Oda-birano: Jacques Loussier - Nešto drugačija boja

Oda-birano: Jacques Loussier - Nešto drugačija boja Oda-birano: Jacques Loussier - Nešto drugačija boja

Oda-birano na Prvom donosi novu premijeru "Jacques Loussier - Nešto drugačija boja", dokumentarno-glazbenu priču koju je uz ekskluzivne razgovore iz arhive Francuskog radija osmislila Karolina Rugle. Jacques Loussier (1934-2019), pijanist klasičnog obrazovanja, poznat po jazz improvizacijama na glazbu Johanna Sebastiana Bacha, bio je glazbenik plodne imaginacije, snažnog umjetničkog instinkta i moćne pijanističke tehnike. Što je rekao o glazbi koju je učio, glazbi koju je skladao i, ponajviše, o Bachovoj glazbi koju je približio mnogima dodajući joj u pionirskim improvicijskim interpretacijama nešto drugačiju boju, donosimo u ovoj ekskluzivnoj emisiji.

Virtuoz od rane dobi, francuski pijanist Jacques Loussier, rođen 1934. godine, stekao je klasično glazbeno obrazovanje na Pariškom konzervatoriju koji je upisao u dobi od 16 godina, pod mentorstvom slavnoga Yvesa Nata. Studij je financirao sam, svirajući jazz u gradskim klubovima i kafićima Pariza.
Putujući zemljama Bliskog istoka i Južne Amerike, Loussier je u svojim dvadesetim godinama upio brojne utjecaje koji će kasnije isplivati u njegovom kreativnom radu. U međuvremenu je bio pijanist tadašnjim zvijezdama Catherine Sauvage i Charlesu Aznavouru.

Godine 1959. izašla je njegova prva ploča pod naslovom “Play Bach” i to je događaj koji je promijenio njegovu karijeru, životni put, kao i poimanje glazbe, posebno Bachove glazbe koja je smatrana neekom vrstom svetoga tla u području klasične glazbe. Ideja izvođenja glazbe Johanna Sebastiana Bacha uz korištenje bas gitare i bubnjeva te povezivanje barokne i jazz glazbe, sve je to našlo svoje mjesto u tom vremenu. Početkom 1960-ih ploče Trija Jacquesa Loussiera postigle su komercijalni uspjeh kakav su u to vrijeme izvan popularne glazbe tek rijetke zvijezde jazz glazbe imale. Uspjeh albuma prvijenca “Play Bach” u šezdesetima može se tako usporediti s velikim uspjehom koji je album “Köln Concert” Keitha Jaretta imao između 1975. i 85. Godine.
Koncertirajući sa svojim Play Bach triom, Loussier je stekao svjetsku popularnost, uz 3000 koncerata i više od 7 milijuna prodanih albuma. Nakon što se trio razišao, ostao je aktivan kao autor glazbe za više od 60 filmova i televizijskih serija. Usporedno s tim, radio je na akustičkim i elektroničkim glazbenim projektima koje je ostvarivao u vlastitom tonskom studiju, glasovitom studiju Miraval. Tih 600 hektara u Correnesu, u Provansi, postalo je domom, radnim mjestom glazbenim laboratorijem i povijesnom lokacijom snimanja nekih od najistaknutijih albuma različitih žanrova glazbe 20. Stoljeća.
5. ožujka ove godine Jacques Loussier je preminuo, ostavivši u naslijeđe kolegama glazbenicima, ljubiteljima glazbe I umjetničkoj zajednici bogatu fonoteku glazbe koju je čuo, razumio te sebi I drugima otkrio na drugačiji način. (Karolina Rugle)

O emisiji Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Pročitaj više

Oda-birano
Oda-birano

HRT – HR 1 — Glazba, kultura, umjetnost, dokumentarni program

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Sljedeća emitiranja

Utorak, 11.05.2021. 18:15 - 18:55

Utorak, 18.05.2021. 18:15 - 18:55