Nikolina Komljenović i Bruno Pocheron: Ograđivanje granica

Nikolina Komljenović i Bruno Pocheron: Ograđivanje granica

Nikolina Komljenović i Branko Starc

Suradnički projekt koji su pokrenuli pod radnim nazivom Ograđivanje granica Nikolina Komljenović i Bruno Pocheron zamislili su kao otvoren istraživački proces. Na temelju opsežnog dvogodišnjeg terenskog istraživanja i mnoštva dokumentarnih audio vizualnih bilježaka nastalih u suradnji s švedskom radijskom autoricom i glazbenicom Johannom Olausson te fotografom i dizajnerom Tomislavom Turkovićem, zamisao je da se, već prema pojedinim medijskim kanalima i prezentacijama, između ostaloga u planiranoj kazališnoj i plesnoj izvedbi te putujućoj internetskoj radijskoj stanici, na temelju toga dokumentarnog materijala oblikuju različiti multumedijski događaji i izvedbe. Konkretnije, riječ je o terenskom istraživanju i snimanju provedenom na graničnim linijama širom ovog dijela Europe - od Grčke do Mađarske - koje su posljednjih godina, uslijed migrantske krize, dodatno osigurane i ograđene nizovima metalnih žilet žica.

Potaknuti akutnom i konkretnom društvenom situacijom i potrebom da upozore na probleme s kojima se susreću ljudi, ali i ostala živa bića, što žive pokraj tih čeličnim oštricama utvrđenih granica, i kojima je svakodnevni život znatno određen opasnim fizičkim barijerama, autori u daljenjem radu s prikupljenim dokumentarnim materijalom pokušavaju temu žice na granicama država proširiti na općenitija pitanja: na pitanje održivosti fizičkih granica, na mogućnosti njihovih prekoračenja, na nesrazmjer proklamirane otvorenosti naših društava i slobode kretanja u odnosu prema stvarnoj zatvorenosti i ograničavanju unutar određenog područja… Pitanja se šire i na odnos tijela - jednog pojedinačnog tijela - prema prepreci na koju ono nailazi u svojem kretanju kroz prostor, a što znači na njegovu percepciju u prostoru i u odnosu prema drugim fizičkim pojavama u okolišu.

Usmjerenost na kretanje u prostoru ili na fizičko tijelo uvjetovano i prilagodljivo njegovom okolišu, nije iznenađujuće ako znamo da je jedna od autorica u projektu Ograđivanje granica - Nikolina Komljenović – koja se izražava uglavnom kao plesačica, akrobatkinja i koreografkinja, no osim u području izvedbenih umjetnosti djeluje i u vizualnim umjetnostima, te se bavi pedagoškim radom. Ograde, zidovi i granice pojave su koje ona osjeća kao negaciju izražajnog prostora u kojem djeluje, kao zaustavljanje komunikativnog kanala u kojem se ostvaruje.

Drugi autor,  Bruno Pocheron studirao je vizualne umjetnosti u Francuskoj, a trenutačno živi u Berlinu. Djeluje ponajviše kao oblikovatelj svjetla, ali i kao tehnički direktor, dizajner scene i oblikovatelj zvuka. Među inicijatorima je suradničke platforme Good Work, koja je usmjerena na prezentaciju i percepciju tijela na sceni i u društvu. Koordinira kolektivnim radioničkim prostorom Wiesenburghalle u berlinškom Weddingu te Gangplankom, otvorenom mrežom umjetnika i dizajnera usmjerenih na intermedijsku komunikaciju.

Rad koji su ovi autori pripremili za Sliku od zvuka, u suradnji s našim tonskim majstorima Brankom Starcom i Srđanom Nogićem, audio je izdanak njihovog šireg projekta Ograđivanje granica.

 

O emisiji Slika od zvuka

Izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka: sound art ili zvukovna umjetnost.

Pročitaj više

Slika od zvuka
Slika od zvuka

HRT – HR 3 — Umjetnost

Izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka: sound art ili zvukovna umjetnost.

Sljedeća emitiranja

Subota, 07.08.2021. 23:30 - 00:00

Poslušajte