Haris Sahačić: Gravitacija zvuka, Misli transmitera

Haris Sahačić: Gravitacija zvuka, Misli transmitera

Haris Sahačić

Audio umjetnik Haris Sahačić, čija smo dva rada izabrali za ovu emisiju Slika od zvuka, rođen je u Sarajevu 1977. godine. 2011. diplomirao je dizajn medija - eksperimentalni radio, interface dizajn, europsku medijsku kulturu - na Fakultetu za umjetnost i dizajn na Sveučilištu Bauhaus u Weimeru. Kao autor mnogobrojnih radio performansa, featurea, radio drama, radijskih umjetničkih koncepcija, zvučnih eseja, dobio je stipendiju Sveučilišta Bauhaus u Weimaru i Fundacije Hans Böckler. Član je radio inicijative Bauhaus.fm i Udruge za kulturu i umjetnost Crvena.

Haris Sahačić: o audio radu "Gravitacija zvuka"

Međusobno sinkroniziranje metronoma, kada ih postavimo jedan kraj drugog, opće je poznata zanimljivost. Na istim principima vjerojatno je zasnovan i efekt sinhroniziranja mehaničkih satova ili barem sinhroniziranja njihovih otkucaja u vremenu. Postoji čak i fenomen sinhroniziranja menstruacija kod dobrih prijateljica ali to u ovom slučaju nije tema.

Međutim, što se događa kad umjesto mehanizama za mjerenje vremena – koji su ugođeni na „vječno“ ponavljanje ili terminologijom umjetnosti zvuka rečeno, na „vječni“ loop – jedan kraj drugoga postavimo mehanizme koji su kvarni? Hoće li se međusobno početi popravljati? Koji je pokvareniji? Moglo bi se postaviti i metaforičko pitanje koje može imati socijalnu konotaciju: mogu li „dva kvarna“ izići na „zelenu granu“? Što je sklad? Kakva je uloga nas i naše percepcije u tome što smatramo skladnim?

Deset snimaka otkucaja pokvarenih mehaničkih satova postavljenih u zvučnoj instalaciji „Gravitacija zvuka“ umjetnički istražuju je li sklad i harmonija ritma zapravo individualna stvar?

“Slušajući kvarne satove i nesklad njihovog rada, na trenutke sam primijetio ritmičke forme i uzorke koje se samo na trenutke sklope a onda ponovno nestanu. Nakon što sam slušao isti snimak drugi ili treći put, na istim mjestima ti kratki susreti ritmičkih formi kao da su nestali.”

„Gravitacija zvuka“ je instalacija za koju je potrebna jedna umjetnički stvorena akustična situacija u prostoru. U zvučnom polju sluha, sinteza svih deset signala, daleko ljepše oslikava ritmičke uzorke  – za koje evo ni sam ne znam jesu li rezultat moje mašte, akustičnog ili mehaničkog fenomena – nego kad se instalacija sluša kao miksana audio datoteka.

Vjerojatno je kod svakog zapravo drugačije, i ponovno, sociološki gledano, valjda treba slušati da bi se i u mehaničkom kaosu mogli doživjeti trenuci čiste harmoničnosti.

 

Haris Sahačić: o audio radu "Misli transmitera"

Tri priče ispričane jednim glasom. Kratkim rečenicama – pri kojim je u režiji svaki rez estetski naznačen zvukom “uzemljenja” – otvara se put u tri toka misli. Svaka misao je dekonstrukcijom odvojena od svojega konteksta i predstavlja ekskurs unutar jednog diskursa. Slušatelji i slušateljice na poslijetku hvatajući fragmente tokova misli stječu dojam o cjelini sadržaja svih priča, međutim teško da mogu odrediti o čemu je pojedinačno točno riječ. Čuti sve i znati sve a zapravo ne znati ništa.

O emisiji Slika od zvuka

Izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka: sound art ili zvukovna umjetnost.

Pročitaj više

Slika od zvuka
Slika od zvuka

HRT – HR 3 — Umjetnost

Izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka: sound art ili zvukovna umjetnost.

Sljedeća emitiranja

Subota, 22.06.2019. 23:30 - 00:00

Subota, 29.06.2019. 23:30 - 00:00