Rođendan umjetnosti

Rođendan umjetnosti Rođendan umjetnosti
ARKTIK ARKTIK
Vesna Mačković Vesna Mačković
Lauba Lauba
Iva Lovrec Štefanović i Adriana Kramarić, Lauba, izložba Fascinacije Iva Lovrec Štefanović i Adriana Kramarić, Lauba, izložba Fascinacije
Arktik - kostimi Martina Hrup i Luiza Serblin Arktik - kostimi Martina Hrup i Luiza Serblin

Hrvatski radio u četvrtak, 17. siječnja po četrnaesti put uključuje se u međunarodni projekt skupine za ars acusticu Euroradija – Art's Birthday, odnosno Rođendan umjetnosti, a Kuća za ljude i umjetnost- Lauba ove je godine domaćin hrvatskog priloga za jedinstvenu proslavu Rođendana umjetnosti u radiofonskim formatima pod naslovom ”Šapni mi, želim vikati”.

Kao i dosadašnjih godina, Europska radijska unija (EBU) na svoja dva satelitska kanala nudi izravna uključenja u događaje iz dvadesetak europskih i sjevernoameričkih gradova u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje. Hrvatski radio na svom Trećem programu donosi projekt EBU-a u sveukupnome četverosatnome trajanju od 20 sati do ponoći kombinirajući prijenose iz Bukurešta, Berlina, Ljubljane, Bratislave, Beča, Varšave, Praga, Lausanne, Moskve, Stockholma, Beograda, Freiburga, South Rivera, Lisabona, Graza, Pariza, Berna, Sankt Pöltena, Madrida i Zagreba. 

Međunarodnoj publici ove godine će se  predstaviti novoosnovani Kolektiv za suvremenu glazbu ARKTIK  te njihov projekt ”Šapni mi, želim vikati” autorice i redateljice Vesne Mačković, a za prvi postav i nastup na svjetskoj premijeri međunarodnog obilježavanja Rođendana umjetnosti odabrani su Tijana Gojić Topolnik – vokal, Nino Orepić i Goran Goldberger – perkusije, Adam Webster – violončelo i Želimir Schauer – elektronika i bas gitara. 

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua (1926-1987) koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nakon njegove smrti 1987. godine umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti njegovu zamisao VJEČNE MREŽE. Svaka zemlja sudionica, svaki grad i mjesto na kojemu se proslava odvija - organizira svoje slavlje.

Potpuno je nevažno radi li se o susretu nekoliko prijatelja u privatnom studiju ili o koncertnoj večeri u muzeju, galeriji, na radijskoj postaji ili u koncertnoj dvorani. Jedini je uvjet da svaka skupina svoje darove Umjetnosti može poslati odnosno razmjenjivati s drugima. 

I ovogodišnji Rođendan umjetnosti za slušatelje Trećeg programa HR pripremaju urednice projekta Adriana Kramarić (Odjel Drama) i Iva Lovrec Štefanović (Odjel Glazbeni sadržaji) koja je i komentatorica izravnog prijenosa.

 

 

 

 

O emisiji Rođendan umjetnosti

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1.000.000 godina. Nakon njegove smrti, 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao "vječne mreže" (La Fete permanente).

Pročitaj više

Rođendan umjetnosti
Rođendan umjetnosti

HRT – HR 3 — Glazba, kultura, umjetnost

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1.000.000 godina. Nakon njegove smrti, 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao "vječne mreže" (La Fete permanente).