Da se mene pita: (Ne)Ravnopravnost

Da se mene pita: (Ne)Ravnopravnost

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova predala je Hrvatskom saboru Izvješće o radu za prošlu godinu u kojem je među ostalim upozorava na trendove vezane uz diskriminaciju na osnovu spola, bračnog i obiteljskog statusa, majčinstva, spolne orijentacije i rodnog identiteta u područjima rada i zapošljavanja, obitelji, obrazovanja, političke participacije i medija.Izdvojili smo iz tog izvješća neka od njenih zapažanja, a od vas želimo čuti što od toga smatrate najvećim problemom i kako ga riješiti.

Broj istospolnih brakova u Hrvatskoj se prošle godine smanjio u odnosu naprethodnu godinu, te je prošle godine sklopljeno 66 životnih partnerstva.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić navodi da lani nije bilo prepreka u provedbi zakona, ali upozorava na nedovoljnu učinkovitost zaštite fizičkog integriteta osoba istospolne orijentacije i suzbijanja kaznenih dijela motiviranih mržnjom prema toj skupini. Lani su pokrenuta četiri nova postupka vezana za kazneno djelo zločina iz mržnje motivirana predrasudom na temelju spolne orijentacije, dva su završena osuđujućom presudom, a dva još traju. MUP je evidentirao 35 kaznenih djela motiviranih mržnjom, a tri su bila motivirana mržnjom prema osobama istospolne orijentacije. Sustav zaštite slobode javnog okupljanja i izražavanja spolnih i rodnih manjina funkcionirao je dobro, a sve Parade ponosa prošle su bez vidljivih izraza netrpeljivosti, stoji u izvješću pravobraniteljice.

Pravobranitelica je upozorila na jako nisku stopu zaposlenosti žena u zreloj dobi. Trećina radno sposobnih žena starijih od 54 godine ne radi, što dovodi do rizika od siromaštva i njihove socijalne isključenosti. Hrvatsko tržište rada i dalje je spolno segregirano, žene čine tek 15 posto uprava trgovačkih društava i 20 posto nadzornih odbora. Istodobno, glavnina kućanskih i obiteljskih obveza i dalje je na ženama.

Najveći broj muškaraca na kućanske poslove tjedno troši onoliko vremena koliko ga najveći broj žena troši svakodnevno, pokazalo je istraživanje što ga je pravobraniteljica provela na uzorku od 600 žena u dobi od 18 do 65 godina.

Analiza  je pokazala i neočekivani pad broja očeva koji su koristili rodiljni dopust i roditeljski dopust, a pravobraniteljica kaže da bi pravi izazov bio uvođenje očevog dopusta.

Ocijenila je da da će mjera novčane pomoći za roditelje odgajatelje, kakva se prakticira u Zagrebu, imati negativan učinak. Tom mjerom, od rujna prošle godine, jednom od roditelja, najčešće majci, koja brine za najmanje troje djece, omogućuje da mjesečno dobije novčani iznos u visini prosječne mjesečne plaće. Dodatni je problem što mjera novčane pomoći za roditelje odgojitelje nije implementirana u ukupnost ekonomskih, socijalnih i rodnih politika, navela je  pravobraniteljica.

Što od nabrojenog smatrate najvećim problemom u Hrvatskoj, ako govorimo o ravnopravnosti odnosno neravnopravnosti?  

 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 29.10.2020. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 05.11.2020. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Ima li dno dna dno
Četvrtak, 08.10.2020 13:15

Da se mene pita: Ulični svirači
Četvrtak, 01.10.2020 13:15

Da se mene pita: Mito, korupcija i "sređivanje"
Četvrtak, 24.09.2020 13:15

Da se mene pita: Dajbabikunu
Četvrtak, 17.09.2020 13:15