Lovro Artuković, Gildo Bavčević, Egle Oddo

Lovro Artuković, Gildo Bavčević, Egle Oddo

Lovro Artuković, detalj slike s izložbe "Usporavanje", Moderna galerija, Zagreb

Lovro Artuković, Gildo Bavčević i Egle Oddo umjetnici su o čijim novim izložbama i performansima govorimo u ovom Triptihu. Likovni kritičari su Ivana Mance, Boris Greiner i Maja Flajsig.

Objašnjenje zašto je izložbu svojih recentnih slikarskih ciklusa, nastalih tijekom 2018., 2019. i 2020. godine u zagrebačkoj Modernoj galeriji, nazvao „Usporavanje“ ponudio je sam Lovro Artuković i posjetitelji ga mogu pročitati odmah na početku izložbenog postava. Nezadovoljan, naime, brzinom izvedbe koju zahtjeva njegov način slikanja koji „uzima sate i sate“, često pomišlja kako bi trebao ubrzati svoj slikarski postupak i raditi, kako kaže, „primjerenije dobu u kojem se sve odvija sumanutom brzinom i u kojemu – avaj – ionako nitko neće imati ni strpljenja ni koncentracije upustiti se u promatranje moje slike sa staromodnim, sporim užitkom“. Budući da efikasniji način slikanja, naravno, ne bi donio zadovoljavajući rezultat, na kraju, prema vlastitom priznanju, ipak ponizno prihvaća „da je taj spori i tegobni način“ upravo njegov način te recentne slike odlučuje predstaviti pod naslovom "Usporavanje". Kakve se slike pod tim naslovom kriju i u kojem smislu one predstavljaju ideju usporavanja, poslušajte u osvrtu Ivane Mance koji možete čuti u ovom Triptihu.

Izložba Gilda Bavčevića u zagrebačkoj Galeriji Prozori ima format videoinstalacije, sastoji se od dvadesetak ekrana raznih dimenzija i vrsta, od starih televizora i starih računalnih zaslona, plazmi i modernih računalnih zaslona, do prijenosnih računala i tableta. Postavljena je, dakako, unutar prostora Knjižnice Silvija Strahimira Kranjčevića, ali okrenuta tako da se samo izvana može vidjeti sadržaj. O izložbi ”Može više! Mora više!” poslušajte osvrt Borisa Greinera.

Biljkama, točnije njihovim sjemenom, poslužila se umjetnica Egle Oddo kako bi upozorila na negativne pojave našega društva i kapitalističkog ekonomskog sustava. Izložbu i performans Egle Oddo organizirala je Galerija Miroslav Kraljević, a osvrt je za Triptih pripremila Maja Flajsig.

O emisiji Triptih

Kritički osvrti na recentna zbivanja u sferi suvremenih vizualnih umjetničkih praksi, te povjesnoumjetničkih pojava i pojedinih autorskih opusa .

Pročitaj više

Triptih
Triptih

HRT – HR 3 — Umjetnost

Kritički osvrti na recentna zbivanja u sferi suvremenih vizualnih umjetničkih praksi, te povjesnoumjetničkih pojava i pojedinih autorskih opusa .