CroAsan: Otkrića - Oslik Torinskog platna u Vodnjanu

CroAsan: Otkrića - Oslik Torinskog platna u Vodnjanu CroAsan: Otkrića - Oslik Torinskog platna u Vodnjanu
Foto: HRZ - Vodnjansko platno, oslik Torinskog platna 1:1 Foto: HRZ - Vodnjansko platno, oslik Torinskog platna 1:1
Foto: HRZ -Venecijanske cipelice iz sarkofaga sv. Kandide Foto: HRZ -Venecijanske cipelice iz sarkofaga sv. Kandide

Župna crkva sv. Blaža u Vodnjanu posjeduje bogatu sakralnu zbirku arheoloških i liturgijskih predmeta datiranih u vremenskom razdoblju od 14. do 19. st. Tijekom hitne intervencije u sarkofagu sv. Kandide pronađeni su vrijedni odjevni predmeti iz 17. st. Na lenti je otkriven oslikani obris Kristova tijela, ispod kojega je natpis AVG TAVR EX ARCHETYPO, što upućuje na to da je oslik izrađen po uzoru na znamenito Torinsko platno, nazvano kao Vodnjansko platno (450 × 143 cm). Krhkog je stanja i veoma oštećeno, a na nekim mjestima tkanina potpuno nedostaje. O tom vrijednom otkriću govore iz Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Odjela za tekstil, papir i kožu - Marija Zupčić, Gordana Car i Marta Budicin, te župnik župe sv. Blaža iz Vodnjana, mons. Marijan Jelenić.

U župnoj crkvi sv. Blaža u Vodnjanu u proteklih 30 godina provedena je kanonska rekognicija, inventarizacija i znanstvena obrada oko tristo relikvija svetaca i četiri sveta tijela. Sudjelovale su brojne institucije - Hrvatski restauratorski zavod, Klinički zavod za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split, Sveučilište u Splitu, Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ MUP-a u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i drugi. 

Župna crkva sv. Blaža u Vodnjanu posjeduje bogatu sakralnu zbirku arheoloških i liturgijskih predmeta datiranih u vremenskom razdoblju od 14. do 19. st. Zbirka posjeduje preko 250 relikvijara djelomično smještenih na dva kata uz sjevernu stranu crkve i dijelom u samoj crkvi iza glavnog oltara. Većinom potječu iz kolekcije slikara Gaetana Grezlera koji se zajedno s kolekcijom doselio u Vodnjan 1818. godine. Tijekom hitne intervencije u sarkofagu sv. Kandide godine 2017. pronađeni su vrijedni odjevni predmeti datirani u 17. stoljeće. Radi se o muškom kratkom kaputiću i hlačama, paru kožnih cipela, jednoj kožnoj rukavici i papinskoj zastavi (lenti). Na unutrašnjoj strani ovratnika kaputića rukom je ispisano ime Pape Inocenta XII. Tijekom istraživanja na lenti je otkriven oslikani obris Kristova tijela, ispod kojega je natpis AVG TAVR EX ARCHETYPO, što upućuje na to da je oslik izrađen po uzoru na znamenito Torinsko platno, nazvano kao Vodnjansko platno (450 × 143 cm). Krhkog je stanja i veoma oštećeno, a na nekim mjestima tkanina potpuno nedostaje. Nakon izvedenih istraživačkih i konzervatorsko-restauratorskih radova, platno će u dogovoru s vlasnikom biti primjereno pohranjeno i izloženo u prostoru Sakralne zbirke župne crkve sv. Blaža u Vodnjanu.

 

 

O emisiji CroAsan

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.

Pročitaj više

CroAsan
CroAsan

HRT – Radio Sljeme — Mozaik

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.