Douglas Murphy: Kraj Utopije

Douglas Murphy: Kraj Utopije

Ovom emisijom počinjemo novi ciklus autora Frane Petra Zovka. Ciklus otvaramo esejom "Kraj utopije" britanskog arhitekta i pisca Douglasa Murphyja, objavljenim 2016. godine u lipanjskom izdanju londonskog arhitektonskog časopisa The Architectural Review.

Ovom emisijom počinjemo novi ciklus autora Frane Petra Zovka. Razdoblje iza nas obilježeno je globalnim događajima koji su ogolili i zaoštrili nagomilane krize suvremenog svijeta – od pandemije, koja je trenutno i sveobuhvatno promijenila režime svakodnevice, preko klimatske krize, čije posljedice postaju opipljive sve većem broju ljudi, do novih valova migracija. Iako su spomenute pojave nedvojbeno potaknule preispitivanje desetljećima nedodirljivih institucija i paradigmi – poput neoliberalne doktrine na globalnoj razini ili vladajućih struktura u domaćem političkom prostoru – razdoblje previranja još je vidljivijim učinilo opći nedostatak imaginacije boljeg svijeta i nemogućnost nominalno progresivnih društvenih snaga da artikuliraju odvažnu, uvjerljivu, provedivu i održivu alternativu. Kriza radikalnog promišljanja budućnosti kao optimističnog scenarija snažno je prisutna u arhitekturi, disciplini čiji je osnovni proizvod – arhitektonski projekt – upravo vizija budućnosti.

U ovom se ciklusu stoga bavimo utopijskim težnjama u arhitekturi, a prikaze odabranih futurističkih projekata i njihovu historijsku kontekstualizaciju pružamo kroz tekstove niza autora – povjesničara, teoretičara i kritičara arhitekture – koji analizu arhitektonskog utopizma koriste kao alat refleksije o suvremenoj prostornoj stvarnosti.

Ciklus otvaramo esejom Kraj utopije britanskog arhitekta i pisca Douglasa Murphyja, objavljenim 2016. godine u lipanjskom izdanju londonskog arhitektonskog časopisa The Architectural Review.

Douglas Murphy studirao je arhitekturu na Umjetničkoj školi u Glasgowu, a diplomski studij završio je na londonskom sveučilištu Royal College of Art 2008. godine. Tekstovi su mu objavljivani, između ostalog, u časopisima Icon Magazine, Uncube, Volume, Tribune i New Statesman te listu The Guardian, a na emisijama o arhitekturi redovit surađuje s radijskim odsjekom medijske kuće BBC. Predavao je, između ostaloga, na Visokoj tehničkoj školi, ETH, u Zurichu i londonskom arhitektonskom fakultetu Architectural Association.

Murphyjevu prvu knjigu, Arhitektura neuspjeha, objavila je izdavačka kuća Zero Books 2012. godine, a riječ je o studiji o zlosretnim građevinama od čelika i stakla 19. stoljeća i njihovu trajnom utjecaju na suvremenu arhitektonsku kulturu. Godine 2016. izdavačka kuća Verso otisnula je Murphjevu knjigu Posljednje budućnosti: Priroda, tehnologija i kraj arhitekture, koja govori o utopijskim arhitektonskim vizijama 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća te o poukama tog razdoblja za prevladavanje današnjih prostornih kriza. Kao svestranog autora koji se ne bavi samo poviješću arhitekture, nego i kritikom suvremenih fenomena, potvrdila ga je knjiga Nincompoopolis: Foliji Borisa Johnsona, žestoka kritika arhitektonskog nasljeđa bivšeg londonskog gradonačelnika, a današnjeg britanskog premijera, objavljena 2017. Posljednja publikacija na kojoj Murphy surađuje, kao jedan od dvojice autora tekstova, monografija je o stvaralaštvu katalonskog arhitekta Ricarda Bofilla, postmodernističke zvijezde za čije djelo interes javnosti posljednjih godina ponovo raste.

Esej Kraj utopije kratka je refleksija o urušavanju arhitektonske utopijske misli u posljednjim desetljećima 20. stoljeća i nemogućnosti njezina oživljavanja danas. Autor arhitekturu smješta u širi društveni, kulturni i ekonomski kontekst, a unatoč povremenom previđanju materijalističke strane problema i dvojbenoj usmjerenosti kritike na ambicije društvenih elita, tekst završava pozivom na obnovu radikalnog promišljanja bolje budućnosti koje se u suvremenom kontekstu potvrđuje kao neizostavna dimenzija relevantnog arhitektonskog stvaralaštva, ali i šire političke borbe.

Douglas Murphy: Kraj Utopije

O emisiji Stvarnost prostora

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Pročitaj više

Stvarnost prostora
Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Društvo, umjetnost

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Najave
Anatole Kopp: Grad i Revolucija – Sovjetska arhitektura i planiranje grada 1917. – 1935., 2. dio

Anatole Kopp: Grad i Revolucija – Sovjetska arhitektura i planiranje grada 1917. – 1935., 2. dio

Srijeda, 08.12.2021. 16:03 - 16:32

Ovom emisijom nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka, a i dalje se bavimo avangardnom arhitekturom Sovjetskog Saveza. Pozornost ne posvećujemo samo izvornim djelima, nego i povjesničarima, teoretičarkama i kritičarima arhitekture ...

Ross Wolfe: O Claudeu Schnaidtu; Claude Schnaidt: Hannes Meyer, Marksist i modernist (1889. – 1954.)
Srijeda, 15.12.2021. 16:03 - 16:35

Claude Schnaidt: Hannes Meyer, Marksist i modernist (1889. – 1954.), 2. dio
Srijeda, 22.12.2021. 16:03 - 16:33

Sve najave