Da se mene pita: Televizija

Da se mene pita: Televizija

Photo by JESHOOTS.com from Pexels

Jeste li znali da je netočna tvrdnja kako gledanje televizije zaglupljuje, a cijeli niz znanstvenih istraživanja utvrdilo je brojne koristi? Ako niste među 3 posto građana Hrvatske koji nikada ne gledaju televiziju, zanima nas što najčešće gledate, koje su vam omiljene serije? Koje televizijske sadržaje preferirate? Koje televizijske programe? Gdje su najbolje serije, gdje filmovi, a gdje vijesti ili dokumentarni program? Koja vam je najbolja zabavna emisija? U koje doba dana vam je najdraže gledati televiziju? Jeste li od onih kojima televizija služi za uspavljivanje? O tome danas razgovaramo na 210 777.

Prema rezultatima istraživanja provedenog na tri tisuće ispitanika, po narudžbi jednog britanskog tv kanala, svaka deseta osoba više voli televizor nego svog partnera, odnosno partnericu. Svaki deseti ispitanik odnosno ispitanica, odgovorili su, da bi se radije razveli ili prekinuli vezu nego li se odrekli gledanja televizije, kao i to da svoje omiljene televizijske emisije vole više nego partnera ili partnericu!

Većina ispitanika je izjavila da im je televizor uključen čak i kad ne gledaju nikakav program, samo da bi imali osjećaj da su u društvu, mnogi ga drže uključenog na nekom glazbenom kanalu, ali ne gledaju, već televizor zapravo služi kao radio na kojem nitko ne govori!

Više od 10 posto ljudi je izjavilo da se osjeća sigurnije s uključenim televizorom, bez obzira na to jesu li kod kuće ili nisu jer vjeruju da zvuk s televizora obeshrabruje potencijalne provalnike. Polovica ispitanika, koja zbog televizora odnosno televizijskih emisija ne bi ostavilo partnera ili partnericu, kaže da ipak ne može zamisliti život bez gledanja televizije.

Ako ste ljubitelji televizije, evo nekoliko znanstvenih spoznaja za koje možda niste čuli. Istraživači berlinskog Max Planck instituta su, među ostalim, došli do rezultata da i inteligentni ljudi gledaju ne baš pametne emisije. Oxsfordski znanstvenici su utvrdili da se gledanjem drama učimo biti strpljivi, a profesori stranih jezika kažu da treba poticati gledanje nesinkroniziranih titlovanih sadržaja na stranim jezicima jer tako učimo jezike.

Psiholozi se slažu da vam televizor neće zamijeniti društvo, ali da će značajno smanjiti osjećaj usamljenosti, naročito ako se vezujete uz likove omiljenih serija. Horor filmovi nas mogu osloboditi vlasitih strahova ili napetosti, dok reprizni sadržaji jačaju osjećaj sigurnosti i oslobađaju od stresa. Djeca uz televizor uče govoriti, ali bi to trbali činiti samo uz prisustvo starijih osoba. Reality programi nas mogu usrećiti jer nam daju priliku da se, bez osjećaja krivice, uspoređujemo s drugima, te da možemo biti zadovoljni kad vidimo čega sve ima kod drugih ljudi.

Netflixov istraživački tim je utvrdio da se uz neku tv seriju povezujemo nakon treće epizode, a znanstvenici sa sveučilišta u Aberedeenu su utvrdili da parovi koji zajednički gledaju tv serije i filmove – jačaju svoje veze. Gledanjem serija stvaraju se mogućnost da diskutiramo o tuđim vezama, a da pri tom nikoga ne ogovaramo, da neizravno povezujemo tuđe postupke ili probleme s onima u vlastitoj vezi, pa zajednički raspravljamo o mogućim raspletima situacija te da zajedno iščekujemo kako će se nešto razviti do kraja. Time zapravo potičete bliskost i jačate svoj partnerski odnos.

Trebaju li nam sve to reći znanstvenici? Očito trebaju, da ne ispadne kako gledanje televizije zaglupljuje.

Jedno istraživanje na domaćem terenu, provedeno prije malo manje od dvije godine, pokazalo je da građani Hrvatske još uvijek nedovoljno koriste sve mogućnosti što im pružaju operateri i  kabelska televizija, dakle snimalicu ili gledanje s odgodom, da nisu spremni izdvojiti više novca za veću količinu sadržaja i dodatne usluge za koje treba nešto malo tehničkog znanja. 

Gotovo 60 posto građana Hrvatske televizor pali kad ima vremena i tek onda traže na programu ono što bi ih moglo zanimati, dok 31 posto ciljano uključuje televizor kako bi pogledalo željeni sadržaj. Četvrtina kućanstava ima više od jednog televizora, a ono što mi zvuči nevjerojatno je da tek malo više od jedan posto tv publike koristi snimalicu.

A to je  baš puno veselja za 10 ili 20 kuna mjesečno. Sve gledaš samo kad tebi paše i nije ti važno što je odličan film bio na programu u tri ujutro jer ga možeš gledati kad hoćeš. Tek je tri posto ipitanika reklo da uopće ne gleda televiziju, a bez obzira na sve moguće sprave koje imamo, tv sadržaji se u 80 posto slučajeva gledaju na televizoru.

Ako niste među ovih tri posto koji nikada, odnosno uopće ne gledaju televiziju javite nam se i recite, što najčešće gledate, koje su vam omiljene serije? Koje televizijske sadržaje preferirate? U koje doba dana vam je najdraže gledati televiziju? Jeste li od onih kojima televizija služi za uspavljivanje?

Gledate li programe uz odgodu ili pomoću snimalice, tako da sve što želite gledate točno u vrijeme koje vama najviše odgovara ili da premotate neželjene sadržaje. Koje televizijske programe najčešće pratite? Gdje su najbolje serije, gdje filmovi, a gdje vijesti ili dokumentarni program. O tome danas razgovaramo na 210 777.

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita! Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije... I zato vas pitamo!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 22.08.2019. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 29.08.2019. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Golotinja
Četvrtak, 27.06.2019 13:15

Da se mene pita: Vaš kandidat
Četvrtak, 20.06.2019 13:15

Crna statistika u prometu
Četvrtak, 13.06.2019 13:15

Europski izbori
Četvrtak, 30.05.2019 13:15