Psihička trauma: "čvor" koji se prenosi i na buduće generacije

Psihička trauma: "čvor" koji se prenosi i na buduće generacije

Foto: Pixabay

Prošlog tjedna u Opatiji je održan drugi hrvatski kongres o psihičkoj traumi kao tragu koji slijedi generacije. O toj važnoj temi razgovaramo s tri vrsne psihijatrice i stručnjakinje za traumu kod odraslih, ali i djece: Dolores Britvić, Tanjom Frančišković i Mirjanom Graovac.

Posljedice traumatskog iskustva vrlo se često prenose s jedne generacije na drugu. Domovinski rat suočio nas je s jednom od najtežih vrsta traume, onom ratnom, koja ima nesagledive posljedice i liječi se desetljećima. I ratne i civilne traume ostavljaju dugotrajne ožiljke, ne samo na onima koji su preživjeli traume i njihovim bližnjima, već se prenose i na potomke, a kad je riječ o ratnim traumama, one obilježe i cjelokupno društvo.

2. Hrvatski kongres o psihotraumi nazvan "Psihička trauma - trag koji slijedi generacije" održan je u opatijskom hotelu Admiral od 7. do 9. studenoga u organizaciji Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka uz Hrvatsko psihijatrijsko društvo, Referentni centar za posttraumatski stresni poremećaj i Katedru za psihijatriju i psihološku medicinu riječkoga Medicinskog fakulteta, a okupio je velik broj eminentnih stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva.

Psihička trauma je posljedica iskustva u kojemu smo doživjeli ugrozu vlastitog života, ili smo bili svjedoci ugroženosti tuđe egzistencije. Trauma može biti ratna ili civilna, možemo je zapamtiti ili se pak uopće ne sjećati traumatskog događaja – no u oba slučaja može stvarati velike probleme u funkcioniranju osobe i njegove okoline.

Trauma je često u podlozi depresije, a sve je jasnija i velika uloga psihičke traume u razvoju psihoza, naglasila je prof. dr. sc. Dolores Britvić, psihijatrica iz KBC-a Split i profesorica na splitskom Medicinskom fakultetu, inače začetnica ideje o hrvatskom kongresu o psihotraumi, koji je prvi put održan lani u Splitu.

Najvažnije je o traumama govoriti, "izbaciti" ih iz sebe, proraditi ih na individualnom, ali i na kolektivnom planu. Zanemarena trauma ostaje poput zupca u brojčaniku koji stalno ometa funkcioniranje osobe, njezine okoline, ali i budućih generacija, upozorava prof. dr. sc. Tanja Frančišković s Medicinskog fakulteta u Rijeci, koja s hrvatskim iskustvima u radu s traumom već godinama upoznaje kolege psihijatre u čitavom svijetu.

Na traumu su posebno osjetljiva djeca, i to pogotovo ona najmlađa, za koje najčešće pretpostavljamo da ne proživljavaju događaje koje ne mogu pojmiti. Međutim, mala djeca stvarnost itekako snažno doživljavaju na sasvim drugoj, osjetilnoj razini, upozorava prof. dr. sc. Mirjana Graovac, voditeljica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka. Traumatizacija djece je puno viša nego što misli opća populacija, naglašava prof. Graovac.

Kako se radi sa zaboravljenim traumama, je li postraumatski stresni poremećaj "nova" dijagnoza ili postoji otkad je svijeta i vijeka, zašto smo kao društvo "zapeli" u davnim traumama iz Drugoga svjetskog rata, što je Domovinski rat naučio naše stručnjake za mentalno zdravlje, kakav je utjecaj migracija i iseljavanja na najmlađe članove obitelji i buduće generacije, kako se nositi s razvojem tehnologije i digitalizacije koji nas nemilice prestiže..? Poslušajte u "Zdravljaku"!

---

Emisiju "Zdravljak" je na valovima HRT - Radio Rijeke pokrenula novinarka i urednica Biserka Belić 2013. godine i od tada do odlaska u mirovinu krajem siječnja 2018. napravila niz emisija u kojima su o brojnim zdravstvenim pitanjima govorili brojni liječnici i zdravstveni djelatnici iz Rijeke i okolice. Sada "Zdravljak" uređuje i vodi Tajana Petrović Čemeljić, a sva vaša pitanja i prijedloge slobodno uputite na mail: tajana.petrovic.cemeljic@hrt.hr.

Posebne serijale "Zdravljaka" koje smo radili uz pomoć vrhunskih riječkih stručnjaka - o prevenciji najtežih bolesti uz internistu hematologa doc. dr. sc. Tonija Valkovića te o psihičkom zdravlju uz psihijatricu dr. Vjeru Matković Ferreri - poslušajte ovdje i ovdje.

Psihička trauma: "čvor" koji se prenosi i na buduće generacije, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

O emisiji Zdravljak

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Pročitaj više

Komentari

Zdravljak
Zdravljak

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 03.12.2020. 18:05 - 18:30

Četvrtak, 10.12.2020. 18:05 - 18:30