Razgovor s madridskim kolektivom Todo por la Praxis

Razgovor s madridskim kolektivom Todo por la Praxis

Autorica emisije Vesna Vuković razgovora s Diegom Perisom Lopezom i Jonom Gabrizuom Martinezom, članovima kolektiva Todo por la Praxis o njihovim intervencijama u javnim gradskim prostorima i ideji izgradnje suradničkih mikro-arhitektonskih i mikro-urbanih struktura u svrhu «ponovog zauzimanja» javnog prostora kao mjesta kolektivne namjene za sve građane. Poslušajte!

Madridski kolektiv Todo por la Praxis osnovan je 1999. godine kao multidisciplinarni tim stručnjaka, kao intelektualni kolektiv, ali i kao aktivni politički subjekt: njegovi članovi najčešće djeluju kao agent promjene u simboličkom polju umjetničkih praksi. Todo por la Praxis sebe definiraju kao laboratorij za proizvodnju i širenje estetskih projekata otpora, kao laboratorij koji nudi alate za interveniranje u javni gradski prostor s idejom razvijanja aktivne opozicijske prakse. Kao svoj glavni cilj ističu konstrukciju suradničkih mikro-arhitektonskih i mikro-urbanih struktura u svrhu «ponovog zauzimanja» javnog prostora kao mjesto kolektivne namjene za sve građane.

«Naše su akcije usmjerene na urbani prostor i javnu sferu, pri čemu pokušavamo stvoriti prostor koji je u opoziciji prema strukturama dominacije. To postižemo razvijanjem strategija prisvajanja javnog prostora od strane građana i razotkrivanjem procesa spekulacije, gentrifikacije, mehanizama urbane segregacije i mehanizama socijalne kontrole. Naš je konačni cilj stvoriti katalog društveno djelotvornih alata za direktnu akciju.»

Njihovi su projekti redovito proceduralnog karaktera, u rasponu od performativnih akcija do intervencija privremene naravi, a mogu se kategorizirati u pet osnovnih linija: urbana akupunktura, urbani samoupravni voidovi, javna oprema, mobilni artefakti i strategije podizanja vidljivosti.

Pa ipak, najčešće koncipiraju i organiziraju radionice zajedničke proizvodnje mobilnih struktura za aktivaciju i okupaciju javnog prostora. Te se radionice temelje na direktnom uključivanju lokalnih zajednica i ostalih zainteresiranih agenata: na suradnji s društvenim pokretima, građanskim inicijativama ili susjedskim udruženjima. Također istražuju stvaranje struktura koje bi bile odgovor na novi model vladanja, kao i razvoj participativnih procesa urbane transformacije. Nastoje generirati suradničko okruženje za učenje, uz direktnu participacija koja podrazumijeva odgovornost u svim fazama projekta, od oblikovanja, preko građenja do aktivacije.

Ali, u ovom procesu ne dobivaju samo lokalne zajednice. On je važan i za studente arhitekture jer znači preokret u razmišljanju, jer promovira drugačiji način razumijevanja profesije i jer im daje osjećaj da su aktivni agenti promjene. Ovo je ujedno i jedna od najvažnijih točaka. U trenutku kad arhitektonska struka prolazi kroz možda najveću krizu u svojoj povijesti, kad svi raspravljaju o tome što bi trebala biti nova paradigma i smjer u kojem bi arhitektura trebala krenuti, uspostaviti vezu između ljudi, s jedne, i arhitekata i urbanista, s druge strane, daje smisao i razlog postojanja struci koja više nikad neće biti ista i trenutno je mijenja u alat promjene.

 

O emisiji Stvarnost prostora

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Pročitaj više

Stvarnost prostora
Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Društvo, umjetnost

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednica: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Najave
Bata, 1. dio: Organizirani grad

Bata, 1. dio: Organizirani grad

Srijeda, 09.12.2020. 16:03 - 16:31

Ovom emisijom počinjemo tematski ciklus autora Tomislava Pavelića posvećen graditeljskom djelovanju tvrtke Bata, a kao primjer poslužit će nam Batini gradovi-pogoni u Zlinu u Češkoj i u Vukovaru u Hrvatskoj.

Bata, 2. dio: Planiranje i gradnja obiteljske kuće
Srijeda, 16.12.2020. 16:03 - 16:33

Bata 3: Obiteljski domovi unutar organiziranog sustava
Srijeda, 23.12.2020. 16:03 - 16:31

Sve najave