teže nalaze stalne i plaćene poslove, prisiljeni su na potplaćeni i prekarni rad u velikim biroima bez perspektive. Može se reći da su interesi kapitala, nakon stoljeća u kojemu je arhitektura imala povlašteno mjesto u izgradnji i organizaciji boljega društva, konačno nadjačali interese profesije i interese društva kao cjeline. Proletarizaciju struke podupiru i promjene u akademskom polju: studenti su već na sveučilištima gurnuti u proizvodni sistem koji drže akademske institucije, privatne korporacije i slobodne pozicije freelancera. Nekad progresivna ideja Bauhausa, posebno njegovog drugog direktora Hannesa Meyera, o stapanju obrazovanja s društvenom proizvodnom stvarnošću izvan akademije danas je jedan od stubova i organizacijski princip neoliberalnih reformi visokoškolskog obrazovanja.

Na ovako skiciranoj pozadini pokušat ćemo razmotriti pitanje arhitekta kao organizatora, balansirajući na dvoznačnosti te sintagme. U prvom redu bavit ćemo se arhitektonskim udruživanjem i arhitektonskim udruženjima, stasalima u drugoj polovici 19. stoljeća kao čuvarima profesionalnih standarda, strukovnih interesa, ali i čuvarima javnog interesa pred onim investitorskima, krećući od jednostavnog pitanja: Ima li danas mjesta za angažman u arhitekturi i kako bi on trebao izgledati? Posljednja događanja u lokalnom Udruženju hrvatskih arhitekata, možemo tretirati kao simptom, i to u godini u kojoj obilježavamo 140 godina njegovog postojanja. Postavit ćemo pitanja proizvodnih odnosa u arhitekturi, no nećemo prešućivati ni pitanje arhitekture u proizvodnim odnosima. Na kraju krajeva, kako ćemo i pokazati, to je pitanje upravo presudno.

Stoga ciklus započinjemo izborom programatskih tekstova i manifesta arhitekata i arhitektonskih grupacija, s posebnim naglaskom na međuraću, dobu u kojem je društveni angažman arhitekata u novoj ‘borbi za gradove’ i, od nje neodvojivoj, borbi za bolje društvo te njihova formacija kao ideologa 'društvenoga' na vrhuncu.

Slušat ćemo tri programska teksta: Prvi je manifest Radničkog savjeta za umjetnost i Program za arhitekturu Bruna Tauta iz 1918. godine. Drugi je Deklaracija CIAM-a, Međunarodnog kongresa moderne arhitekture, iz 1928. godine, dok je treći primjer suvremeni – manifest londonske mreže Arhitektonski radnici. (Vesna Vuković)

Arhitekt kao organizator

O emisiji Stvarnost prostora

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednik: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Pročitaj više

Stvarnost prostora
Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Društvo, umjetnost

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednik: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Najave
Razgovor s Ruijem Gomesom Coelhom 2. dio

Razgovor s Ruijem Gomesom Coelhom 2. dio

Srijeda, 23.01.2019. 16:03 - 16:35

Nastavljamo s ciklusom autorice Vesne Vuković, u kojemu se bavimo baštinom u suvremenom društvenom kontekstu. U ovoj emisiji možete poslušati drugi dio razgovora s portugalskim arheologom Ruijem Gomesom Coelhom.

RAZGOVOR SA SANJOM HORVATINČIĆ
Srijeda, 30.01.2019. 16:03 - 16:34

Sve najave
Poslušajte