Keller Easterling: Jedan, u paru, jedan na jedan, mnoštvo

Keller Easterling: Jedan, u paru, jedan na jedan, mnoštvo

Naslovna stranica priručnika za regrutiranje ISIL-ovih boraca

Ovom emisijom Stvarnost prostora završavamo ciklus autorice Ane Dane Beroš s izborom tekstova iz recentne periodike na području istraživanja arhitekture i urbanizma. U ovoj emisiji slušat ćemo prijevod eseja "Jedan, u paru, jedan na jedan, mnoštvo" američke arhitektice i spisateljice Keller Easterling, s kojom je autorica ciklusa već razgovarala za Treći program Hrvatskoga radija 2014. godine o "prostornim proizvodima", te globalno "ponovljivim formulama" infrastrukturnoga prostora.

U suvremeno doba rastuće tehnologizacije, atomizirane militarizacije te «proširenja ratovanja» i izvan ideoloških te nacionalno obojanih napetosti, Keller Easterling postavlja pitanje kako li je moguće da je globalni infrastrukturni prostor uspio savršeno usmjeriti kretanje milijardi proizvoda, dobara i usluga, dok čovječanstvo još nije u stanju premjestiti nekoliko milijuna ljudi izvan poprišta ratnih strahota poput Sirije?

Easterlingova zatim pita «Je li moguće zamisliti preokret nepravedna statusa izbjeglice kao odbačene žrtve?» Naime, migranti - koji 'trže' svoju inteligenciju i spremnost da se uključe u globalnu mrežu razmjena - stekli su poseban status u svijetu. "Možda su baš migranti budući novi svjetski vođe, diplomati i stratezi. Možda je iskustvo bivanja izbjeglicom posebna kvaliteta onih koji poznaju više jezika i kultura, kao i tehnika smanjenja napetosti i nasilnih situacija. Migranti nisu oni koji nikamo ne pripadaju, nego oni koji pripadaju svugdje – koji se koriste pristupom 'jedan-na-jedan' kako bi se udaljili od pojedinca i odnosa «jedan nasuprot drugome», te približili mnoštvu."

Keller Easterling je arhitektica, spisateljica i profesorica na Sveučilištu Yale. U svojemu istraživačkom radu proučava infrastrukuru gradova kao organizacijske formate koji ne čine samo kontekst u kojem se stvara arhitektura, nego oni čine samu arhitekuru. Takvim promišljanjem koje premošćuje jaz između arhitekture i infrastrukture, Keller Easterling promatra arhitekturu kao dio ekologije raznolikih međuodnosa. Njezina knjiga Moć izvan države: globalna infrastruktura i politička umjetnost(Extrastatecraft: Global Infrastructure and Political Arts), istražuje globalnu infrastrukturu ne kao gradsku substrukturu, nego kao “ponovljive prostorne formule” koje grade urbane matrice diljem svijeta. Prema Keller Easterling neke se od najradikalnijih globalnih promjena ne događaju u području zakona i diplomacije, nego u prostornoj manifestaciji infrastrukture.

U emisiji možete čuti dijelove eseja "Jedan, u paru, jedan na jedan, mnoštvo"("The One, the Binary, the One-to-One, and the Many") Keller Easterling koji je izvorno objavljen u katalogu "U potrazi za pripadanjem" – "After Belonging"  Trijenala arhitekture u Oslu 2016., a koji je publicirala švicarska izdavačka kuća Lars Müller Publishers.

O emisiji Stvarnost prostora

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Pročitaj više

Stvarnost prostora
Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Društvo, umjetnost

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Najave

Šireći modusi prakse 15.09.2021

Srijeda, 15.09.2021. 16:03 - 16:31

Položaji situacije i druge vrste smještenosti 22.09.2021,
Srijeda, 22.09.2021. 16:03 - 16:28

Jia Yi Gu - Oblici skrbi
Srijeda, 29.09.2021. 16:03 - 16:30

Sve najave
Poslušajte