Jakša Zlodre: „Gerda, Kay i ostali“

Jakša Zlodre: „Gerda, Kay i ostali“

(Prema priči «SNJEŽNA KRALJICA» Hansa Christiana Andersena) Autor od Andersena preuzima zaplet «Snježne kraljice» (to jest dio priče koji se odnosi na zlo zrcalo, otmicu dječaka Kaya, i djevojčicu Gerdu koja krene na put da bi pronašla dječaka), ali nadopisuje cijeli svijet zla kojeg direktno, fabulativno vezuje uz lice Snježne kraljice.

 

Također uvodi galeriju lica koja su nadahnuta poetikom šašavog humora i cijelu igru pretvaraju u fantazmagoriju s poantom pobjede ljubavi i nesebičnog davanja nad zlom.

Igru je režirala Stephanie Jamnicky s podjelom u kojoj uz poznate glumce zagrebačkog glumišta igraju (i to u glavnim ulogama) troje djece – glumaca.

 

Režija: Stephanie Jamnicy: tonmajstori: Anka Savić i Dubravko Robić,glazbeni dramaturg: Maja Žarković, glume: Biserka Ipša, Ana Marija Bokor, Dražen Bratulić, Doris ŠArić Kukuljica, Franjo Dijak, Natalija Đorđević, Margita Pauzin, Lana Trampuž, Ksenija Ugrina, Veno Parašilovac.

 

 

Premijerno emitirano: 26.12.2004.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radioigra za djecu i mlade tijekom desetljeća prati recentnu produkciju domaće i svjetske književnosti za djecu. Na svome repertoaru ima  djela Charlesa Dickensa, Hansa Christiana Andersena, Charlesa Pearraulta, Victora Hugoa, braće Grimm, Jonathana Swifta, ali i Ivane Brlić Mažuranić, Augusta Šenoe, Grigora Viteza, Dinka Šimunovića, Vladimira Nazora, Mate Lovraka i drugih.

Glavnina repartoara temelji se na djelima suvremenih književnika za djecu poput Ane Đokić Pongrašić, Sanje Lovrenčić, Sanje Pilić, Mladena Kopjara, Hrvoja Kovačevića, Zorana Pongrašića, Melite Rundek...

Brojene radioigre nastale su kao dramatizacija svjetski poznatih romana kao što su "Gulliverova putovanja" J. Swifta, "Tri mušketira" A. Dumasa ili "Otok s blagom" R.L. Stevensona i "Heidi" J. Spyri.

S jednakom pažnjom pristupamo i dramtizacijama domaćih klasika poput romana  "Čudnovate zgode Šegrta Hlapića" I. B. Mažuranić, "Bijeli jelen" V. Nazora , "Bijeli kalun" D. Miloša, "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić i sl.

Dramski izraz i radiofonska forma stvaraju specifičan  umjetnički izričaj, a emisija Radioigra za djecu i mlade nikada ne preslikava književnost na radio. Namjera autora jest da svaka emsija bude originalan, poticajan  i izrazito umjetnički proizvod koji radio pokazuje u novom svjetlu. Izvrsnost glume, bogatstvo zvuka, glazbena atraktivnost te jezična profiliranost odlike su svake emisije koja time zadvoljava visoke standarde javnog radija.

Emisija godinama sudjeluje na  svjetskim radiofonskim festivalima.

Na međunarodnom Festivalu radiodrame za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi ranijih godina nagrađene su emisije:

"Kako sam bježala" Vedrane Vrhovnik   i  "Tri mšketira" A. Dumasa

Na istom festivalu slovački ogranak IBBY-a nagradio je i emisiju "Imaš fejs?" J. Tihi-Stepanić za najbolju adaptaciju književnog predloška radiju.

POSEBAN PROJEKT - SLUŠAONICE

Radioigra za djecu i mlade i Dramski program HRA-a često organiziraju javna slušanja  emisija, prije svega onih posvećenih najmlađoj publici. Slušaonica Radioigre za djecu i mlade koncipirana je kao aktivno javno slušanje, uz razgovore urednice emisije i njezinih autora (režisera, ton majstora, pisaca) s publikom točno profiliranog uzrasta. Osim fotografija studija i razgovora o tehnici snimanja radijske emsije, s učenicima na slušaonici, koja je izrazito radioničkoga tipa, stvaramo jednu radijsku scenu, snimamo je i onda analiziramo njezine dijelove.

Osim u Zagrebu i okolici ove se slušaonice redovito organiziraju i na festivalu Mali Marulić u Splitu, Monte Libriću u Puli,  Festivalu bajki u Ogulinu te na Sajmu knjiga u Puli, na kojem je Dramski program HRA 2011. godine bio i poseban partner.

 

O emisiji Radioigra za djecu i mlade

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Pročitaj više

Radioigra za djecu i mlade
Radioigra za djecu i mlade

HRT – HR 1 — Djeca i mladi, književnost, dramski program

Emisija namijenjena djeci u dobi od pet do petnaest godina koja radiofonijskim sredstvima u izvedbi profesionalnih glumaca predstavlja djela suvremenih hrvatskih književnika za djecu i mlade, dramatizacije poznatih klasika dječje književnosti te važne lektirne naslove.

Najave

Hana Veček: KRALJICA SOL PREMIJERA

Nedjelja, 29.11.2020. 16:05 - 16:45

Bajka o ocu i tri kćeri , o ljubavi, razumijevanju, opraštanju ... Kada ostarjeli kralj odluči izabrati nasljednicu svojega prijestolja između triju kćeri postavi im nimalo lako pitanje: koja ga ...

Ludwig Bauer Tri medvjeda i gitara
Nedjelja, 06.12.2020. 16:05 - 16:40

NENA LONČAR: SVE O EVI
Nedjelja, 13.12.2020. 16:05 - 16:40

Sve najave