Dokazni realizam, 1. dio

Dokazni realizam, 1. dio

U berlinskoj galeriji NOME krajem 2017. i početkom 2018. održana je izložba pod nazivom "Evidentiary Ralism". Kustos i umjetnik Paolo Cirio tom je prilikom okupio umjetnike koji se u svojim radovima koriste istraživačkim, dokumentarnim ili čak, kako kaže, forenzičkim metodama, od dobro poznatih imena kao što su Hans Hacke, Jenny Holzer, Harun Farocki do umjetnika Josha Bridlea koji radi s dronovima.

Tom je prilikom objavljen opsežan katalog s esejem u kojem Paolo Cirio obrazlaže posebnu vrstu suvremene realističke umjetnosti - dokazni realizam. Pojam koji uspostavlja i koji prepoznaje kao jednu od dominantnih tendencija suvremene umjetnosti proizlazi, prema njegovu mišljenju, iz složenosti društvenog konteksta sa svim njegovim problemima, od društvene nejednakosti do ekoloških katastrofa. Isto tako, okidač za umjetnost dokaznog realizma u naše vrijeme, koje naziva ”postčinjenično” doba, bezgranične su manipulativne mogućnosti činjenicama u suvremenim medijima. Umjetnost dokaznog realizma nastoji izazvati emocionalnu reakciju prezentiranjem činjenica, fotografijom, filmom, crtežom, slikom… Esej Dokazni realizam Paola Cirioa možete čuti u ovoj emisiji u prijevodu Josipa Viskovića.

U kontekstu hrvatske suvremene umjetnosti ono što Paolo Cirio naziva "dokaznim realizmom" ima dugu tradiciju. U drugom dijelu emisije likovna kritičarka Irena Bekić donosi neke od primjera naše umjetnosti koja se zasniva na istraživanju društvenih činjenica i pojava.

O emisiji Triptih

Kritički osvrti na recentna zbivanja u sferi suvremenih vizualnih umjetničkih praksi, te povjesnoumjetničkih pojava i pojedinih autorskih opusa .

Pročitaj više

Triptih
Triptih

HRT – HR 3 — Umjetnost

Kritički osvrti na recentna zbivanja u sferi suvremenih vizualnih umjetničkih praksi, te povjesnoumjetničkih pojava i pojedinih autorskih opusa .

Najave
EPK Rijeka 2020 - Fiume Fantastika, Watergate, Empeduja Art Kamp

EPK Rijeka 2020 - Fiume Fantastika, Watergate, Empeduja Art Kamp

Utorak, 06.10.2020. 16:03 - 16:34

Programi Europske prijestolnice kulture - Rijeka 2020, uslijed poznatih okolnosti pandemije i posljedično smanjenja budžeta, znatno su reducirani. No ipak, u posljednje vrijeme znatno se aktivirao izložbeni program EPK-a. Za ...

Organ vida, Deni Horvatić, Ana Opalić
Utorak, 13.10.2020. 16:03 - 16:30

Touch Me Festival, Ne prepisivati, nego crtati!, Kunst is Zeitlos: Europa Endlos
Utorak, 20.10.2020. 16:03 - 16:34

Sve najave