Rođendan umjetnosti

Rođendan umjetnosti Rođendan umjetnosti
Mimika /foto: M. Čelar Mimika /foto: M. Čelar

Hrvatski radio se po petnaesti put uključuje u međunarodni projekt skupine za ars acusticu Euroradija – Art's Birthday, odnosno Rođendan umjetnosti, a Klub studenata elektrotehnike KSET ove je godine domaćin hrvatskog priloga za jedinstvenu proslavu Rođendana umjetnosti u radiofonskim formatima. Za 1000057. rođendan umjetnosti iz Zagreba Hrvatski radio unosi u međunarodni projekt teme slavenske mitologije i božanstava u projektu orkestra Mimika "Božanstva vode i zemlje".

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua (1926.-1987.) koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nakon njegove smrti 1987. godine umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti njegovu zamisao VJEČNE MREŽE. Svaka zemlja sudionica, svaki grad i mjesto na kojemu se proslava odvija organizira svoje slavlje u različitim prostorima uz uvjet da se darovi Umjetnosti mogu međusobno razmjenjivati.
Kao i dosadašnjih petnaest godina Europska radiodifuzijska unija (EBU) na svoja dva satelitska kanala nudi izravna uključenja u događaje iz dvadesetak europskih gradova koje pripremaju i prenose nacionalne i nezavisne radijske postaje. Hrvatski radio na svojem Trećemu programu donosi projekt EBU-a u sveukupnome četverosatnome trajanju od 20 sati do ponoći kombinirajući prijenose iz Bukurešta, Bratislave, Libereca, Beča, Graza, Beograda, Lisabona, Stockholma, Limericka, Berna, Antwerpena, Varšave, Lausanne, Kaunasa, Berlina, Moskve, Freiburga, Ljubljane i Zagreba.

Europskoj publici ove godine ćemo predstaviti ansambl MIMIKA ORCHESTRA pod ravnanjem njegova osnivača, dirigenta i skladatelja Maka Murtića. Orkestar je osnovan 2010. u Londonu, pa je ova godina obljetnička za njihovo djelovanje kako na hrvatskoj tako i na međunarodnoj sceni.
Staroslavenska mitologija i doživljaji ceremonijala (od poklada do pogreba, uz snovitu priču o pojednicima u našim prostorima nekoć i danas) čine okosnicu koncepcije koja se zvukovima jazza, rocka, etna i eksperimentalne glazbe već predstavila na uspješnome albumu "Divinities of the Earth and the Waters", odnosno Božanstva vode i zemlje.

Uključivanje u euroradijski projekt milijunskog slušateljstva uvijek je pratilo i predstavljanje zanimljivih koncertnih i/ili klupskih prostora, pa nam je drago da ove godine u niz dodajemo i klub studenata elektrotehnike KSET, nakon izvedbi u muzejima, klubovima, Studentskom centru, Laubi ili Muzičkoj akademiji u Zagrebu. 

 

http://artsbirthday.ebu.ch/

O emisiji Rođendan umjetnosti

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1.000.000 godina. Nakon njegove smrti, 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao "vječne mreže" (La Fete permanente).

Pročitaj više

Rođendan umjetnosti
Rođendan umjetnosti

HRT – HR 3 — Glazba, kultura, umjetnost

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1.000.000 godina. Nakon njegove smrti, 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao "vječne mreže" (La Fete permanente).