Izlog sadašnjice

Izlog sadašnjice

Izlog sadašnjice u dva nastavka predstavlja prošlogodišnje izdanje prestižnog MATA festivala iz New Yorka. U večerašnjoj emisiji slušat ćete snimke druge i treće večeri festivala. Druga večer prošlogodišnjeg MATA festivala bila je u znaku primicanja korijenima. Neotesani zvuci skladbe em-bruto big bang je večeri: multimedijalni krajolik brazilskoga skladatelja Andree Damiaoa Bendeire koji ispire percepciju glazbe i glazbeno iskustvo; nemiri nadolaze u skladbi Natashe Diels i njezinom istraživanju gramatike - A is for Alphabet; sublimirana alkemija Kanarskih otoka u skladbi El Puerperio urođenika otoka Rubensa Askenara Garcie Henandeza na drukčiji način uokviruje mogućnosti klavira; dok novo djelo Alexa Weisnera obnavlja naše povjerenje u rezonancu i hramoniju. Zaokruživanje festivalske večeri povjerena je praizvedbi narudžbe djela skladateljice Carolyn Chen, za ansambl i video. Treća večer MATA festivala okupila je dvoje moćnika njujorške scene nove glazbe: nevjerojatni ansambl Talea i virtuozno avanturistički vokalni ansambl Ekmels. Britanski skladatelj Martin Iddon donosi nam zvukove Hamadryads za vokalni anasambl i ugođene čaše – progoneće lamentacije nimfi s drveća inspirirane grčkom mitologojim i Josquinom; a talijanska skladateljica Clara Iannotta istražuje svoj mikrokozmički svijet u komadu za čelo – Clangs. Tu je i austrijsko-češki skladatelj Šimon Voseček sa skladbom Mice za video i ansambl, nadahnutom češkom stop-motion animacijom i istražuje ludilo na drukčiji način, iz perspektive - glodavca; novo djelo Edwarda Hamela, za glas i ansambl naručio je MATA festival zajedno s nizozemskim Gaudeamus festivalom i Venecijanskim bijenalom.

Music At The Anthology   -  skraćeno  i poznatije pod imenom MATA - neprofitna je organizacija koja naručuje, predstavlja i podupire glazbu široke lepeze mladih skladatelja iz cijeloga svijeta. Umjetničke voditelje MATE motivira želja za stvaranjem zajedništva među skladateljima u ranim fazama njihovih karijera, osobito onih čija djela se ne uklapaju u postojeće okvire institucija. Omogućujući skladateljima razvoj pomoću osiguravanja profesionalnih izvedbi i vrijednih poznanstava na sveučilištima, MATA je katalizator za njihov ulazak u američki glazbeni život. 

 

Program festivala izrađuju selektiraju etablirani skladatelji i performeri zajedno s umjetničkim voditeljima festivala. Za većinu izabranih, izvedba na MATA festivalu  prvi je vjesnik uspjeha i često predstavlja jednu od njihovih prvih velikih narudžbi i prvo značajnije izlaganje njujorškoj publici. Podsjetimo samo, na ovogodišnjem izdanju MATA festivalu predstavila se i naši mladi skladatelji Mirela Ivičević i Davor Branimir Vincze . 

O emisiji Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 20 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Pročitaj više

Izlog sadašnjice
Izlog sadašnjice

HRT – HR 3 — Glazba, kultura

Ciklus koji više od 20 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Najave

Izlog sadašnjice: Hrvatske skladbe na 30.MBZ-u (1)

Srijeda, 22.05.2019. 20:00 - 22:00

Izlog sadašnjice u dvije emisije donosi dio hrvatskih skladbi s proteklog 30. Muzičkog biennala Zagreb. U prvoj emisiji donosimo skladbe za kvintet limenih puhača koje su napisali Ivan Končić, Davor ...

Sve najave
Poslušajte
Srijeda, 15.05.2019 20:00

Srijeda, 15.05.2019 20:00

Srijeda, 01.05.2019 20:00

Srijeda, 01.05.2019 20:00

Srijeda, 24.04.2019 20:00

Srijeda, 24.04.2019 20:00