Razgovor s Apolonijom Šušteršič

Razgovor s Apolonijom Šušteršič

Apolonija Šušteršič, Projekt Hustadt, 2008.-2011.

Autorica emisije Vesna Vuković, u ciklusu o kompleksnim odnosima umjetnosti i arhitekture, u ovoj emisiji razgovara s arhitekticom i umjetnicom Apolonijom Šušteršič. Preplitane arhitekture i umjetnosti razmatra se na primjerima iz njezine prakse, na pitanjima izgradnje struktura i njihovoj važnosti u proizvodnji (javnog) prostora.

Rad Apolonije Šušteršič vezan je uz kritičku analizu prostora, obično se fokusira na procese i odnose između institucija, kulturnih politika, urbanizma i arhitekture. Njezini procesualni radovi nerijetko započinju fenomenološkim istraživanjem prostora, nastavljaju se istraživanjem društvene i političke pozadine neke sredine, no rezult pritom nije tek analitička kritika, nego je u projektu redovito sadržana sugestija za budućnost, u smislu otvaranja novih mogućnosti i prijedloga. Radovi Apolonije Šušteršič sežu s onu stranu umjetnosti i arhitekture i utoliko prirodno poprimaju oblik svakodnevnih aktivnosti. Njezina je praksa prožeta transdisciplinarnim diskursom te obično podrazumijeva suradnje s drugim stručnjacima, kao što su arhitekti, urbanisti, kustosi, sociolozi.

Apolonija Šušteršič doktorirala je na Sveučilištu u Lundu u Švedskoj. Ima vlastitu umjetničko-arhitektonsku praksu u Amsterdamu i Ljubljani. Kao profesorica na Royal University College of Fine Arts svojedobno je osnovala Odjel permanentne transformacije, mobilnu jedinicu ili parazita koji se može priključiti bilo kojoj od institucija koja vrši obrazovnu funkciju. Trenutno predaje na Umjetničkoj akademiji u Oslu.

Kao umjetnica i arhitektica sudjelovala je u brojnim međunarodnim izložbenim projektima i na izložbama u umjetničkim institucijama, i izvan njih, širom svijeta, kao što su: Moderna Museet u Stockholmu, Berlinski bijenale, Moderna Galerija u Ljubljani, De Appel u Amsterdamu, Generali Foundation u Beču, Muzej umjetnosti Sveučilišta u Memphisu, Tirana Bijenale 3, MuHKA – Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Antwerpenu, međunarodni festival u Edinburghu.

U emisije se razgovara o njezinim recentnijim radovima: projektu Bochum-Hustadt, radu u javnom prostoru koji je bio dijelom šireg projekta regeneracije tog deindustrijaliziranog područja, i projektu Showcase, intervenciji u arhitekturu Muzeja suvremene umjetnosti u španjolskom gradu Léone. Naglasak će biti na preplitanju arhitekture i umjetnosti u njezinoj praksi, izgradnji struktura i njihovoj važnosti u proizvodnji (javnog) prostora.

O emisiji Stvarnost prostora

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Pročitaj više

Stvarnost prostora
Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Društvo, umjetnost

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Najave
Hilary Sample: Arhitektura održavanja, II. dio

Hilary Sample: Arhitektura održavanja, II. dio

Srijeda, 09.09.2020. 16:03 - 16:32

Ovom emisijom nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka. Ciklus smo otvorili temom održavanja – nevidljivim procesima koji proizlaze iz arhitektonskog projekta te sudjeluju u reprodukciji mnogobrojnih ekonomskih i društvenih odnosa, ...

Catharina Gabrielsson: Kritički potencijal kućanskog rada
Srijeda, 16.09.2020. 16:03 - 16:35

Janek Ozmin: Garaža – Održavanje i rod
Srijeda, 23.09.2020. 16:03 - 16:33

Sve najave