Razgovor s Loreto Lyon 1.dio

Razgovor s Loreto Lyon 1.dio

Loreto Lyon

Ovom emisijom počinjemo serijal od četiri emisije autora Tomislava Pavelića u kojem se bavimo odnosom arhitekture i javnosti, tj. arhitekturom koja se određuje ponajprije svojim doprinosom javnom životu. Budući da su i arhitektura i javnost vrlo široki pojmovi, temu sagledavamo s dva kraja - na jednom je arhitekt-projektant, onaj koji stvara fizički i simbolički prostor javnosti, a na drugom je kraju arhitekt-teoretičar, znanstvenik ili fenomenolog, no uvijek onaj koji promišlja "arhitektoniku" konteksta unutar kojega, i zbog kojeg, arhitektura nastaje upravo na način na koji nastaje.

Temu odnosa arhitekture i javnosti istražujemo na uzorku suvremene čileanske arhitekture, pa u prve dvije emisije serijala donosimo razgovor s Loreto Lyon. Razgovor smo vodili tijekom prošlogodišnjih Dana Orisa u Zagrebu, a povod nam je bio izlazak monografske knjige o javnim projektima ureda Beals Lyon Arquitectos iz Santiaga u Čileu.

U druge dvije emisije serijala, pak, bavimo se širim uvjetima nastanka suvremene čileanske arhitekture, tog lokalnog "čuda" današnje međunarodne arhitektonske scene. Fenomen je tim više zanimljiv jer je izvor ne samo vrlo lokalan, nego je i opterećen nedavnom prošlošću, tj. prijelazom iz vojne diktature u suvremenu demokraciju. 

U trećoj emisiji serijala čut ćemo zato intervju, preuzet iz čileanskog arhitektonskog časopisa ARQ, kojeg su Pedro Correa i José Lemaitre vodili s Reinholdom Martinom povodom izlaska njegove knjige "Urbani aparat – medijske politike i grad". 

Na kraju serijala, donosimo dijelove  teksta "Kad sjećanje postaje pamćenje, iskustva iz Santiaga, u Čileu", Marie Chiare Bianchini.

 

Rad Beals Lyon Arquitectos, prisutan je na međunarodnoj arhitektonskoj sceni već od prvog projekta ureda – to je "Vrt sa stazama koje se račvaju". Taj projekt, privremena prostorno-ambijentalna instalacija u jednom parku u Santiagu, nastaje 2012., nakon pobjede na lokalnoj inačici natječaja za mlade arhitekte njujorške MoMA-e. Pobjeda na natječaju omogućila im je utvaranje ureda.

Ipak, prije nego što su postali arhitekti-projektanti svjetskoga glasa, Alejandro Beals i Loreto Lyon bili su arhitekti-nastavnici, jer su oboje poslije diplome ostali predavati na Arhitektonskom fakultetu Katoličkog sveučilišta u Santiagu. Danas, pak, predaju i na drugim fakultetima u Čileu, no također i na prestižnom sveučilištu Cornell u Sjedinjenim Američkim Državama. 

U emisijiji poslušajte - najprije, tekst "Javne praznine", Nigela Coatesa, uvodnik knjige ureda Beals Lyon Arquitectos, a zatim prvi dio razgovora koji smo vodili s Loreto Lyon.

O emisiji Stvarnost prostora

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Pročitaj više

Stvarnost prostora
Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Društvo, umjetnost

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Sljedeća emitiranja

Srijeda, 10.06.2020. 16:03 - 16:35

Srijeda, 17.06.2020. 16:03 - 16:35