Odlazak Zlatka Boureka

Odlazak Zlatka Boureka

Ovotjedna, osamdeset i osma, specijalna „Theatralia“, trideset i četvrta emisija o kazalištu i oko njega u ovoj sezoni, posebno je tužna: posvećujemo je odlasku velikoga hrvatskog umjetnika svjetskog ugleda, akademika Zlatka Boureka. Akademski kipar, slikar, kazališni i filmski redatelj, glavni crtač, scenograf, kostimograf, karikaturist, lutkar, autor „kazališta figura – teatra nakaza“, tvorac i autor animiranih i igranih filmova, lutkarski pedagog, dobitnik Nazorove nagrade za životno djelo 2005., široj javnosti najpoznatiji kao scenograf hrvatske animirane humoristične serije „Profesor Baltazar“ svjetski renomirane Zagrebačke škole crtanog filma (koju Bourek utemeljuje za vrijeme studija s grupom istomišljenika), u kojoj je likovno osmislio Baltazar-grad, preminuo je u Zagrebu 11. svibnja. Rođen je 4. rujna 1929. u Požegi, a značajan dio života proveo je u Osijeku, gdje je završio osnovnu i srednju školu, i u Zagrebu. Godine 1955. diplomirao je kiparstvo i posebnu obradu metala na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Zagrebu kod profesora Koste Angelija Radovanija, na kojoj je paralelno studirao i slikarstvo. Kao kostimograf i scenograf od pedesetih godina 20. stoljeća te kao redatelj dramskih i lutkarskih predstava surađivao je s brojnim hrvatskim kazalištima, Dubrovačkim ljetnim igrama i kazališnim kućama u inozemstvu (Wuppertal, Dortmund, Torino, München). Suutemeljitelj je i od 1988. stalni član i redatelj kazališta Hans Wurst Nachfaren u Berlinu. Nekoliko se puta bavio djelima Marina Držića u kombinaciji glume živoga glumca i kazališta figura. Predstavom „Hamlet“ Teatra &TD, 1981., prema Stoppardovoj adaptaciji Shakespeareove tragedije, doživljava golem uspjeh i gostuje na najvećim svjetskim kazališnim festivalima; jedna od najizvođenijih hrvatskih predstava u inozemstvu utemeljena je na elementima bunraku-kazališta. Naši razgovori sa svestranim umjetnikom, radosnim, marljivim i uvijek stvaralački zaigranim čovjekom Zlatkom Bourekom, s njegovom suprugom, kostimografkinjom Dianom Kosec Bourek i kćeri Barbarom Bourekom, likovnom umjetnicom i kostimografkinjom, ostaju nam kao trajni zalog kazalištem ispunjene sadašnjosti i budućnosti. Naglašavamo i veliku ljubav i strast Zlatka Boureka prema Dubrovniku i njegovu izvrsnu suradnju s Dubrovčanima Joškom Juvančićem i Izetom Hajdarhodžićem. O opusu Zlatka Boureka s autoricom emisije razgovaraju akademik Tonko Maroević, dramaturginja Sanja Ivić, glumac Žarko Savić, glumica i kazališna ravnateljica Marija Sekelez i scenografkinja Dinka Jeričević. „Theatralia“ podnaslovljena „Odlazak Zlatka Boureka“ započinje kraćim esejom Mire Muhoberac o Bourekovoj hrvatskoj i svjetskoj mizansceni. Spikeri: Rosanda Tometić i Ivan Kojundžić. Snimateljica: Marija Pečnik Kvesić. Autorica emisije i voditeljica: Mira Muhoberac. Urednik: Boris B. Hrovat.

O emisiji Theatralia

Emisija je koncipirana kao kazališni magazin o kazalištu i „oko kazališta“ koji prati i kritično reflektira aktualna kazališna događanja središnjega, ali i drugih tijekova teatarske prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, s naglaskom na mediteranski i srednjoeuropski te zapadnoeuropski kazališni krug.

Pročitaj više

Theatralia
Theatralia

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost

Emisija je koncipirana kao kazališni magazin o kazalištu i „oko kazališta“ koji prati i kritično reflektira aktualna kazališna događanja središnjega, ali i drugih tijekova teatarske prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, s naglaskom na mediteranski i srednjoeuropski te zapadnoeuropski kazališni krug.

Najave

Odlasci i dolasci: Lonza , Gregurević, Matujec

Ponedjeljak, 21.01.2019. 08:45 - 09:31

Theatralia
Srijeda, 23.01.2019. 18:00 - 18:45

Sve najave
Poslušajte

TEATAR APSURDA I OKRUTNOSTI - LERO I PINTER
Ponedjeljak, 14.01.2019 08:45

Theatralia 7.1.2018.
Ponedjeljak, 07.01.2019 08:45

Pljesak za staro i novo
Ponedjeljak, 31.12.2018 08:45

Theatralija 24.12.2018. Radost stvaranja
Ponedjeljak, 24.12.2018 08:45