H.H. Ewers: PROGNANA VILA

H.H. Ewers: PROGNANA VILA

RADIO IGRA ZA DJECU HANS HEINZ EWERS: "PROGNANA VILA" Dramatizacija: Katarina Pejović Režija: Petar Vujačić Druga priča iz Ewersove "Prodane bake" spušta nas na zemaljsko tlo, ali u kombinaciju vilinskog i "običnog svijeta". Mala Vila ne poštujući pravila ponašanja biva kažnjena progonstvom u svijet ljudi. Tamo će se, smatra njezina majka, naučiti lijepom ponašanju, ali i dobrohotnosti. U tom neobičnom izletu događa se zgodno prijateljstvo s djevojčicom Jelicom koja pritisnuta svim mogućim školskim i ostalim obavezama druženje s malom vilom doživi kao prekrasan dar. Na kraju će baš ta Jelica dati maloj vili svjedodžbu iz vladanja i dobrote. Ewers je svoju šašavu zaigranost, ali i simpatičnu mekotu upisao i u ovu priču "Prodane bake", te nam dao priliku za igru u žanru dječje fantastike. Redatelj i ove priče je Petar Vujačić. UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ Spot broj: PN-0468

U tom neobičnom izletu događa se zgodno prijateljstvo s djevojčicom Jelicom koja pritisnuta svim mogućim školskim i ostalim obavezama druženje s malom vilom doživi kao prekrasan dar. Na kraju će baš ta Jelica dati maloj vili svjedodžbu iz vladanja i dobrote. Ewers je svoju šašavu zaigranost, ali i simpatičnu mekotu upisao i u ovu priču "Prodane bake", te nam dao priliku za igru u žanru dječje fantastike.Redatelj i ove priče je Petar Vujačić.

 

Redatelj: Petar Vujačić; dramatizacija: Katarina Pejović; glazbeni dramaturg : Adriana Kramarić; tonmajstor : Zoran Sajko

Glume: Marta Babić, Branko Meničanin, NAtaša Dangubić, Doris ŠArić Kukuljica, Ozren Grabarić, Ivo Rogulja, Martina Klarić, Marija Kohn, Vesna Kovačić, Sunčana Zelenika, Henrik Šimunković

Premijera: 13.6.2004.

           

tr. 36:25

 

 

 

Radioigra za djecu i mlade tijekom desetljeća prati recentnu produkciju domaće i svjetske književnosti za djecu. Na svome repertoaru ima  djela Charlesa Dickensa, Hansa Christiana Andersena, Charlesa Pearraulta, Victora Hugoa, braće Grimm, Jonathana Swifta, ali i Ivane Brlić Mažuranić, Augusta Šenoe, Grigora Viteza, Dinka Šimunovića, Vladimira Nazora, Mate Lovraka i drugih.

Glavnina repartoara temelji se na djelima suvremenih književnika za djecu poput Ane Đokić Pongrašić, Sanje Lovrenčić, Sanje Pilić, Mladena Kopjara, Hrvoja Kovačevića, Zorana Pongrašića, Melite Rundek...

Brojene radioigre nastale su kao dramatizacija svjetski poznatih romana kao što su "Gulliverova putovanja" J. Swifta, "Tri mušketira" A. Dumasa ili "Otok s blagom" R.L. Stevensona i "Heidi" J. Spyri.

S jednakom pažnjom pristupamo i dramtizacijama domaćih klasika poput romana  "Čudnovate zgode Šegrta Hlapića" I. B. Mažuranić, "Bijeli jelen" V. Nazora , "Bijeli klaun" D. Miloša, "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić i sl.

Dramski izraz i radiofonska forma stvaraju specifičan  umjetnički izričaj, a emisija Radioigra za djecu i mlade nikada ne preslikava književnost na radio. Namjera autora jest da svaka emsija bude originalan, poticajan  i izrazito umjetnički proizvod koji radio pokazuje u novom svjetlu. Izvrsnost glume, bogatstvo zvuka, glazbena atraktivnost te jezična profiliranost odlike su svake emisije koja time zadvoljava visoke standarde javnog radija.

Emisija godinama sudjeluje na  svjetskim radiofonskim festivalima.

Na međunarodnom Festivalu radiodrame za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi ranijih godina nagrađene su emisije:

"Kako sam bježala" Vedrane Vrhovnik   i  "Tri mušketira" A. Dumasa

Na istom festivalu slovački ogranak IBBY-a nagradio je i emisiju "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić za najbolju adaptaciju književnog predloška radiju.

POSEBAN PROJEKT - RADIOAKTIVNE SLUŠAONICE

Kontakt: 

djecja.drama.hr@hrt.hr

Radioigra za djecu i mlade  HRA-a  organizira javna slušanja radiodramskih emisija.  

Radioaktivna slušaonica osmišljena je kao aktivno javno slušanje uz razgovor, video i audio materijale sa snimanja radiodramske emisije te improvizaciju i snimanje jedne  radiodramske scene na licu mjesta.  Voditelji radionice su  urednica emisije i tonmajstor.  

Osim u Zagrebu i okolici ove se slušaonice redovito organiziraju diljem Hrvatske a često smo sudionici Festivalua Mali Marulić u Splitu, Monte Libriću u Puli,  Festivala bajki u Ogulinu te  Sajma knjiga u Puli, na kojem je Dramski program HRA 2011. godine bio i poseban partner.

 

H.H. Ewers: PROGNANA VILA

O emisiji Radioigra za djecu i mlade

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Pročitaj više

Radioigra za djecu i mlade
Radioigra za djecu i mlade

HRT – HR 1 — Djeca i mladi, književnost, dramski program

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Najave

Victor Hugo: GAVROCHE

Nedjelja, 19.09.2021. 16:05 - 16:45

Radijska igra Gavroche, snimljena prema motivima Hugoovog romana Jadnici. Dramatizacija ulomka o sudbini dječaka s ulice kojeg teške životne okolnosti od djeteta pretvaraju u odraslu osobu. U vremenu revolucionarnih previranja, ...

Kristina Hell: NEOBIČAN KUĆNI LJUBIMAC
Nedjelja, 26.09.2021. 16:05 - 16:45

DJEČAK IVEK I PAS CVILEK
Nedjelja, 03.10.2021. 16:05 - 16:31

Sve najave
Poslušajte

. Ivana Brlić Mažuranić: ŠEGRT HLAPIĆ 2. dio
Nedjelja, 05.09.2021 16:05

MOJ TATA INDIJANAC
Ponedjeljak, 30.08.2021 16:05

Ivana Brlić Mažuranić: ŠEGRT HLAPIĆ 1. dio
Nedjelja, 29.08.2021 16:05

VODENCVJETOV LET
Subota, 28.08.2021 16:05