Emisija 10.10.2016.

Emisija 10.10.2016.

dr. Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

U razvijenim zemljama puno se ulaže u prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti. Kod nas, nažalost, još nije prepoznata važnost ulaganja u preventivu koje bi dugoročno poboljšalo zdravstvenu sliku građana a samim time smanjilo ulaganja u liječenje bolesti.

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije po programima prevencije prednjači u Hrvatskoj.

Hrvatski je zdravstveni sustav usmjeren liječenju; pregledima i dijagnozama te naposljetku, postojećim terapijama. S takvim, klasičnim pristupom nema pomaka u statistici kada je zdravlje građana u pitanju.

Na prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti u našoj se zemlji pridaje premalo pažnje, u razvijenom pak svijetu, najviše se ulaže u programe preventive takvih bolesti, kaže nam ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, dr. Aleksandar Stojanović.

Dok razvijeni svijet odgaja stanovništvo s dobrim, zdravim navikama, kod nas se još uvijek najviše se sredstava ulaže u liječenje bolesti, koje su rezultat upravo tih loših životnih navika. Istra je ipak po tom pitanju otišla korak naprijed. Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti je najbolji i ekonomski najučinkovitiji način razvoja zdravstva.

Pravilna prehrana samo je jedna od aktivnosti koja je vezana uz pojavnost kroničnih nezaraznih bolesti. Sutra će se u Vrsaru potpisati Sporazum između Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i LAG-a - Lokalne Agencijske Grupe Središnje Istre, s ciljem korištenja autohtonih proizvoda Istre u kuhinjama školskih i predškolskih ustanova. Sve uz uvjet zdravstvene ispravnosti i traženih standarda Zavoda.

Riječ je o dugoročnom ulogu u zdravstvo, po primjeru razvijenih zemalja.

 

O emisiji Stetoskop

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Pročitaj više

Stetoskop
Stetoskop

HRT – Radio Pula — Obrazovanje, djeca i mladi, društvo, život, znanost

U Stetoskopu Tatjane Kaštelan o zdravlju i problemima u zdravstvu. Kontaktna emisija koja progovara o aktualnim problemima i najučestalijim bolestima današnjice sa savjetima o tome kako ih spriječiti i liječiti.

Sljedeća emitiranja

Ponedjeljak, 10.05.2021. 19:15 - 19:30

Ponedjeljak, 17.05.2021. 19:15 - 19:30